用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國升學一問
go

[英國] 英國升學一問 [複製鏈接]

大家好 第一次出post 請見諒話說本人想今年9月去英國boarding school讀Sixth form(雖然未搵到學校lol)
我九月頭生日 宜家17歲 讀band1a 因為情緒病gap了一年 唔知請問大佬們有冇學校推薦
其實有搵過agent 佢哋推薦既學校我覺得普通(佢哋話再勁d就已經冇位 但係我見到有其他家長話唔聽agent講再報d進取既學校都有收 不過宜家咁遲 我再跟ranking睇就真係冇時間了
如果有bursary 就最好啦 雖然宜家應該冇乜機會lol
同埋唔想多華人同唔係exam factory個d 男女校或者女校都可以
希望有人唔介意肯幫幫我呀
btw有一個agent已經擅自幫我將我既資料掉比佢推薦既學校 咁係唔係代表我冇得自己apply個間學校啦

編輯下先 其實我2月中已經開始搵 不過我實在太太太慢了 連註冊要用個電話no都struggle咗好耐註唔註 啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊點算呀仲有冇得救呀
   5    0    0    0

回覆樓主:

現在3月中了, 你乜都未準備學校都未搵想9月去開學 不如考慮一月插班嗰啲啦

xin0420 發表於 22-3-17 11:20
大家好 第一次出post 請見諒話說本人想今年9月去英國boarding school讀Sixth form(雖然未搵到學校lo ...

你太大意,未決定揀邊個agent,就唔應該交出自已個人資料,佢有齊哩D就可以幫你逐間問。如果幾個agent都幫你問同一間學校,咁學校好難做。

咁佢有冇收你費用?同埋佢同你問咗邊間而你又有興趣去?如果你覺得ok,考慮清楚咪去囉。
8-)

回覆 longlokma 的帖子

唔係好明

回覆 anitawong21 的帖子

冇諗過佢會咁“好心”即刻掉過去 明明我都只係比咗成績表不過佢冇收我錢
咁佢咁樣係唔係食住咗我 冇得自己報個幾間?

xin0420 發表於 22-3-17 15:32

冇諗過佢會咁“好心”即刻掉過去 明明我都只係比咗成績表不過佢冇收我 ...

其實佢哋send email問學校都只係copy and paste 之嘛!

你肯定佢之後唔會收你費用,其實都冇乜所謂,如果佢已經問咗而學校見你,你又鍾意間學校,咁由佢繼續啦,反正學校都係收你咁多錢,自己報唔會特別平咗,而且要考筆試的話亦可以上去agent度考。

但你仲有冇其他學校想報?你問清楚嗰agent到底同你問咗邊幾間喎!
8-)

因為我係其他po到見到有d家長話如果兩個學生條件一樣 會比較prefer收自己報名既學生 因為唔洗比commission同埋比較想自己跟 怕佢地有甩漏(同埋最緊要係bursary既問題)我想再知多d學校呀 其實我比較想報前d既學校 但係佢哋話冇機
佢有比 bedes stonyhurst Monmouth girls ashford 呢種vibe既學校我

xin0420 發表於 22-3-17 16:11

因為我係其他po到見到有d家長話如果兩個學生條件一樣 會比較prefer收自己報名既 ...

既然咁樣,不如你直接email問學校睇吓佢哋點覆。
8-)

xin0420 發表於 22-3-17 16:11

因為我係其他po到見到有d家長話如果兩個學生條件一樣 會比較prefer收自己報名既 ...

同埋我想講排名高既其實好多已經截哂止,不過你依然可以email自己成績表去試吓。至於奬學金,其實你可以上校網睇下有冇,不過就算有都未必好多,我個仔都有同學拎到獎學金可減免一半學費,不過都係當地人。
8-)

明白明白 thank you!!!

大家好 第一次出post 請見諒話說本人想今年9月去英國boarding school讀Sixth form(雖然未搵到學校lo ...

agent只會推啲垃圾學校畀你,如果你band 1a,試吓st marys calne

回覆 sleung2020 的帖子

冇計 太遲揾學校 唯有靠agent但係一聽到要bursary就全部消失曬 得3間肯幫(仲要一間係未知我要bursary就即刻掉曬d資料過去 真係勁失望 仲要不停催不停催  可能因爲錢作怪對我呢個slow paced既廢柴來講真係超大壓力 我又唔好意思話唔好、慢d)
其實基本上全香港既agent我都已經問過 不過大概有1/4唔答 連個間呢度出名既3人公司都係消失既一員
比我個d間間都普通 可能係我要求太高
真係人都癲
不過多謝你既建議呀 我試下先呀 tysm!!!

xin0420 發表於 22-3-18 17:25

冇計 太遲揾學校 唯有靠agent但係一聽到要bursary就全部消失曬 得3間肯 ...

報學校唔好諗有bursary

當博一博先啦
畢竟冇的話就真係好難讀到

xin0420 發表於 22-3-18 17:41

當博一博先啦

如果要有bursary先讀到,咁你唔好嘥時間揾學校

xin0420    發表於 22-3-18 17:59

回覆 xin0420 的帖子

英國私立學校基本上全部都轉晒Charity status去避(減)稅。所以好多(尤其係top嗰啲)要將「獎」學金(Scholarship)變做「助」學金(Bursary)去幫助清貧學生。而呢啲Bursary基本上只可以資助本土學生,因為慳咗稅(納稅人嘅錢)冇理由用嚟貼海外學生。好啲嘅學校不愁收生,所以獎學金可能係零,Bursay反而可能係100%。

了解個制度就會明白基本上海外學生係唔會申請到Bursary,而真正有實質金錢資助嘅獎學金只會越來越少。如果要靠Bursary或者獎學金先可以負擔去英國讀書,我諗機會真係微乎其微。除非有某樣學校好想要嘅特異功能,咁或者仲有一線希望。

回覆 beastiebistro 的帖子

明白

agent 有冇介绍公立有宿舍嘅 sixth form ?呢啲比私立平好多

以下呢個帖當年我花咗好多時間揾咗幾十間英國公立 Six Form, 有啲 GCEAL 成績唔太差(我可接受,一分錢一分貨),費用係私立1/3 -1/2 價錢

廿萬英國公立政府預科學校&新西蘭/紐西蘭GCEAL課程留學
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3699273

小時了了 發表於 22-3-18 22:00
agent 有冇介绍公立有宿舍嘅 sixth form ?呢哋比私立平好多

以下呢個帖當年我花咗好多時間揾咗幾十間英國 ...

不過樓主連Agent介紹嗰幾間都唔滿意,公立sixth form成績跟排高排名私立寄宿學校係咪有D距離
8-)

小時了了 發表於 22-3-18 22:00
agent 有冇介绍公立有宿舍嘅 sixth form ?呢哋比私立平好多

以下呢個帖當年我花咗好多時間揾咗幾十間英國 ...
冇呀 唔係要有British passport先可以讀公立學校咩真係真係好多謝你呀
‹ 上一主題|下一主題