用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024起接納香港境外學校參加DSE
發新帖回覆
go

2024起接納香港境外學校參加DSE   [複製鏈接]

設DSE內地考場假設能做到監管到位倒也無可厚非。btw,今年內地高考又爆丑聞。內地DSE班通識及兩文口試不嬲相較弱啲,而DSE嚟緊一系列改革,揚長避短,依家睇返難免有搬龍門嘅意思。留低又無米既唯有自求多福,向做題家前進另據消息,深中將會開DSE班,講完全無影響就自欺欺人。

chitchit0520 發表於 22-6-24 19:03
我就覺得,
[/smi而家世界已經唔同,尤其是疫情後,好多野都係跨地域,我哋要同全世界既人去競 ...

我覺得你講得我好似無見識喎內地港籍生不嬲都可以考DSE,也可以去參加華僑生高考、兩校聯考。每年大把內地生來港讀Master、phD,無論港籍非港籍來港渠道可謂一直暢通,競爭也一直存在。問題係一連串動作有搬龍門嫌疑,你考IB、AP、A-Level係咩要遵守下人哋規則先?內地高考點解要分地區,貴州同北京戶籍有可比性嗎

piyohk 發表於 22-6-24 19:16
取消通識及兩文口試 +國內考埸制策嘅人真係好叻,鋪排得好、好、好
...

所以向偉大的大灣區發展藍圖致敬

chitchit0520 發表於 22-6-24 19:31

有冇第二句嘅叫人走就最叻理性討論都做唔到,心胸、視野又真係幾廣闊

chitchit0520 發表於 22-6-24 21:13

我講呢句,唔代表有冇理性討論?我係真心希望唔喜歡中 ...

先有我而後冠名中國·香港既喎,我做咩要扯有返啲辯證思維好唔好啊?呢度冇人講政治,所以唔好奉行政治正確。對新嘅安排產生疑慮就係不愛國?所以呢啲咩係叫玻璃心囉。而且我前面已講到設考場能落實監管則無可厚非,質疑嘅係DSE改革。內地生本已有大把途徑落嚟,如果新安排導致原本內地公立中學都可以開設DSE班,個缺口可大可細。算把啦,唔啱傾,我收皮啦唔好再tag我啦!唔該

如果2024開始後港籍內地生甚至增加部分內地籍轉賽DSE勢必增加摘星難度;而內地學校仲要求EDB承認其日校生資格,如果成件事達成將直接影響本地學生JUPAS取錄比例。(我唔敢信認可為日校生仲係循舊NJS取録)
依家報考內地高校是少數人的一條出路,恐將成為更多學生未來嘅唯一出路
隔空回應下:好似叫先撩者賤,仲開口埋口叫人走啦,又幾霸道喎,強權思維但行動上又似逆來順受已入曬DNA嘅?啱定錯?質疑都唔敢點辯錯與對?雙非都可以叫停,無話可否改變,抑或當做講事實傾閒偈。2022啫已經開始唔俾人講嘢了咩?

hundred100    發表於 22-6-27 09:49
elsa007    發表於 22-6-25 13:03

好似內地高考生是要返去戶口所在地考,既然咁樣,照舊例參加DSE就來港考其實冇問題。國家有華僑生高考等優惠於內地港籍生。多咗人考DSE並報讀港校,5分以上拉curve競爭變大是確定的吧?
依家內地DSE生應該係經NJ入本地U,所以每年得幾百人考DSE。新政明顯動了普通家庭學生的蛋糕,第時入唔到本地U可能要焗住揀內地U,背後有咩動機我就唔去揣度。
雙非、奶粉問題伊始也不見有大問題,結果呢?

medicine 發表於 22-6-25 13:33
有沒有聽過"高考移民"?

内地最淺的應該是西藏.緊接著其他幾個中有新疆.相對來講,最多高考移民的是新疆.(可 ...

點會冇聽過,國內名校衡水某中學校長將仔嘅戶籍攪到西藏,浮於水面嘅嘢少數穿咗煲啫。舊聞就唔多提,講今年高考某地考生將試題send到group重金求答案據我了解內地高考係唔俾帶手機入場、並有電子訊號幹擾系統,然而DSE係可以帶手機入場......咁就奇跡更容易出現。今年華僑港澳台聯考也有考生呻成績存疑。
香港EDB點可能對內地港澳子弟校有行政監管權?所以內地DSE生根本唔應該被認可為日校生
當然一切仲未有定案,對我嘅影響都唔係好大,因為短期內影響應該有限,但長遠睇就另計

ANChan59 發表於 22-6-26 12:19
多謝你的資訊。

國內由小學開始已經有寄宿,大部分高中都係全宿,不是什港版國際寄宿學校。

呢個說話啱聽。人嘅發展、際遇不會被一張紙限制,但大中華地區少咗張紙仔又的確艱難。由於人口基數,內地教育制度的殘酷人盡皆知,香港人唔想也為咗張紙仔個個變咗做題家。
普通階層學生邊個唔想可以跨入資助大學門檻?邊個又唔想多摘幾粒星可以選科更大自由?
走與唔走,個人價值衡量唔同,我自己就唔鐘意離鄉別井的生活。而下一代唔應該我去綁架佢嘅選擇,就算佢話想去國內工作生活我亦係雙手支持。
其實從來唔係反對引入人才增加競爭(至少我唔會)。歷年來有唔少來港求學並留低嘅內地學生,各行各業包括教職都已有相當一部份新移民老師,移民潮後會增加更多。
而DSE打破現行機制,很可能原本可以入U、原本可以揀到心儀科嘅要重新調整職業方向。

唔緊要,IB、A-Level唔鐘意?可以用中文考嘅國際文憑試要唔要了解一下(遲啲中介機構說辭我諗好咗)

小時了了 發表於 22-6-26 20:33
你係隔離帖提過嘅中介資料幾豐富
https://m.ieduchina.com/shenzhen/education/202206/82567.html
近几年 ...

去扒下呢啲學校校監校董

ANChan59 發表於 22-6-27 10:26
哈哈,估中有冇獎?

應該不是國際專業試,如果係,好大機會可以國際互認。

我估係建築師學會英聯邦認可的建築專業課程今年開始已不被本港認可,返港執業想考牌除咗拎夠本港工作經驗仲要考一個學術資格測試先,想考注冊建築師周期長合格率低。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊