用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (更新22.05.15)2021 DSE 5+率 部份 B1中學 主要科目列 ...
go

(更新22.05.15)2021 DSE 5+率 部份 B1中學 主要科目列表  

庇利羅士BPS/聖保祿SPCS/德望GHS/女英華YWGS/瑪利曼MSS/聖提女SSGC/港同HKUGA/伊中QES/張祝珊CCS/荃官TWGSS/百周年CLSC/鄧顯TH/林護LW/鄕議局HYK/沙呂LMC/聖約瑟SJC/皇仁QC/男英華YWC

HYS/GHS/DGS/SPCS, click below:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867156&extra=page%3D1&page=1

本主題由 miriam 於 4分鐘前 添加圖章 精華

大媽爸爸    發表於 22-5-16 08:36
catf2    發表於 22-5-11 17:03
Azzurro    發表於 22-5-11 12:24
b3410    發表於 22-5-11 07:21
TGTY    發表於 22-5-11 00:18

回覆樓主:

好勁,mcl203 衝出港島了,比較埋黄大仙、北區和葵青區的B1A中學了。

mcl203 發表於 22-5-10 22:10
希望無抄錯~~~

睇唔到吖

回覆 mcl203 的帖子

勁!
是否應該主要睇4主科?因為elective 科目 5  + %,同幾多人修讀有關?例如A學校,可能全部人都可以讀M1/M2,而B學校,只有拔尖的30位同學讀。就算兩間考到高分的同學差不多,但是B學校好似5+ %高很多。所以是否應該再參考埋可以修的某科目的人數比例?

b3410 發表於 22-5-10 23:06
回覆 mcl203 的帖子

勁!

我似乎無叫任何人比較?只係列出泊埋一齊望吓,從中自己估下各校當中嘅分別,男女校 或 女校嘅唔同。估人數少嘅科都唔列,BASF又啲又無講係咪acc~~~

其實樓上份表我自己都想泊齊睇睇,睇吓中文弱嘅中學,究竟中文弱成點~~~

mcl203 發表於 22-5-10 23:12
其實樓上份表我自己都想泊齊睇睇,睇吓中文弱嘅中學,究竟中文弱成點~~~
...
SPCS的英文真係強,中文也不算差。總體感覺文科優於理科,因為中英LS偏文科的成績都好,而math/m1/m2/phy 對數學要求高的科目成績普通。

個表我第一眼比較到係港同中英文都好差下。。。

我只係看圖識字

開少兩班囉~~~

張祝珊就重理輕文,中英LS成績普通,不過math/m1/m2/phy 成績好好

Zleep 發表於 22-5-10 23:31
個表我第一眼比較到係港同中英文都好差下。。。

我只係看圖識字
2021年港同考得的確唔好。再之前一兩年好d(印象中)

b3410 發表於 22-5-10 23:36
2021年港同考得的確唔好。再之前一兩年好d(印象中)

今年港同某些數據出嚟係好過先一兩年,份表同另一啲數據係可以各自演譯~~~

b3410 發表於 22-5-10 23:29
SPCS的英文真係強,中文也不算差。總體感覺文科優於理科,因為中英LS偏文科的成績都好,而math/m1/m2/phy  ...

其實你係對的,SPCS DSE生係偏文,IAL就唔知了~~~

Phy/M1/M2人數,分別係10/5/9,全部DSE生 85人~~~

SPCS早3年中文係26.4/25.6/21.3,只係今年標咗出嚟~~~

醒目開學勳章

希望無抄錯~~~
難得你咁好耐性copy&paste,俾個貼紙你~~

醒目開學勳章

希望無抄錯~~~
真係懷疑有無學校中文5+過60。。。除咗spcc

bobbob 發表於 22-5-10 23:49
真係懷疑有無學校中文5+過60。。。除咗spcc

拎住間60.7%嚟問仲有冇,俾啲誠意好喎~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-5-10 23:55
拎住間60.7%嚟問仲有冇,俾啲誠意好喎~~~
有人成日話考中文易過英文,似乎響名校度唔係囉~~

回覆樓主:

放多6間落去睇先,庇記,伊中,荃官,百周年李兆忠,鄉議局 和 沙呂,其中兩間官中~~~

mcl203 發表於 22-5-11 01:48
放多6間落去睇先,庇記,伊中,荃官,百周年李兆忠,鄉議局 和 沙呂,其中兩間官中~~~

...

一下子多了好多間
傳統女校英文係勁d,應該話,總體都好勁!

BPS成績好好,phy chem bio 唔知開幾班?入讀要求?

庇利羅士/聖保祿/德望/女英華/瑪利曼/港同/聖提女/伊中/張祝珊/荃官/百周年/鄧顯/林護/鄕議局/沙呂

(BPS/S ...

Thanks, 但點解睇唔到科目名?