用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華,可風中學,大家點揀?
樓主: kkv408
go

英華,可風中學,大家點揀?   [複製鏈接]

sunnymama2 發表於 22-6-11 10:04
點解會覺得差唔多?
論DSE 成績,係有分別。雖然YW33222係低d,但呢d係運動D1的“通病”,如果論讀書嗰班,成 ...

唔講名氣,只睇數據,除左3322%外,yw各方面都教可風優勝,5+更高出不少。我都奇怪點解會話差不多, 甚至有人會話更好。所以網上言論真係不可盡信,太多"磚" 家了

chitchit0520 發表於 22-6-11 11:29
因為大家都只想3322
其實自行考入的,點解會睇學校補底?
我個人都睇重3322%, 感覺就好似一個合格嘅分數咁。但yw嘅3332%都有成80幾%(硬要同男女校或女校比我覺得唔公平),男校嚟講已經做得好好了。如果成績比較只睇3322%, ek嘅學校排名應該要大執位

gracelam 發表於 22-6-11 12:27

可風係7成人抽入,比較應該同自主收生直資男校比較最公平 ...
如果要考慮埋呢個因素,喺ek嗰兩間神校可能要落神台了

Rpp 發表於 22-6-22 07:45
兩間成績差不多,一間要錢,一間免費,要錢嘅叫傳統名校,免費嘅要Google先知此學校。之不過唔熟可風,會揀 ...
睇返網友嘅數據,兩間成績並不能說差不多,還是有啲差距的。名氣就更加唔使講,兩者嘅差距應該比成績嘅差距還要大

Rpp 發表於 22-6-22 11:27
咁點解綱友都支持可風中學的原因?

可風我真係唔識,唔知係咪以前好勁?!咁大家考慮唔同,有人buy都好正常。但嗰啲話可風成績更好嘅"磚家" 就真係……唔識唔緊要,資料唔update唔緊要,但唔好"磚家"扮 "專家" 囉!
‹ 上一主題|下一主題