用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 升Y13, 就嚟18歲, 其實係咪可以只用掛名guardian 公司就 ...
樓主: kittttty
go

[英國] 升Y13, 就嚟18歲, 其實係咪可以只用掛名guardian 公司就得 [複製鏈接]

yuyueng 發表於 22-7-20 09:26
9月頭有D遲,我仔前年就系9月頭至申請,覺得太遲,好多學校原來已經去左第一輪申請,可以既再早D,例如放暑 ...
我已經申請左一間,想搵多間,大家幫我比較下丫....

cfs 發表於 22-7-19 19:37
我今年退出左佢,轉用朋友一年.明年轉校睇位置再決定.
多口問句, 是完成GCSE後轉另一間學校讀sixth form嗎? 係咪普遍都要轉另一間學校讀sixth form?

回覆 cfs 的帖子

我都一樣煩緊好多學校都喺同一個星期六考入學試. 唔知點算

bb1225 發表於 22-7-20 10:31
多口問句, 是完成GCSE後轉另一間學校讀sixth form嗎? 係咪普遍都要轉另一間學校讀sixth form? ...

是在Sixth form 轉,當然不是個個都轉,只是小兒想改變下環境,淨下兩年中學生活希望有更多體驗。現在學校都非常開心,所以到最後什麼都唔得收佢,留低也沒有問題

ttbb30 發表於 22-7-20 10:43
回覆 cfs 的帖子

我都一樣煩緊好多學校都喺同一個星期六考入學試. 唔知點算

你也是2023 Sixth Form ?我開個帖一齊討論下都好喎,我地騎劫左人哋個帖咁

bb1225 發表於 22-7-20 10:31
多口問句, 是完成GCSE後轉另一間學校讀sixth form嗎? 係咪普遍都要轉另一間學校讀sixth form? ...

唔系,大部分都系原校升讀Y12,好視乎仔女想唔想轉校,前年我仔系想轉一間ALevel 成績更好一D既,想揾間近Town 買野既(宿舍伙食唔好都可以自己去Town買),都唔少學生會轉另外一間讀Y12既。

yuyueng 發表於 22-7-20 10:51
唔系,大部分都系原校升讀Y12,好視乎仔女想唔想轉校,前年我仔系想轉一間ALevel 成績更好一D既,想揾間近T ...
明白了. 我擔心讀讀下又要搵過另一間, 又要重頭做資料搜集. 咁我傾向原校升Y12啦. 除非阿女要求要轉.

yuyueng 發表於 22-7-20 10:51
唔系,大部分都系原校升讀Y12,好視乎仔女想唔想轉校,前年我仔系想轉一間ALevel 成績更好一D既,想揾間近T ...
由邊轉去邊呀,可唔可以分享比我呀,我開左新帖喇....去果邊丫....唔該....

cfs 發表於 22-7-20 09:03
因為十一月佢人在英國,我問咗啲學校,係需要親身去考。仲有大部份係十一月第一個星期考,所以好易撞期。 ...

我女都係sixth form,我哋真係要快d聯絡學校,可能我會pm你煩住你

yuyueng 發表於 22-7-20 09:26
9月頭有D遲,我仔前年就系9月頭至申請,覺得太遲,好多學校原來已經去左第一輪申請,可以既再早D,例如放暑 ...

原來要放暑假前申請,我同阿女真係要趕快攪,謝謝你

6x6=36 發表於 22-7-20 16:54
原來要放暑假前申請,我同阿女真係要趕快攪,謝謝你
總之早啲報無蝕底,我自己經驗9月中開始報真係太遲。同埋唔知係咪又多咗人去留學,又多咗一批5+1 仔女去英國讀Sixth form , 好多人報名。

yuyueng 發表於 22-7-20 17:50
總之早啲報無蝕底,我自己經驗9月中開始報真係太遲。同埋唔知係咪又多咗人去留學,又多咗一批5+1 仔女去英 ...

收到,謝謝你
‹ 上一主題|下一主題