用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學是否參考IGCSE 成績?
樓主: myfanwy
go

[英國] 英國大學是否參考IGCSE 成績?   [複製鏈接]

好多謝你哋咁有心機既回覆,請問如果考左IGCSE又考得唔太好,大學是否一定會有record?

myfanwy 發表於 22-4-30 22:35
好多謝你哋咁有心機既回覆,請問如果考左IGCSE又考得唔太好,大學是否一定會有record?
...

一定要報㗎。

etoile 發表於 22-5-1 10:10
一定要報㗎。

好彩入嚟睇下,仲諗住試吓考下

回覆樓主:

如果只考一兩科也要報UCAS嗎?

回覆 luckyangel 的帖子

理論上都要報。
其實我仔喺9歲嗰時已經喺香港考咗iGCSE extended maths(當時純粹佢數學超前好多,自己想挑戰下,都A*咗)。去到而家boarding school,學校都係要佢照考多一次GCSE maths 。學校嘅說法有兩點,第一始終喺英國讀書都係考返英國本土版認受性好啲。第二其實大學唔鍾意見到散開幾科幾科考,對大學嚟講GCSE重點唔係成績,而係學生能唔能夠同時handle十科八科考試。好成績無幫助,反而懷成績有負面影響。

beastiebistro 發表於 22-5-1 14:00
回覆 luckyangel 的帖子

理論上都要報。

唔可以話GCSE好成績冇幫助, 不過gcse成績唔好有負面印象就一定。
因為係叻嘅就唔會淨係GCSE考得好而A level考得差。
大學係會睇整體, 所有利好因素都係有用嘅。
正如靚仔靚女揾工係咪有幫助, 一樣冇人可以講得實,但樣衰嘅人應該就預咗較难有人願意請~

回覆樓主:

如果學校不是本身行igcse 課程,我覺得冇特別需要去自修去考igcse. 首先考幾課沒有什麼用,除時有反效果。如果考齊10科或以上,而成績又好可能會有少少幫助,但係唔值得為此投入這麼多時間。香港有些IS已經全部轉晒MYP而都唔再考igcse.

女兒是學校最後1,2界考igcse的。有幾個今年有Oxbridge offer的同學一般igcse成績都是9A* 以上。當中包括first language English, English Literature, maths, Physics, Chem, Bio, two humanities subjects, arts/musics/drama … etc.

回覆 longlokma 的帖子

討論其實係香港去英國sixth form須唔須要考"i"GCSE,我就認為唔須要,對入大學無乜關係。

至於喺英國讀緊嘅朋友仔其實一定要考GCSE。我就認為GCSE成績好冇幫助攞大學offer,反而散開考或者成績唔靚絕對有負面影響。

barque 發表於 22-5-1 14:56
如果學校不是本身行igcse 課程,我覺得冇特別需要去自修去考igcse. 首先考幾課沒有什麼用,除時有反效果。 ...

所以亮麗的IGCSE/GCSE成績係錦上添花,作能力证明的一定係有好過冇。
但冇信心考得好就真是不如唔考,因為考左一定要報,冇得輸打赢要

Glossimar 發表於 22-4-30 14:46
會。尤其打算申請入讀名牌大學,Igcse/gcse成績一定要好。

我仔就係過來人。香港讀國際學校,IB PG 43,L ...

謝謝分享
請問 LSE 要求多少科 GCSE A*/A

Poyau 發表於 22-5-1 15:56
謝謝分享
請問 LSE 要求多少科 GCSE A*/A

收到LSE Law offer, 要求IB 38。

Poyau    發表於 22-5-1 17:01

回覆樓主:

好視乎每間大學,同埋大學讀什麼科目。
例如:我的大囝當年大學報讀牙醫,他是在沒有考GCSE 的情況下。他都能入讀到uk牙科。我記得當年大部份有牙科的大學都要求睇 GCSE/IGCSE 的成績,只有兩、三間可以不看GCSE/IGCSE。

另外今年女兒報醫科,也是大部分大學都要看GCSE的成績。雖然GCSE唔係最重要部分。不過我們去某些uk大學看醫科open day,GCSE,是其中一環計算是否有interview機會的一部份。

angelleungyp 發表於 22-5-1 17:41
好視乎每間大學,同埋大學讀什麼科目。

例如我的大囝當年大學報讀牙醫,大部份有牙科的大學都要求睇 GCSE/ ...

我所知同你一樣,top U同競爭性高的科係會睇埋GCSE/IGCSE成績的,雖然比重唔會高,但始終PG唔係真正公开試成绩,有埋GCSE/IGCSE成績对報大學自然更有說服力。
咁當然有人實話冇GCSE成績都有top U收,正如有人唔温書都可以考满分一樣,咁你會唔會叫仔女唔驶温書呢?

Oxford 通常只會面試大約30%的學生. PG, 入學考試和IGCSE一齊考慮是否能夠獲得面試機會

回覆 angelleungyp 的帖子

完全同意,我個小朋友當年考醫學院,學校每個申請的同學,個個最少都有8A*, 如果冇考IGCSE心理壓力會好大。

Whatdotheyknow綱有英國大學代表回覆end users的 Q&A,裏面有些長盡的收生數據。而top universities(e.g. Cambridge)雖然無講GCSE的重要性,但係收生的GCSE(如果有考)成績基本上都非常好。所以我覺得如果無信心考好GCSE又唔一定要考,就唔好試。

2jkidsfather    發表於 22-5-3 08:45

大家睇翻樓主嘅原始問題,係準備喺香港讀到中四(?)然後去英國讀sixth form,應唔應該喺香港考定iGCSE(唔係去英國讀Y9/Y10然後考GCSE)。

我嘅睇法係唔需要,如果唔係咁多年嚟咁多香港學生讀完中四,冇考iGCSE(當然又冇GCSE)去讀sixth form,咪冇人入到牛劍G5或者醫科/PPE?唔可能啦。淨係我都識唔少係冇GCSE又冇iGCSE嘅sixth form學生入名大學。求其考幾科冇用,考十科八科小朋友又未必負擔到,到時考得衰仲反效果添。

講翻GCSE,如果大家有留意英國行情,就會知好多大學而家講明要睇context。即係話如果讀嗰間學校往績係好多9或者A/A*嘅,其實個weighting反而低咗。呢個好抱歉講係因為左膠當道,要夾硬level個playing field。所以一個頂級public school(年年幾百條9或者A*)出嘅學生就算10條9都未必捏贏一個state school(一年全校計埋可能得十零廿條9)出嘅7條9或者6條9,in the name of diversity喎。當然我唔係話喺英國讀寄宿唔使或者唔好考好GCSE,不過個重要性真係好低。或者反轉講係考得好係必須(唔會特別加分),反而考得冇咁好會大幅減分。

又講一次純粹係我個人意見,大家可以唔同意,一啲問題都冇。我都一開始講咗,樓主想試就即管試。

beastiebistro 發表於 22-5-1 20:51
大家睇翻樓主嘅原始問題,係準備喺香港讀到中四(?)然後去英國讀sixth form,應唔應該喺香港考定iGCSE( ...

同意,沒有必要特別去考。

beastiebistro    發表於 22-5-1 21:32

回覆樓主:

依個考唔考IGCSE講呢個問題都一直困擾左我幾年,尤其是過去嗰兩年無得考試,根本連考都冇得考。
早兩年同小朋友報Sixth form 嘅時候,我都問咗幾間幾好的學校Admission,得出個回覆都係一樣,就係除非你有信心一定要考得好好,否則千其唔好考!
今年有幸佢冇IGCSE成績,甚至連IELTS都未考嘅時候,都一樣有UCL, LSE ,KCL 的Offer,雖然唔係最top嘅科目,亦都唔係Med or law!
希望比到少少啟示大家!

kct18 發表於 22-5-1 22:34
依個考唔考IGCSE講呢個問題都一直困擾左我幾年,尤其是過去嗰兩年無得考試,根本連考都冇得考。
早兩年同小 ...
恭喜你,可以放下心頭大石,順利入到心儀嘅大學。
‹ 上一主題|下一主題