用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學討論區
樓主: 祖兒媽
go

[加拿大] 加拿大留學討論區   [複製鏈接]

j87cheung 發表於 22-11-10 10:21
唔好意思想請教下大家一d到加拿大讀書個問題:

1. 如果Grade9 過加拿大,請問申請至批,需時約耐?
我女是在亞省讀Grade 9, 我相信每個省的申請都有少許不同, 你打算在哪個省讀? 如果是亞省, 我可以給我當地 agent 資料比你。

j87cheung 發表於 23-1-11 03:40
想請教大家
study permit 批咗
黎緊Grade9 學生自己一個過去加拿大,有冇咩野特別文件/資料係過關時要提供/ ...
加拿大邊度? 住homestay嗎? 有無人同佢一齊飛? 有無 agent跟? 有無親友照應?

siujanjan 發表於 23-1-11 12:54
想問大家會點安排子女(住寄宿家庭)嘅零用錢? 要去到加拿大開銀行戶口? 定用debit card? ...
HK開定匯豐銀行的one account, 買野主要用 one account 張debit, 再帶定D  cash 過去旁身, 基本上唔用cash, 我女無開當地戶口。

j87cheung 發表於 23-1-11 20:03
Toronto 附近親友照顧
我想了解入境有冇咩野特別流程/ 海關有咩野文件會要求審閱先入到境?
print SP(Study Permit)
& eTA (Electronic Travel Authorization) 交比海關在 passport 上蓋印, 海關同時也出一封彩色A4 size 的 study permit, 然後一直keep 好就得

bbchai 發表於 23-1-19 03:36
小朋友住 home stay, 想問下summer 返香港, home stay會點計?
home stay 收10個月費用, 7月1日就要走, 如果同一個homestay, 應該可以留番D野在房, 不用清埸。然後9月1日再入住, 如提早回加, 有機會按日收費。

如果唔係有必須急用的, 可以用空郵40-70天到, HK$700/15kgs(啦上下收費, 詳情去HK  POST), 如果 speed post 需然太, 但太費, 在當地買過晒D衫同文具都係有限錢。
加拿大D T-shirt 都平, 好多時做特價。

又有dollor shop 賣文具, 都係有限錢。

第二欄就係空郵信件"郵包"

回覆 johnmamama 的帖子

我女都會在7月返港, 而家開始著手攪續簽, 網上續簽資料唔多, 現處於盲摸摸階段。

回覆 Debbie0331 的帖子

亞省Home stay 2023-2024收費 CAD12050/10個月, 包住宿,食3餐(千期唔好有期望), 房間, wifi

回覆 sasawong22 的帖子

初初有D不習慣和掛念屋企, 但我女好快適應了, 跟同學相處得好好, 加上主動參加好多課外活動, 所以校園生活很精彩。

回覆 sasawong22 的帖子

搵學校同寄宿家庭係經當地 agent (香港人), 學簽自己攪

siujanjan 發表於 23-10-20 09:05
Hello, 想問一下, 寄宿家庭係會照顧小朋友生活日常所需? 一個人在外最怕係佢病, 唔舒服, 唔識處理
...
是會照顧小朋友起居飲食, 一日3餐。 病了通常食成葯, 但需要時可要去看醫生。

回覆 1209yoyo 的帖子

今年的 homestay 有幾麻煩? 講多D黎聽下
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊