用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 vs 瑪利曼
樓主: abebilo
go

德望 vs 瑪利曼   [複製鏈接]

我個女係MSS用家(讀緊初中),佢真係好輕鬆,佢地最多就係做project, 有個人project同group project.如果家長接受唔到真係唔好揀佢,入左去讀身為家長既你可能會疑神疑神,但我地就好接受同鍾意.
為一失望既就係學校原來係冇管弦樂團,我個女小學有玩管弦樂團(銅管樂)

mcl203 發表於 22-5-10 11:03
已經唔夠人組隊?據聞以前仲有,不過,揍成一隊人要睇住需求去收返啲人,似乎一向又唔會咁做~~~
...
阿女話學校得返弦樂團

Rpp 發表於 22-5-10 11:13
M字女校有家長話:係咪假名校,無功課做,點算好,要非常忙碌又多功課入M校,心會撈撈亂。
如果真係對功課量, 體育 音樂呢D課外活動有要求,選擇德望會比較好. 仲有就係放洋率真係好誇張, 阿女成日講邊個邊個PLAN左幾時走OR走左.

Rpp 發表於 22-5-10 11:13
M字女校有家長話:係咪假名校,無功課做,點算好,要非常忙碌又多功課入M校,心會撈撈亂。
所以我話接受唔到既家長會疑神疑鬼。如果好似我咁接受呢D教學模式就會覺得好正,我而家係完全唔理佢學業上既野,只係同佢講有需要幫助就出聲。
每個家長同青年人既要求同性格都唔同,而德望同MSS都係2間好唔同類型既學校,應該唔會好難選擇。

abebilo 發表於 22-5-10 12:05
回覆 lok12535 的帖子

唔睇活動較優勝,成績又差唔多,英文成績仲勝過GH,中文就大家都唔太好
我都明白想搵一間催谷適中既學校,不如同個女傾下佢有冇咩諗法,2間都係好學校其實可以放心比阿女自己決定。

回覆 abebilo 的帖子

阿女係外來生(F.1),佢同同學相處好融洽會約埋一齊去睇戲,但聽佢講都有外來生融入唔到冇乜朋友,我諗呢樣野好睇個人性格。我唔熟港同所以唔知係咪差不多,係主要做project加presentation. 仲有一年好似要做12份book report。
岩岩呢個暑假有份功課係要拍一條大約2分鐘長既日常生活片,好似KOL咁,阿女話都幾好玩。

mcl203 發表於 22-5-10 13:19
所以要接受到今日呢個走咗,下星期係邊個會走,要小朋友比較識分輕重,唔好受影響。身邊朋友仔仲大問題, ...
其實都係,但對於諗住放洋既學生有個好處就係佢地唔會對去外國讀書感到陌生,阿女都諗住dse 後走到時可以搵邊個邊個咁.

abebilo 發表於 22-5-10 22:27

阿女小學都係呢類型活動教學做project,都適應呢種教學
補習就肯定有但係咪大部分人就唔知,始終到左中學又係外來生同其他家長冇乜交流。我地就有補英同數,因為阿女話同原校生D英文有D差距,數學就因為轉左英數所以要補下咁。
仲有就係每個學生都要學樂器(鋼琴唔計)可以校內學可以出去學,每年要評估但係唔嚴格又唔會要求你考級,最主要係想睇下學生係咪KEEP住有學。
另外初中都會係雙班主任,

charlottechy 發表於 22-5-11 10:24

請問女女係自行入定抽獎入? 級幾? 一線小學嗎?
自一入,小學冇排名唔知級幾,灣仔某間津貼天主教女校.冇考試,小測都幾密但唔覺佢地好緊張,因為學校唔嚴所以阿女更加鍾意返學,佢強調左好多次冇後悔好彩入到呢間學校,一個星期返5日學可以有2-3日係冇功課做,家長接受唔到冇功課做真係唔好揀呢間。
我個女性格係對自己成績有少少要求但又唔鍾意比人硬谷,佢係果d覺得夠就停止會去hea 下,成績唔夠就會自己谷下。

mimi1102 發表於 22-5-11 11:23
會有類似學業報告的東西, 睇進度的嗎?
係有既類似成績表咁,會見家長同你講下呢個成績係呢間學校算係中上or下。

mimi1102    發表於 22-5-11 13:51

abebilo 發表於 22-5-11 10:24

請問MSS選科是否套餐形式?
Sorry,已經忘記左選科形式,同埋我地對呢樣野冇乜所謂。

bobbob 發表於 22-5-12 08:54
你知唔知賭王啲女都係讀mps/mss? 大抽獎唔代表莫財呀
今年都有1-2個差不多呢個級數既人讀
‹ 上一主題|下一主題