用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國升大學
樓主: Radiomama
go

[美國] 美國升大學   [複製鏈接]

daisy17772 發表於 24-2-16 00:57
請問你以前分享LinkedIn 既post, 係邊度揾,好想参考下. 謝謝

Simon 前輩在#632樓提過Vmock呢個AI平台,可以叫孩子試吓將resume upload 上去以作改善。

至於LinkedIn, 真係人人不同,我見我仔會參考朋輩的account及資料,然後調整自己個profile.

simonlawht2 發表於 24-2-6 00:22
請叫他不要想, 見了第二份工再決定。
有些HR會有機會口頭說明如果做得好會有機會幫妳個仔申請H1B, 同埋有機 ...

小兒有幸拿下了大車厰的offer, 所以將會decline accepted offer, 有何提醒?

至於另一間進行咗5 rounds的公司也放榜了,包機票食宿到上海,不過阿仔也回拒了。如果在一月的時候收通知,阿仔可能會接受,但現在有車廠offer, 對年輕人來說可以在矽谷工作更吸引。

daisy17772    發表於 24-3-21 19:55
giver    發表於 24-2-24 22:10
dlam141231    發表於 24-2-24 01:10
ckh689    發表於 24-2-23 16:30
beastiebistro    發表於 24-2-23 14:27

barque 發表於 24-2-23 18:02
Congratulations

每一步都不容易,希望年輕人好好把握職埸的學習機會。

dlam141231 發表於 24-2-24 02:36
btw, 兒子來訪, 話Vancouver的Uber好便宜, 好抵坐, 話New York, San Francisco Uber貴好多.  令郎去矽谷,  ...

佢會睇吓可否跟三位師兄合住,甘願做廳長,其中一位有車,如果可以一齊夾油錢,咁就可以好經濟。

ckh689 發表於 24-2-25 09:09
好呀,已經加咗你做好友,可以一齊傾。你提過嘅地方,我會留意下。
我個女因為而家唔响美國,會8月 ...

好奇一問,囡囡的公司順利幫佢申請H1B定本身已是US citizen? 她一直不是在US唸書嗎?

這個是return offer?

ckh689 發表於 24-2-25 10:29
Citizen。2022年return offer,本來2023年undergrad畢業後返工,但申請到獎學金讀一年master,所以向公司ap ...

恭喜啊!祝未來一切順利。
Master 去咗邊度讀?

barque 發表於 24-2-25 17:16
未知佢會入什麼team, 通過暑期工可以提早了解這個行業的發展和運作。佢都有提過可能會有大量OT夜放工,所 ...

公司的OT計薪酬,又有車津飯津,所以後生仔女會特別起勁,中年成家立室之後就未必肯每星期80+了。

我覺得加班過勞也是一種社會病,所以还是要work life balance.

dlam141231 發表於 24-2-26 02:42
我兒是幾個男生合租apartment, 我見他們基本上都是從IKEA購買傢俱, 男生動手做這些, 省時省力.  ...

我仔也是在IKEA買傢俬,全部自己動手砌。

giver 發表於 24-2-26 02:07
阿女學校今年係九月三號開學。二號係 labor day, 剛好可以清閒啲執吓嘢 ⋯ ⋯

弱弱一問:呢版好似有個默 ...

佢哋細個嗰陣,較多討論揀學校的話題, eg. xx vs yy , 但唸大學之後,其實邊間學校唔係重點,有時反而係想互相分享學習/生活/工作模式多啲。
當然美國之大,唔同州份,學習同生活可能有好大分別。例如我仔在埠仔,佢嘅生活紙水真係平好多。

giver    發表於 24-2-28 05:35

ckh689 發表於 24-2-26 09:57
晚上的車津飯津是有的,但不確定可否claim OT,所以我常說這工種是廉價勞工,唯一優點是,他們基本上沒有時 ...

睇咗阿仔封offer letter, 有得claim OT 同晚上飯津、包機票、搬遷津貼。佢都係話前輩分享工作每天12小時,似乎平日真係冇乜機會花錢。

ckh689 發表於 24-2-28 16:35
阿囡intern時offer letter都寫有OT,但係training時又暗示佢哋唔好亂claim,我阿囡不嬲膽粗粗兼係慳妹,所 ...

原來如此,等我叫佢睇定啲先。

barque 發表於 24-2-29 00:13
聽聞加州summer intern OT 係 hourly rate x 1.5, 過咗某個數 就變成 X2。 佢份offer letter 都係咁寫。
...

Same here, 阿仔話工作12小時以內嘅OT , x1.5, 之後的就x2。

暑期工的公司在Palo Alto, 有冇咩居住位置介紹? (eg 安全又方便)佢啲同校同學話已租的單位太細,裝唔落佢。

barque 發表於 24-2-29 13:24

請教各位:在Craigslist 上找租房,有咩要注意?俾deposit 之前要留意什麼?
多謝大家。

barque 發表於 24-3-16 11:03

女兒二月份參加大約十間公司的2025 summer internship inter ...

係邊果行業嘅intern呢,為咗搶人才所以咁早?出年嘅intern 似乎最重要,佢會點選擇?

發表於 前天 13:04 |顯示全部帖子
barque 發表於 24-2-29 13:24

學期尾考完試,阿仔即飛去Palo Alto, 落地之後即去買日用品,第一件事買咗架單車。砌好後試車,返工不用20分鐘,佢話正。

發表於 前天 22:44 |顯示全部帖子
barque 發表於 24-5-11 20:19
如果OT夜放工,有些街都比較暗。要看看是否需要有單車燈。上年阿女暑都係用單車返工,太約15分鐘左右,非 ...

買了一部有電動輔助的單車,也加了單車燈,所以應該沒大問題。

以下想分享入職summer intern 前,阿仔上了出來做嘢的第一課~被lay off及美國僱主嘅無情⋯⋯手起刀落。

話說Tesla 四月開始裁員10%,原本請佢果個supervisor 四月中還與他在Pittsburgh 踫面吃飯,但幾日後阿仔在社交平台上見他分享自己被lay off 嘅消息,言詞間難掩失意之情,但亦盡量表現打不死精神。如是者,阿仔跌入不安的深淵,極度困惑~自己又會有何影響?

等到四月的最後一天,終於有update消息,有另一個engineer接手做佢mentor, 通知他五月中去上班。阿仔開心到彈起,距離飛去西岸不夠十天。

不過緊接就是在網絡上出現summer intern也被裁的壞消息,標題係latest cost cutting victims: summer interns. 嘩,這一下的打擊不輕,唔通真係「出師未捷」?被撤的數字不知有多少,反正人人自危。

到出發前兩日,阿仔終於收到來自人事部的email, 說原本聯絡開佢嘅人員已被lay off, 因此交俾另一人follow up, confirm 佢嘅internship係”green lighted”狀態,會收到一些forms and package, 而上班後會有orientation 安排。

這番折騰真的很可怕,不過也讓他嚐過職場最殘酷和高壓的一課。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊