用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇家長可以分享Malvern St James Girls school ? ...
樓主: linlin1
go

[英國] 請問有冇家長可以分享Malvern St James Girls school ? [複製鏈接]

karanica 發表於 22-6-27 22:16
我唔知講唔講得,版主如果唔得請告知!
我親身經歷,剛過去呢年小女去MSJ讀 Year 7, 由於佢好細,所以B字頭 ...

你的待遇,其實唔止一間學校,有時真睇好唔好彩,唔排除有啲老師係會歧視亞洲人,有D英國老師其實都好傳統,要高高在上,感覺香港IS風格比較開明(雖然都有D好傳統的尤其年紀大個D)
我朋友女去了top 10 boarding school, 都比個新來剛畢業年輕老師針對,評分故意比佢F級(但佢呢科GCSE係A*),又不停demerit佢,激起哂個女仔的情緒,愈攪愈彊,之後又係叫佢睇心理。

karanica 發表於 22-6-28 10:47
其實我比阿女讀之前都有睇下D edu kingdom 和Mumsnet 的comment, 不過MSJ比較少,都係聽B字agent講!B字age ...

其實D agent有佣收

meejh 發表於 22-6-28 10:09
964和karanica: 照你咁講這不是單一事件. 好多時好多其他學校都有這樣情況. 好恐怖. 我以為在英國讀書好fre ...

又唔可以話好常見,成績正常的一般轉校不難,英國咁多學校都係一門生意。我朋友就同學校投訴,因為係新老師可能學校都唔知咁差,而且只是對一年,所以都忍到,但那年的心理壓力超大,因為半夜會隨時收到女打來大哭的電話

manman333 發表於 22-6-28 20:30
又唔可話經agent 報既學校一定唔好吧?
我既朋友都經agent 報讀st. mary calne, oundle, Tonbridge,唔通呢 ...

咁當然唔一定啦,我都好多朋友鐘意搵agent,的確有市場需要

manman333 發表於 22-6-28 21:03
間間都可自己報!
大前提係,好多家長咩都唔識,點攪?唔經agent 可以點?唔好講到agent洪水猛獸咁啦,樹 ...

有咁意思咩,巳delete

karanica 發表於 22-7-1 00:25
好似唔見咗條iPad X電線或襪,佢都要叫我幫佢買,然後寄去學校!

其實你不如大少少先去boarding , Y9差唔多
‹ 上一主題|下一主題