用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大機會取消熔斷嗎?
樓主: rubycourt
go

[英國] 大機會取消熔斷嗎?   [複製鏈接]

rubycourt 發表於 22-4-22 19:03
可惜今早已買了轉機
唔會可惜!轉機返到既機會都增加,減少熔斷可能性,即增加了成功回港機會,只要能順利回港都好好啦。

王家爸爸    發表於 22-4-23 11:37

rubycourt 發表於 22-4-22 10:33
想買直航CX買唔到,唔知有無機會政府好快取消熔斷,我怕宜家唔買轉機返港遲d好難買又貴,酒店又無房,但怕 ...

CX 開番好多航班,waiting 既或想買既快!不過好貴,單程都一萬起。

rubycourt 發表於 22-4-23 16:22
請問是直航嗎?
就係直航機。

waiyan2000 發表於 22-4-23 16:47
六月初嗰啲我見到都係要轉機, 係咪冇直航?
係直航機,不過單程都成一千鎊,可能CX覺得被熔斷機會細咗。

希望取消熔斷機制,港人可以家居隔離,唔使比酒店限死左,又唔使額外比多幾千蚊就好啦。

newfather 發表於 22-5-1 08:54
許樹昌:熔斷機制已無太大作用應取消
希望可以取消啦,搞到航空公司同乘客,最重要佢唔取消,好多航空公司可能暫時唔飛香港。

航班熔斷機制」廣受國際社會批評,但在周五(13日)立法會一個委員會上,食物及衞生局局長陳肇始指要控制人流,堅拒取消熔斷機制。

在衛生事務委員會會議上,陳肇始表示要堅持「動態清零」政策,即使熔斷機制令不少海外港人無法回港,特區政府仍無意取消。

衞生局局長陳肇始:外地疫情仍嚴峻,亦有很多變種病毒,我們都是一直留意著。我們最擔心就是,若有變種病毒進來香港,流入社區引起爆發,這個我們都不希望的,熔斷機制最主要目的是控制人流。

但即使是親建制的旅遊界議員立法會議員姚柏良,也不同意陳肇始的說法。

姚柏良:其實一天仍有熔斷機制存在,對於外國航空公司要恢復一些停飛航線,起到的作用是不大的。

另一親建制立法會議員、民建聯成員陳恒鑌亦反駁陳肇始的講法。

陳恒鑌:這班機同一出發點,它多人確診就熔斷七天或三天,但同一個國家可能第二日又有飛機來,熔斷又只是熔斷航空公司飛機,而非熔斷那個國家,作用何在?

有陳姑娘一日都好難取消熔斷機制。

TongSzeLai 發表於 22-5-22 17:48
我理解抵港人仕有個臨時通行證, 可以頂6個月,唔駛急為堂食,一隔離完即刻跑去約打第3針

https://www.inf ...
你唔講真係唔知,咁唔使趕住即刻打針都好D。
‹ 上一主題|下一主題