用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖馬可 VS 匯基東九龍
樓主: hehababy
go

聖馬可 VS 匯基東九龍 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

tkhhung 發表於 22-5-8 00:33
張記同聖馬可差好多個地鐵站 純讀書1A

同校網就同一個pool㗎啦,你講緊東區,唔係筲箕灣區掛….
另外,數top校除聖馬可張記,點少得中婦BPS民生

Charlotte_mom 發表於 22-5-8 10:43
同校網就同一個pool㗎啦,你講緊東區,唔係筲箕灣區掛….
另外,數top校除聖馬可張記,點少得中婦BPS民生
...

我之前講附近 不是東區 當然張記 BPS 中婦 民生 當區top 的學校

Charlotte_mom 發表於 22-5-7 12:07
小分享
阿仔最近去聖馬可考dse。佢返嚟大讚話學校好好,一人俾夠兩張檯,唔駛怕跌嘢 (因佢係Sen生,一場人 ...

我覺得聖馬可真係幾好,我女讀隔離小學,朝朝送返學,再去附近商場食早餐。

成日見到聖馬可學生,未見過佢哋大聲喧嘩、講粗口等,感覺幾好。啲男仔仲係斯文乖仔樣。

tkhhung 發表於 22-5-8 10:45
我之前講附近 不是東區 當然張記 BPS 中婦 民生 當區top 的學校

如果只講東區,只睇東區的話,BPS同聖馬可係幾好。唔係話其他中學唔夠好,不過揀學校不只睇成績,綜合各方面。張祝珊真係唔係我杯茶。我眼中真正叻嘅,唔係死讀書嗰隻,係讀得又玩得叻嗰隻。

不過港島區小朋友,如果一線考得唔錯,都可能會放眼成個港島區,好少只睇東區。

anniellm 發表於 22-5-10 08:44
如果只講東區,只睇東區的話,BPS同聖馬可係幾好。唔係話其他中學唔夠好,不過揀學校不只睇成績,綜合各方 ...

當年為仔升中 跨區有想過中婦同張記 我反對張記齋讀書 中婦名但沒想到聖馬可 不過最後入返本區中西區書院

anniellm 發表於 22-5-10 08:44
如果只講東區,只睇東區的話,BPS同聖馬可係幾好。唔係話其他中學唔夠好,不過揀學校不只睇成績,綜合各方 ...
張祝珊中學的學生好像不是死讀書
‹ 上一主題|下一主題