用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問香港往倫敦選轉機航班,各位會首選經那裏轉機?謝謝 ...
go

[英國] 請問香港往倫敦選轉機航班,各位會首選經那裏轉機?謝謝 [複製鏈接]

bkfans123 發表於 22-6-8 19:29
首先謝謝各位意見
9月航班暫時都吾多,但我見有其他post表示9月機位都好緊張,所以現 ...

各人喜好不同,我孩子會根據飛機舒服程度去揀,所以一定係坐Qatar ,座位舒食物好味服務態度好

bkfans123 發表於 22-6-8 22:21

post左兩次

post 多幾次保持暴光度

Ranen 發表於 22-6-10 12:45
請問除了CX外,其他airlines 都接受小朋友(e.g. 14歲)一個人搭飛機嗎?

我用Booking.com 及 Expedia 都b ...

QR,AY,EK,BA,LH,SQ足十四歲是可以自己乘座
買機票是成人票但回香港果程如果未足16歲,可以唔需要比GB tax,所以航空公司系統未必可以自動減去$800,呢個情況下打電話去航空公司買比較好,除非你買口單程香港出發,便可以直接在航空公司官網買。如果要買學生機票,便要打電話去航空公司買,又或者找相熟旅行社其實最快,一次過了解哂所有航空公司利幣,旅行社出飛時亦都可以扣減GB tax

Lofty 發表於 22-6-11 13:04
https://youtu.be/UfmBW1eNd0A

大家有冇睇呢單新聞? 機票經cx 買,一程BA一程cx, 但兩間公司都話唔負責任 ...

睇左。國泰ticket stock應該係國泰負責善後,外地機場唔係每日有機,櫃檯職員可能外判,正常處理方法聯絡地勤人員安排下一班有位的航班,如果不是即日有飛機又或者職員已經收工,唯有自己安排酒店交通,之後claim英航,當然英航未必負責任所以旅遊保險很重要。同時亦都可以聯絡香港的國泰航空要求安排下一班,如果下個星期先有飛機,可以要求其他國泰航線,如果都冇野岩,可以要求退款半程,再自己立即買新機票由AMS兜路返香港,盡量避免更改隔離酒店日子,好多方法可以解決。Delay時常都有,今次只係外地處理方法問題,正常係會安排下一班機的,同時因為疫情飛機少咗,亦都係原因
‹ 上一主題|下一主題