用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

想請教各位,阿女在學校成績距離學霸仍有一段距離,級名次一向徘徊於15-20之間,band 1A-B學校。
但她對醫科好有興趣,背誦能力亦不錯。
但醫科一向是神科,齊集大量精英。
以阿女的成績,假如以醫科為目標,會否太不自量力呢?
   59    0    0    1

girl2016 發表於 23-3-7 16:49
https://topick.hket.com/article/3324639/%E3%80%90JUPAS%E3%80%91336%E5%90%8DDSE%E5%B0%96%E5%AD%90 ...

HK U 出爾反爾,認真cheap, 沒有道德可言。

香港唔收咪出去讀囉,朋友去左澳洲讀,重早左一年畢業㖭,拍拖都一樣架,唔啱唔好免強,成日浪費時間望住個天去追問點解?有Q意思咩?

b3410 發表於 23-4-15 22:00
讀biomed 同學,係留在香港,還是去海外?同一間大學轉?

係呀,留港,同一間 U.

但係留意番係少數嘅成功者。
同埋有risk, no one knows.

b3410    發表於 23-4-16 10:06

chingyu 發表於 23-4-15 21:24
順便又講多幾個cases
全部係DSE學生,全部差少少入唔到香港醫科。
讀biomed 同學,係留在香港,還是去海外?同一間大學轉?

順便又講多幾個cases
全部係DSE學生,全部差少少入唔到香港醫科。

兩個重考DSE
一個改考AL
三個入咗Biomed

重考DSE 的,第二年成功入到。

改考AL, 第二年成功入到。嗱,佢入中大㗎。港大有冇收就唔知。

另外biomed嗰三個,當然成績要好好啦。
有兩個year 2後可轉入醫科,
有一個year 2後可轉去英國vet.
課程上亦都可以少少豁免。

有志者事竟成!

不過,又有一句,勉強冇幸福。
諗清楚自己能力和興趣先決定。

celiacc 發表於 23-4-11 14:09
回覆 chingyu 的帖子

我親人個女考兩年DSE都入唔到,九月去英國讀degree,唔𣊬幾個月已interview, ...

如果單純講個別例子,真係有排數。

有一個DSE生,完成中大心理學,第一年再報mbbs唔收,跟住再做嘢和進修,第二年唔收,第三年才收。

又有一個自考AL生,超好成績,劍橋收,mbbs唔收。

唔好聽人講專收NJ, DSE 夠分的點會唔收?
你去下info day, 隨便同啲同學傾吓計,你都會見好多來自DSE。

myjasmine    發表於 23-4-14 16:55

我親人個女考兩年DSE都入唔到,九月去英國讀degree,唔𣊬幾個月已interview, ...

咁佢成個package都唔同….佢用咗咁多年去努力…

你都見到好多人話 A-level 好成績都無得入,case by case la…

好多 postgrad生 係考完DSE 再讀埋degree 先入

純猜測,你呢個case會唔會其實係 borderline case,JUPAS 分數剛剛不達要求,HKU 本身都想收,但如 JUPAS 收佢就拉低整體收生分數,所以到佢 non JUPAS 申請就收咗

我親人個女考兩年DSE都入唔到,九月去英國讀degree,唔𣊬幾個月已interview,剛清明聽到消息收埋佢交埋學費,不用完成degree 都收,港大其實係唔係專收non jupas?

小豆Daddy 發表於 23-4-8 11:49
会有點…實力唔夠,即使入到都會讀得好辛苦架,加上如果佢無興趣就吾好考慮入醫了。我個仔IB滿分(45分)入Me ...
又唔使咁灰心,考試唔及格通常是用的方法不適當,和個人能力未必有關。

会有點…實力唔夠,即使入到都會讀得好辛苦架,加上如果佢無興趣就吾好考慮入醫了。我個仔IB滿分(45分)入Medi HKCU GPU prog 都每晚温習到一點幾,第二天7點起身,每日訓得6個鐘,日日如是…入到去個個都係尖子,但每年都有十幾人要retake, 三至五個離校。

happyLC2006 發表於 22-4-3 19:30
多謝你的有用資料!
咁我諗阿女機會好微了。
她讀 Bio, Geog & History, 這三科都是他最喜歡的科目,所以 ...

可以考慮nursing

uns 發表於 23-3-7 22:33
已完成first degree, 咁咪好大年紀?

遲幾年. 不過其實年紀唔係問題。能力先係考慮位,聽講如果UK Degree果啲係 G5大學 first hon 。
勁人黎

小豬脾 發表於 23-3-7 20:28
不過要留意,non Jupas 亦包括graduate entry 嘅學生,聞說HKU今年最少收咗30位已經完成first degree嘅同學 ...

已完成first degree, 咁咪好大年紀?

小豬脾 發表於 23-3-7 20:28
不過要留意,non Jupas 亦包括graduate entry 嘅學生,聞說HKU今年最少收咗30位已經完成first degree嘅同學 ...

Oh yes….. 謝謝提醒!競爭也大

Banyan1212 發表於 23-3-6 23:24
請問邊度可搵到HKU 收MBBS Non Jupas 人數?
不過要留意,non Jupas 亦包括graduate entry 嘅學生,聞說HKU今年最少收咗30位已經完成first degree嘅同學。

girl2016 發表於 23-3-7 16:49
https://topick.hket.com/article/3324639/%E3%80%90JUPAS%E3%80%91336%E5%90%8DDSE%E5%B0%96%E5%AD%90 ...

Thanks

Banyan1212 發表於 23-3-7 14:44
Ic…. 港大有冇公佈收咗幾多DSE/ non jupas?

https://topick.hket.com/article/3324639/%E3%80%90JUPAS%E3%80%91336%E5%90%8DDSE%E5%B0%96%E5%AD%90%E8%AE%80%E9%86%AB%E3%80%80%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E8%81%AF%E6%8B%9B%E5%8F%96%E9%8C%84%E7%8E%8744-%E5%89%B5%E8%BF%91%E5%B9%B4%E6%96%B0%E4%BD%8E

poonseelai 發表於 23-3-7 00:39
我用中大公布每間大學醫科學額295, 減去收dse人數

Ic…. 港大有冇公佈收咗幾多DSE/ non jupas?
‹ 上一主題|下一主題