用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有成功自行入九真的家長嗎?
go

有成功自行入九真的家長嗎? [複製鏈接]

回覆 joe12211981 的帖子

其實我唔肯定我女係咪自行入, 因為佢喺甲三都有揀九真, 不過我都可以分享下.
我女係B1C學生, 之前讀黃大仙區某一線小學, 英文有B, 有學校獎項 (優異學生, 運動會級獎, 服務獎等等), 操行B+, 老師評語好.  

今年開始 (2022-23學年度) 轉EMI, 我估佢地既自行收生要求可能會更高.

回覆 bananaGi 的帖子

唔係, 仲要中文C 全級排名8X, 老師話係B1C (本來我想報油真, 老師冷笑然後叫我揀九真 )
純粹個人推測, 雖然我女既學術成績唔係太好但係佢有好多課外獎項, 又有參加課外活動例如: 教會活動, 運動訓練, 跳芭蕾舞之類, 可能學校覺得佢乖女啩?

諗返轉頭, 其實呢間小學都幾谷啲學生既...

回覆 joey0802 的帖子

唔好意思, 我女係前年入讀, 無面試

係保記小學.

佢間學校同保一有聯繫, 所以校長好鼓勵同學去保一反而協和就少啲.  女生就偏向德愛, 但我同阿女去參觀過間學校, 感覺唔好

我地只係參觀過, 校舍細又舊, 老師同埋校工都唔friendly, 感覺唔好所以都無心機再探討間學校好唔好喇

咁睇下你同咩學校比較啦, 如果同喇沙/拔萃比, 咁九真既校舍係細囉 我覺得係正常校舍, 有室內禮堂又有操場, 設施都新新地, ok啦.
至於課外活動就多既, 校隊有: 田徑, 游水, 籃球, 排球, 射箭... 仲有參觀, 旅行, drama... 基本上九真啲女仔都好忙, 無乜時間搞啲無謂嘢

回覆 medicine 的帖子

呢個先至係重點

medicine    發表於 22-11-4 15:05

做阿媽既就梗係想阿女乖乖地, 專心讀書, 多啲參與校園生活啦!  太得閒就會搞搞震, 咁阿媽就驚到無得訓

回覆 joe126511 的帖子

英文科就梗係用英文教啦, 其他科除咗中文同中國歷史係全中文教之外都係中英夾雜既, 而課本亦係英文

回覆 Joe8889 的帖子

開學前, 大約八月尾會有"體驗班" (定係預備班? 咁上下既名啦), 連續上三日既, 返半日

Joe8889    發表於 22-11-10 16:51

回覆 ihui 的帖子

好谷既定義係咩先? 多功課? 多quiz? 咁都係既, 之前返半日既時候每日都有4-5樣課, 而家返全日就2-3樣 - 或者咁講啦, 我女每日要花起碼2小時做功課, 有時仲要3小時囉.  有時老師係俾一倨禮拜時間佢地做10頁8頁練習既, 但係班"衰女"就好鍾意趕deadline, 即係臨到最後一日先至做, 所以有時家長會以為佢地有好多功課

回覆 ihui 的帖子

我女返學開心呀!  我又無聽佢講過啲老師唔好, 咁之前網課我都聽過老師教書, 都好清楚詳細.
九真喺12月有Information Day, 而油真就喺11月尾有Information Day, 不如你帶阿女去參觀下感受下間學校先再決定啦.
‹ 上一主題|下一主題