用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF VS 播道
樓主: ibanezvai
go

WKF VS 播道 [複製鏈接]

家長選校著重理念,就應該唔好太介意成績,如果要盤算 banding,咁要問問自己追求那樣重要了

Poyau 發表於 22-7-22 11:52
謝謝分享
請問播道2022年中六畢業有多少人

選擇學校有很多因素,不會因為中學多了幾個5+,就選某一間學校吧。
現在小朋友才小一,莫講話12年後,下年的世界是怎樣我也不敢說。

我覺得播道是好學校,希望大家小朋友也能愉快學習吧。

我覺得認同學校好重要。

同時亦只係分享一下知道呢間學校嘅嘢。唔希望見到人哋用A/B/C來做決定讀唔讀一間學校。

其實在移民潮的情況下,上年中六105人數是比中五114人還少,上年中六人數105人,更有可能今年中六人數還少過114。另外,就算收重讀生又如何?學校都會收返有潛質提升成績,學習態度良好的學生,怎會收一些無能為力的呢?怎會收一些為難自己的學生?

收得外校重讀生,緊係揀d最好學生,點會咁傻收個差學生慢慢教

話時話,有冇人分享一下重讀生要幾多分先至大機會收呢?

幫一幫手,讓入唔到心儀科目嘅叻仔叻囡參考一下都好啊!

wingyinada 發表於 22-7-24 18:35
其實在移民潮的情況下,上年中六105人數是比中五114人還少,上年中六人數105人,更有可能今年中六人數還少 ...

播道2022年校務報告已上載網頁
英文應考人數據各等級%推算為107人
文憑試考生人數應為107人左右

《播道 DSE 2022》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3872414

dirtybb2000 發表於 22-7-22 13:57
啱啱研究左school report

EC Admission to Local Degree Programs through JUPAS

今年去左播道講座 校長話今年有8成33222 見住每年都有進步
‹ 上一主題|下一主題