用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 希望順利到香港
樓主: Taimum
go

[英國] 希望順利到香港  

wing530 發表於 22-6-10 22:37
多謝提醒,已upload,20分鐘已收到CX email

CX check 完所有documents 會再send 多一次email confirm, 咁就放心晒

醒目開學勳章

llmom 發表於 22-6-10 22:38
CX check 完所有documents 會再send 多一次email confirm, 咁就放心晒

收到confirm email 喇,CX 真係放心好多,呢二年疫情用 BA,真係麻煩,又嚇餐C

wing530 發表於 22-6-10 22:53
收到confirm email 喇,CX 真係放心好多,呢二年疫情用 BA,真係麻煩,又嚇餐C
...

回覆樓主:

一定會順利的

TTEE1819 發表於 22-6-10 13:55
呀,好聰明呀,上機前連做兩天快測,比自己有個心理準備。祝順順利利上機回港。
...

阿仔book今日4:00做,3:00到左即做,5:00已有message話negative,佢話個職員幫佢做時好認真,一邊數一邊撩鼻

canterlau 發表於 22-6-10 12:08
到港後,請分享一下做pcr 和回港過程。祝一切順利

阿仔做PCR好順利,早了1小時到,做完2小時內已有結果,阿仔話個職員一邊撩鼻一邊數123,好彩結果是Negative。

Taimum 發表於 22-6-11 02:47
阿仔做PCR好順利,早了1小時到,做完2小時內已有結果,阿仔話個職員一邊撩鼻一邊數123,好彩結果是Negativ ...

你又係唔敢瞓一齊等結果?我當日都係,直到佢fly ready的confirmation email收到後,終於可以瞓。好彩坐直航,唔係仲驚。依家係無酒店可以delay,所以真的好擔心。

羅絲帽 發表於 22-6-11 09:11
你又係唔敢瞓一齊等結果?我當日都係,直到佢fly ready的confirmation email收到後,終於可以瞓。好彩坐直 ...

我無呀!我有瞓,瞓到兩點幾醒左就望下電話,因為我叫細仔收到report就通知我,PCR result Negative 已經個心定左,細仔已準備好hard copy和 upload fly ready,順順利利

回覆樓主:

細仔到了機場和寄好行李,他說用Fly ready好方便不用再check文件,好快完成!

Taimum 發表於 22-6-11 02:47
阿仔做PCR好順利,早了1小時到,做完2小時內已有結果,阿仔話個職員一邊撩鼻一邊數123,好彩結果是Negativ ...
恭喜晒。總算放下心頭大石!pcr test用邊間?

Taimum 發表於 22-6-11 16:50
細仔到了機場和寄好行李,他說用Fly ready好方便不用再check文件,好快完成!
...

放心晒,記得第9日同第12日要去做PCR

大家好呀!疫情咁耐,我個仔都係搭VS來回,今轉返嚟會搭CX,想問吓係咪起飛前48小時就可以online check in及做fly ready?是否要齊晒文件先可以upload?可唔可以稍後先upload PCR test result呢?而家CX係咪見到lab result 係negative 就得?

唔好意思,咁多問題問,因而家每次返嚟都好驚上唔到機。

Taimum 發表於 22-6-11 00:15
阿仔book今日4:00做,3:00到左即做,5:00已有message話negative,佢話個職員幫佢做時好認真,一邊數一邊撩 ...
嘩!安落晒!真好!

ElainAiolia 發表於 22-6-11 17:30
大家好呀!疫情咁耐,我個仔都係搭VS來回,今轉返嚟會搭CX,想問吓係咪起飛前48小時就可以online check in ...
Check in 同fly ready 可分開做

canterlau 發表於 22-6-11 16:58
恭喜晒。總算放下心頭大石!pcr test用邊間?

我用Randox, 這兩年都用佢。

llmom 發表於 22-6-11 17:05
放心晒,記得第9日同第12日要去做PCR

好,謝謝提醒!

yuyueng 發表於 22-6-11 17:46
嘩!安落晒!真好!

係呀!上左機啦!

cherubic 發表於 22-6-11 17:54
Check in 同fly ready 可分開做

Thx

唔好意思,什麼叫做fly ready
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

請問上機前要準備以下文件,還有沒有漏?好驚有文件missing:

1/ 機票
2/ PCR檢測報告
3/ (ISO15189證書)
4/ 酒店確認信
5/ 護照
6/ Hk疫苗證明
7/ NHS Vaccine Record - App
8/ 香港- 填完健康申報表,
    要cap個QR Code
9/ 網上填 UM form (I think no need for my son)
10/ 身份證
11/ If fly by CX, need CX declaration form, 重要 hard copy
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.