用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心津 vs 聖心私
go

聖心津 vs 聖心私 [複製鏈接]

請問呢兩間學校應該點揀?
   6    0    0    0

mamibebi 發表於 22-7-11 20:44
錢唔係問題,更係聖心私, 因為早上.
點都好, 聖心老字號, 一定唔會選錯.

mamibebi 發表於 22-7-11 20:44

我女之前私小的,下午做完功課大把時間玩

我女今年聖津小一,或者因為仲係小一,啲班主任好似湊BB咁湊啲女,但其實都好睇老師自己性格,有啲的確惡,但乖乖上堂交齊功課,基本上無事。
學校鼓勵學生認識音樂,但你唔玩,唔參加比賽,都唔會有人理,最多無蓋印。
會有又要默書,又要小測(唔計分),又多功課既時候,學校真係唔算谷,但總對唔係hea又無要求。
我女好鍾意學校,會講自己係聖心人,歸屬感好大,可能都因為佢係聖幼上聖津。
以我所知,聖津同聖私最大分別,除左係一間返早上,一間返下午外,就係聖私比較鍾意小朋友密集啲溫習,唔好考試前先谷住咁溫。聖津就比較彈性(暫時,因為我都只係讀左一年)

clawc 發表於 22-7-12 19:14
我女今年聖津小一,或者因為仲係小一,啲班主任好似湊BB咁湊啲女,但其實都好睇老師自己性格,有啲的確惡, ...

同意,聖私一向只顧學習,欠缺些活動,而聖津除學習,仲會多些活動,真係當小朋友照顧,但都有一定既要求,又吾可以hea

peonychan04 發表於 22-7-12 21:47
同意,聖私一向只顧學習,欠缺些活動,而聖津除學習,仲會多些活動,真係當小朋友照顧,但都有一定既要求 ...

咁聖私又唔係無活動,大家都係嘉諾撒會大家庭,仲要一同聖心人,基本上風格唔會差太遠,都係鼓勵自主學習為本。
只係聖私有好多quiz,想啲學生唔好堆積到考試先溫。

clawc 發表於 22-7-12 23:06
咁聖私又唔係無活動,大家都係嘉諾撒會大家庭,仲要一同聖心人,基本上風格唔會差太遠,都係鼓勵自主學習 ...

我係欣赏聖津星期五用最後一堂做課外活動,吾會放學後或返學前先上,令小朋友吾會少左做功課既時間,當日又可以早些放學,而私只可以放學後的话動,同埋好明顯2間既管理方式吾同,雖然同會,私係私校無左D津校會有既活動,主力以讀書温習較多,津都要温習,但無禁密集,鬆動些,例如私中文一課十幾個生字佢一定要小朋友一次完成,而津可以向呢十幾生字分2次做,就係吾同法式,津會就住小朋友d

回覆樓主:

聖心津校相對讀得輕鬆d,升中成績亦非常亮麗,正常操作,揸住聖心私offer再抽/叩聖心津

抽就可以,如果私小收了,叩津小唔會收的,嘉諾撒不搶自己人

fungkaka 發表於 22-7-13 10:33

有聖私offer叩聖津晤收?請問你了解清楚未?

如果這幾年因為多人移民改變政策我就不知道,但我女讀了六年是肯定的。可能有變,那我便說聲對不起吧。

fungkaka 發表於 22-7-13 10:33

呢個係傳聞啫
實際上身邊好多往例見
有聖私offer叩到聖私津;
有聖私offer叩到嘉諾撒聖芳濟各;
叩到St Mary亦叩到天神;
不存在嘉諾撒不搶自己人

好的,或者是我的不對,小女當年亦有私小offer, 但叩門時不是拿私小Offer去叩,而是抽到的另外一間學校去叩,幸好私小有Offer仍可以去抽獎。

當年的而且確沒有人有私小還去叩津小,因為津小的位也不夠,會留給聖幼升上來但沒有私小offer,當年我女的聖幼同學也是這樣。或者現在一切也變了。

回覆樓主:

可以的,我女幾個聖幼同學都叩聖津成功

嘉諾撒不搶自己人, 我覺得唔係傳聞
嘉諾撒學校校監有幾間係同一個人
SH 私同津係一家人, 應該唔存在搶人, 但同其他嘉諾撒學校就未必
不過就算有人話唔得, 都可以照試APPLY, 佢唔會唔收你張FORM

未聽到聖心可以轉去 st.mary 或者st.mary轉到聖心,屬會不允許這樣轉換

conniechanny 發表於 22-8-12 15:09
未聽到聖心可以轉去 st.mary 或者st.mary轉到聖心,屬會不允許這樣轉換

有,識人聖心私轉去St Mary

Little_Hazelnut 發表於 22-8-12 15:34

私轉津係可以, 津轉津係冇可能
今年小一叩門戰, 有人註冊另一間嘉系津, 一條龍立即DQ 2nd in, 要取消果間註冊先比繼續玩。

Little_Hazelnut 發表於 22-8-12 15:34
請問一下,朋友是小一叩門,定插班收呢?
‹ 上一主題|下一主題