用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 隔離酒店 - 家人朋友同住一房新規定
樓主: YuYuMother
go

[英國] 隔離酒店 - 家人朋友同住一房新規定   [複製鏈接]

今日收到酒店通知,政府網頁更新左,要符合三個要求先可以同住一間酒店房,要即刻book多一間,好彩搞得掂,搞到頭暈……

我可以與家人或同伴住在同一間酒店房間嗎?

要同住一間酒店房間,你和你的家人或同伴需 (i)入境香港前於海外地區同住;(ii) 乘搭同一班航機到港;以及 (iii) 在完成檢疫後於香港屬同一住戶。共用房間與否的決定,將取決於入境人士、酒店規例(如有),及相關《預防及控制疾病(禁止羣組聚集)規例》(如適用)。由2020年11月18日開始,除非獲得獲授權人員的同意,受檢疫人士不得容許任何其他人士(酒店職員除外)進入正進行檢疫的酒店房間。任何人違反檢疫令屬刑事罪行,一經定罪,可被監禁六個月及罰款25,000元。

** extracted from govt website: https://www.coronavirus.gov.hk/chi/designated-hotel-returnees.html

大家如果book左房同住要留意最新規定。
   1    0    0    0

PUIPUI2000 發表於 22-5-5 23:21
酒店打畀你問你係咪兩個人之後同住? 佢要咩證明?

酒店send email 問係咪符合,我地meet 唔到point 3。我又無問要咩證明,因為已meet唔到。

其實返香港要填申請表,裡面要填地址。好明顯唔係一齊住的話,要各自book一間房,因為虛報有法律責任的。

Poyau 發表於 22-5-5 23:58
請問是那間酒店

Dorsett

foxli 發表於 22-5-6 00:23
其實早半年都問過,酒店覆只要同一班機回港一同入住已經可以。

酒店話政府尋日updated website, 佢哋即時通知客人。

sp3014 發表於 22-5-6 00:51
我覺得現在個問題唔係出係檢疫前嘅要求,係新增要‘’檢疫後係同一住戶‘’,政府個意思係唔比跨家庭一齊檢 ...

回港檢疫資訊申報表裡面要填地址的。

當局懷疑有人虛報資料應該有方法check到的,random audit check 唔難。

之前喺fb support group 見好多人miss左 day 12 mandatory test收到告票罰款一萬,話係上門即場比告票。

sp3014 發表於 22-5-6 00:51
我覺得現在個問題唔係出係檢疫前嘅要求,係新增要‘’檢疫後係同一住戶‘’,政府個意思係唔比跨家庭一齊檢 ...

我記得最初疫情時係家人先可以share room,當時要有關係證明先可以。

TTEE1819 發表於 22-5-6 07:34
嗯,即係同校同學一齊飛回港,因為隔離完畢不是同居,就不附合第三點。政府加這點,對整體抗疫有重大好處嗎 ...

我地都打亂哂計劃! 尋日突然收到email嚇一跳,因為月尾返香港,所有野安排好哂,突然話唔可以同房,踢哂腳即刻再搵。

最後同一間酒店只剩貴價房,既然唔可以同住,另一人就搵左另一間…..搞左幾個鐘

TTEE1819 發表於 22-5-6 08:27
我理解係:
我兩個孩子,大讀大學,細讀中學,同時間由英國同機回港,no problem。
...

佢寫係海外地區都要同住,重點係回港完成檢疫後必須係同一住戶。

海外比較難verify,回港檢疫後係重點。

TTEE1819 發表於 22-5-6 08:44
//To share a room, you and your family members or companions should
(i) stay in the same household ...

係呀,唔可以同住一間房啦…..

安排左share 房既家長要留意,分房搵多間要快啲行動,搵唔到房就麻煩。

SIYip 發表於 22-5-6 08:55
可能唔啱聽,但我覺得如果用嚴防輸入概念其實係合理嘅。飛前非同住,其實一齊隔離係有感染風險,回港後同住 ...

其實無諗太多,所以無再問酒店呢三個point 點詮釋,總之規定要就照做,即時搵房。

只不過覺得突然改變規定打亂計劃,搵房嘅時候既擔心又徬徨…..,所以快快出post提各位家長。

PUIPUI2000 發表於 22-5-6 09:00
咁如果一個喺倫敦,一個喺manchester,係咪即係唔同區,所以都唔可以同一間房?
...

根據網頁寫,就算大家都喺倫敦(同一區),唔同一齊住都唔可以

TTEE1819 發表於 22-5-6 09:04
每日幾萬個cases時,限制多,每日變左兩三百cases,又繼續大力收緊,真係無問題,唔影響我,但我都心痛其 ...

Share room 除咗節省開支,有人陪伴好緊要。

我女舊年同朋友經泰國返,21+21真係非一般人可以承受。佢地泰國後期同返香港一齊住,互相support,有伴真係差好遠,所以今年都選擇一齊住。

經歷第三年隔離,以為有哂經驗安排得好好…..

過客 發表於 22-5-6 09:31
回覆 GohSam 的帖子

第三點, 有冇話隔離後一齊住要住到幾時?  其中一個去另一家住一排, 可以嗎? ...

我估至少其後七日自我監察要同住,但去另一人家中住亦不方便,除非好親既親屬。

疫情期間亦唔想打擾到別人家庭啦…..

mother904 發表於 22-5-6 11:34
想請問如果酒店跟番政府防疫隔離指引而將兩人booking變回單人,酒店係咪會免費更改? ...

我地呢間係,但terms變左。因為當初book時係14日前可取消,新訂既一間房要用最新booking policy,即30日前,我地月尾入住,即book左就唔可以再取消。

yuyueng 發表於 22-5-6 12:05
仔女返一次香港好勞心勞力阿…..

係囉,之前搞機票,因為成日熔斷。搞完以為ok啦,又到酒店…..

PUIPUI2000 發表於 22-5-6 16:01
原來不是所有酒店都跟的,有些不用,可以一齊住

係?請問有邊幾間可以一齊住?

我諗我地都會keep返分開住兩間,遲少少所有酒店都跟,到時再搵房就未必搵到。一切以順利返到香港為大前提。

有無叉電 發表於 22-5-6 16:53
剛Call 左衛生處 2125 1122問,只要 同地點出發及同一班機, 就可以一齊book酒店, 唔需要有任何 親屬關係 ...

唔關有冇親屬關係事,係要出發前住同一地點,同一班機返,返香港隔離後要一齊住。

另外有人打同一電話號碼,話三點都要跟足。我剛剛都打電話去問,明顯呢個hotline 有好多唔同職員接聽,而手上資料不一唔updated……

大家問清楚book左既酒店,以免臨返香港先發現有問題。

yoyo123 發表於 22-5-8 21:51
請問Dorset 係咪幾好?觀塘新加,但仲未有得book,想等一下

我地住過旺角ok,其他幾間未住過。一般聽返黎comment 唔錯的。

食物唔好太高期望,唔岩食叫外賣就好。

katrinafu 發表於 22-5-9 15:44
如果訂房,你都係同口講 返港前一齊住 , 然後離開酒店回家一齊住啦 。  佢有質疑都已經要你 返港前訂多間 ...

酒店無權執法,只email問係咪符合三點要求。如果覆左係,之後有問題就客人負責任,酒店已做左佢地嗰部分。

其實規定政府網頁已寫左出嚟,每人都有自己想法、做法。

貼出嚟都係想提醒大家。
‹ 上一主題|下一主題