用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 果個Ms CheXXg 甚麼故事班
樓主: Jean1769
go

果個Ms CheXXg 甚麼故事班   [複製鏈接]

回覆樓主:

係 完全捉哂家長心態 我個囡寧願做多兩份卷 都唔想上面試班

Jean1769 發表於 22-6-6 18:33

咁樣軍訓式?我覺得呢個Miss K好無料到,成日講阿媽係女人 ...

同感

回覆樓主:

我頭先八卦上FB睇下佢d video, train 到D小朋友講故事好生硬,有個佢叫小朋友講故事,教小朋友答「My pleasure ,…」毛管戙,我未見過native 5/6歲小朋友會咁講野,乜考神校要咁考好嚇人,
扭盡六壬咁,又sell 一大堆教材九萬樣野train, 真係大開眼界。

964000 發表於 22-6-6 19:38
我頭先八卦上FB睇下佢d video, train 到D小朋友講故事好生硬,有個佢叫小朋友講故事,教小朋友答「My pleas ...

唔係呀嘛,my pleasure

我唔係好信神校會收咁的學生,佢咪誤人子弟好喎

佢fb成日post 有隻撈嘅whatsapp screen cap…

luvluvpeonybaby 發表於 22-6-6 22:16
佢fb成日post 有隻撈嘅whatsapp screen cap…

係,好騎尼 我睇返佢放上網的片,d細路個個好似 好驚咁,口窒窒

Jean1769 發表於 22-6-6 22:19
係,好騎尼 我睇返佢放上網的片,d細路個個好似 好驚咁,口窒窒

有放上網咩? any link?

bbchu0316 發表於 22-6-6 23:16
有放上網咩? any link?

你去佢facebook page,然後有影片揀的

回覆 964000 的帖子

是真的。上過數堂final interview 專班,其中英文面試是另外一位老師教的,不停教班女孩子說,good morning principal, thank you principal, 被問 "can you tell me... etc" 就要回答“Sure,my pleasure principal". 本人覺得好唔自然。最好笑的是其實那學校校長應該是稱為"headmistress".
個人感覺,哪裡教學方法比較公式化,很注重標準答案。如果小朋友和父母都谷得,面皮不薄,應該可以進步很快。那班小朋友K2開始就被訓練得對答如流,也是得到那麼多offer其中原因。接不接受這個教學方式,就要看家長自己的取捨/選擇。

MKH97 發表於 22-6-6 23:40
回覆 964000 的帖子

是真的。上過數堂final interview 專班,其中英文面試是另外一位老師教的,不停教班女 ...

咁機械化都得?校長應該一聽就知面試班操練喎

Jean1769 發表於 22-6-7 08:42
咁機械化都得?校長應該一聽就知面試班操練喎

其實我見D小朋友用英文講故事好生硬,好似背書咁,用母語好好多生動好多,
好心啲學校唔好考D咁嘅野,又造作又難為小朋友。

964000 發表於 22-6-7 09:41
其實我見D小朋友用英文講故事好生硬,好似背書咁,用母語好好多生動好多,
好心啲學校唔好考D咁嘅野,又造 ...

又咁講,有d細路英文真係幾掂,流利當然未到native,如果再加埋廣東話都口齒伶俐咪stand out,始終幾千人揀百幾人都好難

Jean1769 發表於 22-6-7 09:46
又咁講,有d細路英文真係幾掂,流利當然未到native,如果再加埋廣東話都口齒伶俐咪stand out,始終幾千人 ...

都係,遊戲規則就係咁,所以要接受特訓。

佢成日同家長講回家要不停練習. 同小朋友講要努力, 考到男拔又點, 考到女拔又點. 考唔到就慘架啦! 小朋友一唔合作, 就問小朋友, 你想唔想入到好學校, 想唔想爸爸媽媽唔開心.......   

zaba    發表於 22-6-7 11:15

kpc2015 發表於 22-6-7 11:00
佢成日同家長講回家要不停練習. 同小朋友講要努力, 考到男拔又點, 考到女拔又點. 考唔到就慘架啦! 小朋友一 ...

成功入到咪開心要多謝佢激勵,入唔到的可能會自責和內疚,唔知要輔導幾耐,分分鐘自信都冇埋,又覺得自己冇用入了「差學校」,不過唔緊要,之後仲可以繼續特訓玩插班

回覆 kpc2015 的帖子

啲小朋友好慘,其實入到神校都只係小一,學習生涯剛剛開始。咁細就要俾佢灌輸錯誤的思想。

964000 發表於 22-6-7 11:23
成功入到咪開心要多謝佢激勵,入唔到的可能會自責和內疚,唔知要輔導幾耐,分分鐘自信都冇埋,又覺得自己 ...

你講得好,入到咪開心有自信,入唔到個細路咪會自責覺得自己無用,同令阿爸媽唔開心(雖然都可能係事實)

呢個金撈張真係誤人子弟,同早一個星期果單行為治療師狂鬧細路的做法無乜分別

係咪講緊尋晚東張西望採訪嗰位好惡既老師?

minichong28 發表於 22-6-7 11:44
係咪講緊尋晚東張西望採訪嗰位好惡既老師?

我無睇東張西望,但應該係啦,話一個行為治療師好惡咁鬧一個兩歲(emoji)妹

回覆 Jean1769 的帖子

吓, 原來係咁, 咁真係好可怕.....
‹ 上一主題|下一主題