用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道 vs 培僑
樓主: dmms
go

宣道 vs 培僑   [複製鏈接]

myreallizzy 發表於 23-12-7 17:20
回覆 twhkleung 的帖子

培僑得2班精英班共60人,考DSE差唔多100人左右。IFY我個小朋友入學時已經有了,我 ...

如前面回覆Sing13, 如讀IFY, S4時就要check清楚自己心儀大學同課程的要求, 特別係名校而又不在NCUK list内的大學. 否 則可能太遲了.

致於"分流"效, 我尊重你的睇法, 的碓不少校為成績勸退,留級, 插班, 乜都有, 但也有些是相对实致名歸而又沒有分流的, e.g., QC, QE, 什致睇仔果間, 所以, 最緊要係幫到個學生, 睇學校band 幾不如問學校可幫小朋友升到band幾, 咁就算真係有分流, 都唔會影响到自己小朋友.

你最后果段我最同意.

d乜校收盡全港top1%, 什致0.1%, 然后考出最好成績, 大家大讚好叻,好勁,好神...
我沒法理解背后的logic, 入最好出最好, 不是理所當然嗎?
入差出好才叻/勁/神

Sing13 發表於 23-12-7 17:09
每間開辦海外課程既直資都要求有2/3學生讀DSE課程。我覺得用大家都參加既DSE考試作成績比較是適合既。

海 ...
"海外課程有名額限制及入讀門檻,DSE課程無此要求,所以理論上前者入讀學生成績會比後者好。"
睇漏了你这段, 即"理論上"你相信IB + A-level + 其它 考生也考DSE的話, 咁當年DSE會有100或已上的狀元出現?

如果真有100咁多,咁你的conclusion是对的.

雖然我沒法理解你的logic, 但佩服你对自logic的堅持.
( 好似IFY咁, d 大學都寫明, 但你堅信自己想法而唔信d大學, 真的服了你.)

睇返过去10年, 你对港同, WKF, 同PKC的龍直教學模式的支持和堅持十佩服, 因為我也是龍直支持者, 因為我的堅信, 我小朋友也是龍直剛畢業, 所以, 我也會对各龍直的評論加以支持, 对唔解加以解釋, 因為我係第一身.
(最怕一些推銷, 話隻product或個service点好点好, 一問詳细d就唔知, 再問多句, 原來自己都唔會用).

按時間估算, 我地小朋友应差不多大, 是在以上三間那一間在讀或畢業嗎?

Sing13 發表於 23-12-8 17:18
海外課程入讀學生成績理論上較好,但不同考試評分標準是唔同。
你睇下A level a*既百分比是幾多,而DSE 5* ...

你已講中左個重点, 因為DSE的5**百分比低好多, 所以, 如個間有10 IB狀元加2個DSE狀元, 如果全部都考DSE, 佢會小唔見左大部份狀元, 即係話有两种公开試的學校, 成績一定比如果只靜係考DSE 時的成績好.

不过, 我個人覺得有多個DSE已外的選釋, 其實先真正幫到學生, 學生讀咁多年, 目标唔係考DSE/IB/A-level/IFY 攞幾多分, 而係要入U讀一個自己喜欢的degree. 好明顯有两個公開試學校係幫到多d學生入U. 係要話自己學校係b1abc,其資只係滿足家長, 而非对小朋友入唔入到U有大幫助. 係两不同的事件泥.

致於你話 "我信結果", 好可惜你果個唔係结果, 如果你係真心幫d 同學選DSE定IFY, 你應該幫手找/提供已下資料.

因為IB, A-level, DSE, AP, OSSD, 等等, 基本上绝大多數大學都有講明每個degree program对埋幾個公开試的admission requirements, 但IFY就只有NCUK的大學有IFY的要求.

即如果位IFY同學考到A*AA, 咁夠唔夠資格报HKU個Finance degree? 又或者位同學考到3xA*, 咁係咪可以报Cambridge/UCL/Edinburgh呢? 你成日從覆又從覆咁講IFY入Cambrdige和3大, 之后有話騎牛搵馬, 用A-level入Cambirdge, 咁3大係咪都要有A-level呢? 你又唔講清楚, IFY同學真係以為只用IFY成績一样报到其它非NUCK大學, 最后咪比你害死...

所以, 真正幫到IFY同學, 即你所講的result, 應該比出個表, 过去咁多年, d IFY師兄/姐, 佢地用IFY乜成績(或A-level)入到边d 非NCUK大學同乜科, 咁先有參考嗎, 咁先真正幫到d IFY同學馬.

最后, 你咁信赖龍直, 唔該你講下你d第一身經驗, 同点好法, 唔好靜係copy d PPT. 一個只係口講好, 但又唔比自己小朋友讀龍直, 係好难理解...

Sing13 發表於 23-12-9 20:24

用IFY成績一样报到其它非NUCK大學,依樣是肯定既。
"唔是讀培僑既學生其實知唔知有咩所謂"
見到你埋句真係非常生气, 你知唔知你既正面绍介IFY, 令我花左差不多两星期幫细仔搵IFY同其它foundation的資料, 我一有時間就睇, 一有時間就睇, 如果唔係, 我点識問咁多問题, 依家講d咁既野, 你埋依個人真係好有問题. 你差唔多等於同我講, 信你係我自己蠢...

估唔到EK有d咁既人

-------END------

myreallizzy 發表於 23-12-11 17:19
回覆 twhkleung 的帖子

我呢幾日有拿到內部資料,IFY有入愛丁堡CS同理大OT。仲唔止-個,睇來IFY都好正 ...
非常感謝你的資料, 你埋d料先真正幫到手. 唔知可唔可以打聽到
- 收IFY乜成績,和
- 是直入2nd year, 是係要讀year 1

因Edinburgh是4年制, 如可直入2nd year就唔會考慮Manchester 了, 但如是year 1, 咁Manchester 仍是不錯之選 (五十五十)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊