用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行誇區機會大d?
go

自行誇區機會大d?

聽人講自行誇區機會大d, 咁我想問問, 如果本身在 A 區讀小學, 住在 B 區, 升中應該是用 A 校網的, 如果自行的時候, 一間選 A 區, 另一間選 B 區, 咁 B 區果間學校會當我係本區定誇區呢?謝謝~

ha930 發表於 22-5-25 11:03
聽人講自行誇區機會大d, 咁我想問問, 如果本身在 A 區讀小學, 住在 B 區, 升中應該是用 A 校網的, 如果自行 ...

升中大抽獎可跟小學校網或住址
自行跨區是否機會大啲視乎學校

聽人講自行誇區機會大d, 咁我想問問, 如果本身在 A 區讀小學, 住在 B 區, 升中應該是用 A 校網的, 如果自行 ...
自行中學參考的是小學的校網,因大部份人是用小學的校網作大抽獎。
自行中學考慮的是學生的RO/成績/體音藝成就,多過考慮學生的小學校網。

試舉例 KL3 B1位足 KL4/KL5 不足
如小學在 KL3 未必要跨區
如小學在 KL4/KL5 可考慮他區

自行睇實力

檯面講就一定係無分別,但陰謀論講學校應該對跨區生有額外加分。
自行收晒本區合適RO的學生,咁抽獎咪淨返自對低RO的學生?

甚至乎不同的男女校對男生/女生都可能會有唔同加分。

以KL2自行區內某1B男女中為例,小學老師有講經過呢兩年提早公告自行結果及過去經驗,男生級20內先大機會成功,但女生就級30已經好大機會。
當然,如果小朋友的RO相對於學校要求已經足夠地高和比同期考好,相信本區跨區已經唔係一個問題。

如果學校會睇,相信都應該睇小學校區為主。小學無得變,住址有機會變。

跨區吧

worldcat 發表於 22-5-25 13:00
檯面講就一定係無分別,但陰謀論講學校應該對跨區生有額外加分。
自行收晒本區合適RO的學生,咁抽獎咪淨返 ...

我女兒在 KL3 讀書, 家住 KL5, 因為 KL5女校在家住近, 所以又想試下(因為返學夠近), 但大抽獎就一定係用 KL3 去抽的, 因為 KL5 唔夠 Band 1 位。

假設成績是 band1a-1b, 自行時應唔應該自一選 KL3 的 1a-b 的學校和一間 KL5 的女校呢? 機會大唔大呢? 還是在 KL3選 一間 b1a 和一間 b1a-1b 的學校呢? 那一種選擇比較好? 謝謝~

ha930 發表於 22-5-25 14:28
我女兒在 KL3 讀書, 家住 KL5, 因為 KL5女校在家住近, 所以又想試下(因為返學夠近), 但大抽獎就一定係用 K ...

自行睇自己ro,所以要睇小學本身係咪勁校加名次

ha930 發表於 22-5-25 14:28
我女兒在 KL3 讀書, 家住 KL5, 因為 KL5女校在家住近, 所以又想試下(因為返學夠近), 但大抽獎就一定係用 K ...

如果無特別喜愛學校。我會最少試一間KL5 B1A-B1B 學校,甚至兩間。(我無特別研究KL5,特別係女校。。。。)
萬一要大抽奬,係KL3只要保守啲唔會太差。

先講以B1A-B1B成綪係KL3, 自行B1A, B1A-B1B, B1B 有邊間會容易考入?
"比較"少人揀的旅港,迦密,華英等等,如果唔係B1AA成綪,其他(不論B1AB/B1B)都係得50/50入到。
本區KL3學生唔見有乜特別優勢,學校亦無誘因優先選本區學生,反而作為生源的跨區生可能有分加。如果去到B1B-B1C又係唔係你杯茶?

如果考返KL5學校隨時有跨區分加(呢樣真係要自己搵相關學校過往的資料),返學又慳左時間。當然,前提係KL5有心儀的學校先。
第一睇小朋友RO。
第二睇自己心儀學校。
如果各方都條件相近,我會試KL5又或者其他區添。

** 阿囝今年係KL2 小五,如果到時呈1呈2成績上到B1A-B1B,我都好大機會自行KL3學校。所以我哋可能有利益衝突。

worldcat 發表於 22-5-25 15:44
如果無特別喜愛學校。我會最少試一間KL5 B1A-B1B 學校,甚至兩間。(我無特別研究KL5,特別係女校。。。。) ...
我女只是小四, 明年才考呈一, 我只是做定功課, 所以沒有利益衝突啦,哈哈哈
說真的, 我心儀學校是旅港和迦密都在 KL3, 但是你確定這兩間比較少人揀? 不是很受歡迎嗎? 至於 KL5 的女校, 其實我不太心儀,因為成績不及旅港和迦密, 只是最近我女提過幾次, 想中學可以在家附近,就可以遲起床一點,哈哈哈

至於我女成績, 我都是估計她這幾年在學校的成績而得出來, 她這幾年的名次是級 3 - 8, 由於全級只有 80 人,而往年學校有大約 40%升 Band 1, 假設呈分試都係考差不多名次, 我估應該是 Band 1a-1b 吧。

ha930 發表於 22-5-25 16:07
我女只是小四, 明年才考呈一, 我只是做定功課, 所以沒有利益衝突啦,哈哈哈
說真的, 我心儀學校是旅港和迦 ...

九龍城BAND 1A-B ,考迦密同開平係正路

如果唔係特別喜歡女校,我會照去迦密同開平
如果個女想試屋企附近女校,就一間KL3 一間KL5

ha930 發表於 22-5-25 16:07
說真的, 我心儀學校是旅港和迦 ...

我所講"比較"少人揀,只係同另外幾間傳統B1A學校比 (唔係級三內都係部跑多)。。。
其實就係旅港和迦密等等都好多人揀,先提議你考慮KL5。

如果已經心儀旅港和迦密,又無話KL5喜歡邊間學校。仲洗乜諗咁多,一心考好呈分就得。
衰啲講,萬一要抽獎,係啱BANDING情況下係KL3衰極有限。

worldcat 發表於 22-5-25 17:32
我所講"比較"少人揀,只係同另外幾間傳統B1A學校比 (唔係級三內都係部跑多)。。。
其實就係旅港 ...
自行旅港和迦密, 一般要級幾才收呢?

lopoto 發表於 22-5-25 16:46
九龍城BAND 1A-B ,考迦密同開平係正路

如果唔係特別喜歡女校,我會照去迦密同開平

九龍城還有一間B1叫華英,自行也很多人報。

ha930 發表於 22-5-25 17:43
自行旅港和迦密, 一般要級幾才收呢?

中學收到級幾視乎學生RO/小學往績
上年以下各間多少人自行取錄/級幾?

2021年
本區 華英 迦密 旅港
他區 聖傑靈
直資 港同 赤提 優才

Poyau 發表於 22-5-25 21:30
中學收到級幾視乎學生RO/小學往績
上年以下各間多少人自行取錄/級幾?
這些中學上年都有同學入到,但不知道是自行還是大抽獎入,亦不知道有多少個同學入了,因為學校由上年開始沒有公布數字。

tpmon 發表於 22-5-25 19:56
九龍城還有一間B1叫華英,自行也很多人報。
這間我沒有考慮,因為太谷😅

ha930 發表於 22-5-25 22:02
這間我沒有考慮,因為太谷😅

華英style 與迦密、旅港不同而已。選適合孩子style 便可以。

cattz288 發表於 22-5-25 15:25
自行睇自己ro,所以要睇小學本身係咪勁校加名次
係,說得很正確,RO前,面試正正常常,唔會理你係咪同區,因為有D得好少位比本返本區,如SMCC只比得12個位比KL1抽,所以如佢覺得你合適,佢都知你都未必會抽到,知SMCC自行有收油尖旺的學生