用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩VS Maryknoll VS SPCS
發新帖回覆
樓主: herama
go

協恩VS Maryknoll VS SPCS   [複製鏈接]

Rpp 發表於 22-5-8 23:52
HYS嘅女仔好挨得,唔怕辛苦,當神之隊係汗流夾背地訓練,比賽一分之差而輸掉,全隊攬住一齊喊,MCS覺得真 ...
有畫面感

herama 發表於 22-5-9 09:22
其實我重有一個隱憂,就係我是自二揀MCS ,自一揀英華,可能最後派英華,但囡囡而家又鐘意Mary knoll 和SPC ...
加埋YWG,幾間top女校都集齊

成績都好,各有特色,真係好難取捨。如果我自己小朋友,可能會揀MCS/YWG,以不變應萬變。因為最喜歡YWG新校舍,而且讀書風氣幾好。所以就算自一入,都皆大歡喜。

除非你小朋友有運動方面特長或者喜歡,想玩多d校隊,多同學一起去比賽,咁就揀HYS。

或者中文普通,有可能需要考第二個公開試,就揀SPCS。

kiwi2007 發表於 22-5-8 22:18
假設
HYS = X
MCS = Y

好似你話X係HYS,而且你俾佢最高25分,點解結論係MCS?
中間推論太複雜,暫時分析唔到
只係覺得結果好似唔符合你的積分制
sorry, 再睇過,原來分數高唔好

肥win 發表於 22-5-9 10:43
我都覺得係,唔好話名校,我估普通學校都有,唔知直資會唔會好啲?

所以我反而睇重學習氣氛,如果成班同 ...
直資有水平能力高低,或者style是否同學喜歡,不過hea到唔教書,男女校暫時未見過。

herama 發表於 22-5-9 10:14
回覆 b3410 的帖子

我同你想法最相近

可惜囡囡自己要SPCS
可能因為去過上堂,又接觸過老師同學,已經有歸屬感

所以話第一印象好緊要。
強扭的瓜不甜。如果佢已經心有所屬,做出選擇,而呢個選擇也的確好好。就順她的心意吧。

離題一下,近年好多interview都係zoom, 學校又少咗open day,的確家長同學都缺少一個親身去學校都體驗。
選校方面的確少了一個最重要的部分。

親身去過學校,整體氣氛撲面而來,我可以好清晰的體會到想唔想讀。至少可以rule out 唔想讀的學校

Rpp 發表於 22-5-9 10:59
如果津小上津中應該問題不大,囡上學期話起碼教得好過小學。

小學好hea的。
我哋小學老師都教得用心。

喇叭茶 發表於 22-5-9 11:26
咁就希望SPCC少啲呢啲老師啦
你可以相信SPCC的學習氣氛。

Rpp 發表於 22-5-9 11:42
其實囡只讀一個學期MCS,所知信息都非常有限,囡話如果自律自主學習MCs無問題,如果唔係選擇HYS可能適合d ...
想請問囡依家就讀學校老師教書如何?學習氣氛如何?

Vana 發表於 22-5-9 11:45
親人囡囡都係中學先入 mcs, 當時佢住屋村, 咁多年聽佢講都係好開心, 感覺佢哋傻傻哋咁...... 最記得 佢 ...
講到貴族學校又真係好好笑,其實家境富裕的同學都好有趣。仔依家多富貴同學,佢哋有一次放學去銅鑼灣食飯,可能係中學生第一次同學一起出街食,大家唔識睇價錢,埋單時發現夾埋所有錢都唔夠數。最後要打電話俾其中一位同學家長來解救。之後就乖喇,次次識得計下數再食。

喇叭茶 發表於 22-5-9 13:29
我聽到比較多嘅做法係家長同小朋友商量好tier1 and tier2有邊d學校係大家都接受又有機會嘅,之後就要讓小 ...
我同你做法一樣,都係可選擇範圍內就由佢自己揀。自己揀開心d,而且為了證明自己有眼光識揀,會儘快努力俾自己適應,自己俾正能量自己
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊