用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自律問題
go

自律問題

阿仔油尖旺一線小學
一直維持級四至八(有一次呈分其中一科主科考得唔好,考級二十)
考試佢溫得輕鬆既
功課自動自覺做
二、三年級開始我無幫佢對功課,無陪溫默書。但考試我會同佢溫。

最近成日打機,有時問佢做晒功課未?佢話做晒,但夜晚瞓覺前見佢拎出黎做。我無鬧佢,因為佢無欠交。

青春期男仔黎講,他算自律嗎?

回覆樓主:

最終都有做哂功課,已經好自律,算有責任感喇,畀我就已經滿足了
當個好爸爸

功課如冇欠交,同埋冇重大野要係手冊上要家長簽(如n次遲到)
成績(佢對自己有要求,keep到有爭勝心: 級4-8 好好啦)

我會收貨。

carmanmama 發表於 22-5-14 15:07
阿仔油尖旺一線小學
一直維持級四至八(有一次呈分其中一科主科考得唔好,考級二十)
考試佢溫得輕鬆既

一綫,係咪"兩油德大協"尼五間其中之一丫?(結龍或私直除外.即瑪利,女拔小,陳守仁除外)

自己做功課,遲到但不會缺席(指功課遲做但不欠交),成績4-8,算幾好啦.

好奇,已經考過呈分,豈不是小六?個考20是指該科名次還是該次考試總名次?自行九華機會如何?(如果有一次呈分級20,是否因此降低機會?)

medicine 發表於 22-5-14 16:03
一綫,係咪"兩油德大協"尼五間其中之一丫?(結龍或私直除外.即瑪利,女拔小,陳守仁除外)

係小六,2次呈分overall 1x。
而家排緊中學,有d學校話要自律既學生先好入,所以想了解一下我仔呢個情況算唔算自律(emoji)
我自己覺得佢一般自律,狂打機(emoji)同玩電話,但係佢又做到學校要求。(應該話做到學校要求就算)想佢睇多d書但係青春期小朋友真心煩。
諗緊選多測考既學校,定多活動既學校。

阿仔油尖旺一線小學
考試佢溫得輕鬆既

Yes, 五大其中一間

阿仔油尖旺一線小學
考試佢溫得輕鬆既

你個仔咁醒目,自主學習能力超強,style好適合在伊中和神校讀。

carmanmama 發表於 22-5-14 16:24
而家排緊中學,有d學校話要自律既學生先好入,所以想了解一下我仔呢個情況算 ...
尷尬名次.即高不成低不就.(外區不表)本區QES九華無望,剩餘的男校或男女校不甘心.寄望大抽獎是應該的.

高小愛打機,確實是可以改善,做到不影響學習,課餘假日當放鬆亦未嘗不可.

僅僅一次呈分拉低名次造成自行機會降低,還有期望空間.至於選校,卻相當考究,即報男校還是男女校乙一尼?係網上講幾多都好,最終都係睇學生自己的轉變,作爲父母,當然望子成龍,提供資訊及旁敲側擊的提點是必需做的,加油吧.

medicine 發表於 22-5-14 16:55
尷尬名次.即高不成低不就.(外區不表)本區QES九華無望,剩餘的男校或男女校不甘心.寄望大抽獎是應該的.

高小 ...

其實佢做到晒學校要求,我電話set左2小時比佢玩,會唔會太多?

我唔想因為佢自己做功課做得快,所以我比另外練習佢,我驚佢會拖慢功課做。

教仔真係好有學問

冇欠交功課,我收貨

打機問題還是要解決

而家排緊中學,有d學校話要自律既學生先好入,所以想了解一下我仔呢個情況算 ...

算自律了,學校講嘅唔洗信晒,間間都想收自律嘅學生架啦,想報就去報,除非係成績要求到唔到。.

多測考好似合適點

阿仔油尖旺一線小學
考試佢溫得輕鬆既
記著升中前唔好買手機比佢. 手機係禍根.

chitchit0520 發表於 22-5-16 11:32
你意思是:
「因為打機,所以臨瞓先做功課」係問題?
還是「打機」是問題?
打機本身是問題。

b3410 發表於 22-5-16 12:55
打機本身是問題。

難得有一個覺得打機就是問題嘅我打咗成廿年,仔升中後齊齊戒咗。

b3410 發表於 22-5-16 12:55
打機本身是問題。
打機真係好大問題. 我見到好多父母都因為呢個問題易頭痛. 我個仔嗌咗我好耐買desktop俾佢但是我都拒絕. 佢冇足夠嘅硬件所以打得差亦唔會有朋友樓去打幾.
中學真係見唔少家長求救.  我好少開聲但是我真係見到唔少青少年打機打機, 跟住冇心機讀書。   記住唔好買任何硬件可以提升去打機㗎排名俾小朋友

回覆樓主:

臨瞓都醒起要做功課,真係好自律
區內出名自由間男校,功課會影響名次,要睇下小朋友有幾在乎名次