用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇人買咗英航5月尾的機票回港
樓主: rba93
go

[英國] 請問有冇人買咗英航5月尾的機票回港   [複製鏈接]

lakesilver 發表於 22-3-31 16:10

我22/3打去去問,已經係27/5前無機回港,當天答我29/5-3 ...

BA 在 29/5 至 30/10期間,不能出機票?BA職員講到10月甘遠?

picnicchu 發表於 22-3-31 17:40
網上揾機票,真係去到10月30日都冇英航,10月31日就有,有香港倫敦和倫敦香港,咁可能真係暫停到10月
...

哎呀,真係好誇張啦,謝謝資料。

嗯,希望已安排5月6月回港的學生,特別係應屆GCSE和GCE考生,與早完sem的大學生能順利上機和抵港。你們順利,我們7月才完班的學生才會順利。否則好多學生要堆埋在6月尾至7月才飛,酒店又會好full。

whoo99 發表於 22-4-1 08:49
請教大家,而家如果萬一需要轉機,哪裡會比較方便和穩陣,Singpaore? Frankfurt? ...

兩個機場都方便。我們和孩子各自都試過在這兩個機場轉機,坐Lufthansa Airline 和Singapore Airline。你可以從日子、價錢、轉機幾多小時和到港後隔離酒店的availability 去考慮。

sau2005 發表於 22-4-1 09:05
5月尾 BA 取消了,已找不到有直航機回港,希望遲小小有奇蹟!早前已訂酒店隔離,現在又冇機返,可能再等多 ...

如果你孩子能夠5月尾回港,時間很好呀!我孩子要考完mock, 7月先走得。你們唔好擔心,無直航,到時改坐轉機啦。

回覆樓主:

我剛在skyscanner 見到5月25日,有Manchester 直飛香港,唔知岩5岩想搵25日飛的家長,你們可以睇下。

TTEE1819 發表於 22-4-1 12:58
我剛在skyscanner 見到5月25日,有Manchester 直飛香港,唔知岩5岩想搵25日飛的家長,你們可以睇下。
...

是CX216, 5月25日上機,26日清早6點幾到港。

JN125 發表於 22-4-2 00:35
謝謝你們通知。都係擔心BA會取消…。剛買了CX,一套£13xx (2件23kg), 巧貴:(( ...

貴少少,唔緊要,安排到就得啦。這兩年多,個個留學生家長都洗多左錢,仲要擔心和掛心,無辦法。錢會賺得返,疫下各事和各種安排成為我們和孩子人生的特別經驗。

JN125    發表於 22-4-2 17:05
whoo99    發表於 22-4-2 12:53

llmom 發表於 22-4-2 18:17
今年7日酒店已經平咗好多!上年21日真係$$$$$$

上年6月入住21天,兩個孩子要萬九。竹,肉都赤。

sau2005 發表於 22-4-5 21:25
完全搵唔到5月尾有直航機返

不如你等多一陣,早幾天有家長問過VS, 我朋友剛剛都問左VS, 有關5月6月的機,佢地安排緊,你每有空就日日打電話去問下VS。唔好氣餒,完全無直航,坐轉機囉。

khwong67 發表於 22-4-8 18:51
我見報導話BA最快5月尾復飛英國到香港航班,點解那裡又話取消6月航班

你即上CX睇,快

MrsFung 發表於 22-4-9 11:26
想問下,我search CX 7月頭連續幾日都有直航票LHR-HK, 請問是真有直航班機嗎?
...

如果你search到,價錢岩就應該去馬。無機,你買唔到,有就要買。買咩機都有熔斷可能,除非香港更改熔斷的要求。
‹ 上一主題|下一主題