用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 QS公佈最新世界大學排名,香港5間大學入前100名 ...
樓主: Arabellahk
go

QS公佈最新世界大學排名,香港5間大學入前100名   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 22-6-16 04:54
我個人當然非常同意,人才的定義在EK近年被嚴重歪曲了,忍咗兩年,先至發下牢騷。

你用真正人才 VS 人才 ...
曾經,我跟細囝一個分享.
我自己現在閒時玩玩cheap Hifi.
其中, 音樂已經數碼化.電腦檔,串流…之類。
而由數碼(電腦數據格式)变成我們聆聽的心頻,需要解碼.

解碼器就是最重要的"工具".
而,解碼器的核心是解碼晶片。
音响的解碼晶片只有三四個品牌.
按晶片技術,不断提升.擧例: 24bits>32bits之類.

那麼最好的晶片是否等於最好的解碼器?
答案是不一定.

舉例,買了一個接近頂級晶片解碼器.播放水準很好很高.
卻發現電源有雜質,加了電源濾波器, 效果已不同.

用相同晶片(即時人的大腦效率一樣),還有電容,電子元件,電路, 電源…不同細節.最終,  音响品牌才是最重要! 越有品牌越貴,而貴不在於晶片,是整體包括品牌效應和"調聲".

消費者, 消費者注重是品質,更注意品牌.
但,當真是音樂迷, 他們才是專家, 要的是音樂的樂趣.
可能,找出cheap cheap音响工具,發揮理想音質才是樂趣.

這個跟囝的分享,是跟亞囝講.
"解碼"能力十分十分重要,
沒法更新解碼能力的音响,會被淘汰。
但,更重要是建立品牌. 否則,無人聽你講.

…………

一如人材, 究竟係咩標準?

客觀是做出成績.精英班,名校,名大學,…

…………
加多一個笑話.
過去,亞囝偶然見数学老師出錯题目,或標準答案係錯.
居然,有同學可以答對.
有数學'好叻'同學 .連錯的題目都答對.
因為, 分数很重要, 找對標準答案才是关鍵.

……

多口一句,令郎已經擁有先進解碼晶片,線路,架構,
努力!

ANChan59 發表於 22-6-16 11:50
我上國內之前,替他寄了一對絕版喇叭,一部擴音機,2個珍藏版 headphones,20只耳機及mini amplifiers,后 ...
嘩! 陳sir都識.讚.收藏家!
我都用緊絕版喇叭(內外佢皆).
兩年前再玩Hifi,
二手購了一對30年前英國Celestion.
工廠已停產喇叭了.連復刻都唔會有,
原本查過係日本網站有售,忽然一天,香港有人出售,而且十分十分平宜.

賣家(白頭兄)帶埋老婆一齊交收.
好似送個妾氏走一樣.
我見白頭兄相當黯然.
多口問句, 為何割愛.
賣家聽朋友推介,換了新歡.
但自知新不如舊,奈何家中只可二選其一.

識花者原是有心人!

cow 發表於 22-6-22 10:41
算, 我一個DSE, 一個DSE + IAL

教育,
有不同受衆. 有不同系統.
有不同感受.
有不同願景.
有不同結果.

shadeslayer 發表於 22-6-22 12:36
啱,讀DSE要睇開啲係比較難,但係我覺得都唔會冇可能。喺咩學校有影響,學生家長咩心態又有影響。
...
分別可能已經由幼稚園,小學,和家教的路線圖.

shadeslayer 發表於 22-6-22 14:02
對,但大原則不變,讀書成績只是人生一少部份,孩子童年要盡量愉快。
認同,支持,一直在用這理念.

annie40 發表於 22-6-23 21:23
做人要避免固步自封,最佳方法是去認識不同階層的朋友,轉換工作環境,間中搬定居點,每年按興趣學點小技能 ...
有閒時,睇電影都唔錯.
近日, Netflix 找了一套烏克蘭總統澤連斯基做主角的劇集:人民公僕.
真係世事如戲,戲如人生.

烏克蘭人睇e場戲,真係付出不少.

Arabellahk 發表於 22-6-24 10:03
感覺現在後生仔女的父母很少讓仔女供養,大都資助仔女。
你說對.
自己花二十多年培育孩子.
近日,又想像計劃往下三十年自己生活.

自己生活包括居住.飲食.活動.健康.心理.外表…
把自己做好, 我包括推動我太太.

贏在終點線!對孩子也有幫助.

shadeslayer 發表於 22-6-24 10:45
Internships HK/London 阿女也有做,甚至自己走去做 Starbucks almost minimum wage,話要拿client facing ...
令千金有自己睇法. 小伙伴都成長了. 可以獨立自主.
你這個問題, 也好像我細囝.

亞囝月前完成了degree, 申請master course.只報HKU statistics.
不過, interview好像失敗, 仍未有結果.
後來, 我問他, 有何打算.

佢話, 讀唔讀到, 無問題, 無所謂, 唔覺得學到咩野.
特別係 apply test發覺, 統計學很容易掌握. 花時間讀, 無意義.

咁, 我問你又報.

因為唔使二十萬, 一年學習, 仲係港大証書, CP值, 找工有好處.
而且, 有唔少資助, 獎學金, 最終, 可能十萬蚊有張Cert.
(原來咁想)

宜家, 亞囝返緊工.
有次閒聊, 我建議亞囝, 去讀d唔識ge. 不如, MBA.
將Data Science + Programming 去做公司管理.
係分析能力, 資訊科技運用會比別人優勝. 眼光不同.

不過, 只可以當聊天.
佢有佢自己想法.

ABC-DAD 發表於 22-6-24 11:19
初出茅廬的年輕人,確實有點「難」去供養積纍數十年獨當一面嘅父母,有心就夠了。

未畢業就接受要自己供樓 ...
香港已經很好了.
前一輪, 追看一些有关日本經濟和民生視頻.

這兩三年, 出現"老後破產'的現象.

甚至, 過去的中產階層, 到年老70多歲, 仍然要照顧90多歲, 和下面兒孫.
日本的貧窮現象. 十分恐怖.

所以, 人的壽命長了, 生肓率低了.
也是嚴重社會問題.

其中, 自求多福, 保持身體健康, 最...最...最..重要.

ABC-DAD 發表於 22-6-24 11:44
日本的現象,係另一個帖提過,Annie 好似話係類似25實驗嘅沈倫現象日本水很深。
...

這裡剛有一個新視頻,比較詳細解釋日本少子化的原因,歷史,數據.可以參考,理解一下.

https://youtu.be/A7TOyVexbts

annie40 發表於 22-6-26 15:02
很多朋友走路也會腳痛,大多數原因是腿部肌肉不夠發達強壯,多加鍛練便會改善了。 ...

早月前,由荃灣圓玄學院往下山行.行十多分鐘, 双腳發軟.

少運動,另外, 之前上班要上落行人天橋.
後建成了客lift.沒有再上落樓梯.

發覺情況, 現在每天已改行樓梯.
好快適應了.

annie40    發表於 22-6-28 13:40

ANChan59 發表於 22-6-28 11:02
我跟你一樣,現在在國內,我的公寓離工廠40分鐘路程,我一直走路上下班,加起來已經一萬步。在廠裡我是走 ...
身體健康,基因影響十分重要.家母族群大多九十至百歲.
大多年老時,仍然健康.
我媽八十歲有多,仍然獨居,自己照顧自己.
不過,我住在隔離大廈,而兩個大廈中有花園涼亭.
每天都有機會見.

我自己食野暫時唔節約.
脂肪糖份,按年歲,必定超標.
身體檢查,  一切正常, 唯一是肚部發展太好.
當然, 生活態度都應該檢點一下.

一直講我自己係無聊人.
閒時,古靈精鬼.
我老婆怕咗我.
比如,昨晚,我問老婆 USA, 同 USB咩關係?

身體健康很重要,
心理健康在往後也影響不少.

所以, 有空,成日玩數獨.
無聊又寫野.自說自話.

有時,大家交流時.
會發現我,幾"百厭","倒蛋".
九唔搭八.

結論一句: 做好防老準備.

cow 發表於 22-6-28 14:03
最多30幾個鐘。 以前節食, 覺得新陳代謝差咗。而家間中斷食, 新陳代謝好咗, 自我感覺良好 ...
真係要有意志

shadeslayer 發表於 22-6-28 18:56

大家適量做啲運動,對身體已經好好。
嘩!厲害!

shadeslayer 發表於 22-6-28 18:56

大家適量做啲運動,對身體已經好好。
嘩!厲害!

shadeslayer 發表於 22-6-28 23:23
哈哈,在抄車前較大膽,抄車後。。。其實我新界大,單車係生活一部份,都抄。
...

講起踩單車炒車.

我也試過, 已經陳年舊事.

中四/中五暑假(確實那一年忘記了). 暑假開始, 一大班男同學去大尾篤踩單車.

回程, 新娘潭長命斜. 踩著Dup頭單車, 往下衝.

中段發覺速度真係太高, 可能70-80 km以上. 想減速一下, 拉一下brake,

成架單車飄起, 我成個人飛離單車.

真唔明點解, 著地後, 好似特技人, 滾筒似的, 滾落斜坡.

不過, 滾了幾圈, 卻遇到路邊有一灯柱.

比打保齡球更準. 正正額頭撞正灯柱.
(
事後, 同學聚會, 有目擊同學話, 當時, 聽見撞灯柱聲, 唔只有畫,
仲有聲)

撞柱之後, 輕微頭昏, 黑一下, 便醒了過來. 可以企起身, 手腳沒有傷. 額頭流血, d腫脹感覺.

自己覺得無咩事.

有巧合, 有架Benz路過, 有位年青女乘客打開車門問我有否需要入醫院, 代為報警.

不久, 有救護車來了, 轉往QE. 因為撞到頭, 未知實際情況, 所以安排照MRI. 當時, 覺得好新奇.

由頭到尾, 都無怕過, 好似adventure feel.

留院一晚, 出院.

其間, 有位路人見到的額頭傷勢, 還跟我媽說, 怕不怕毀容.

暑假一開始便出事, 暑假便留在家了.

額頭傷口, 很快便好. 大約一星期.

不過, 額頭由有很多痘痘, 反而, 變得很光滑, 好似, 換了皮一樣.

有時, 塞翁失馬, 焉知非福.

annie40 發表於 22-6-30 11:42
後生跌親是小事,是自家事,阿女经常跌到甩皮甩骨,我都慣左啦。
有家有室的人就唔好啦,屋企人的物質,生 ...
絕對正確.
年青時, 係adventure.
有責任時, 就必須多考慮了.

我宜家, 出門, 胆大心細, 一眼關7.
每次去日本/台灣, 假設遇到地震咁,
帶鋁膜防寒, 口哨, 後備電, 乾糧.

annie40    發表於 22-6-30 16:06

shadeslayer 發表於 22-6-30 12:02
新娘潭真係好多單車意外,普通單車徑假日都好多意外,汀角路嘅消防局對出嗰條斜路其實唔係好斜,都好多意 ...
唔係頭落地咁簡單..
好似保齡球, 用力一野"車"落一個保齡樽, 咁樣.
怎樣也好, 過去, 我發覺偶然我有一d咁ge奇遇.

托福, 過得開心愉快.便好了.
‹ 上一主題|下一主題