用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 在2022,幾個特別的日子
樓主: ABC-DAD
go

在2022,幾個特別的日子 [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 22-7-15 14:40
回覆 stillgood20 的帖子

My late Echoes
艾怡良有個人風格.有幾首歌,我都好喜歡.
我試過係香港揾佢CD.好似都無.

stillgood20 發表於 22-7-15 14:58
艾怡良有個人風格.有幾首歌,我都好喜歡.
我試過係香港揾佢CD.好似都無.
...

而家邊會出CD 咁懷舊呀,都線上的好嗎?
巿場跟成本關係吧。

每人頭上一片天都改成有一片雲

在Staycation中 仍不忘欣賞那些年

ABC-DAD 發表於 22-7-15 16:28

而家邊會出CD 咁懷舊呀,都線上的好嗎?
巿場跟成本關係吧。

好聽ge歌, 買CD是收藏.好似, 最近買了, 玉置浩二的演唱會CD, Friend 和酒紅色的心, 都很好.
原本年紀大了, 風采不同.

-----

另外, 細囝9月畢業禮.
前兩三天, 特別買了新手機.
方便影相, 拍片.

新機真係有內置"云"台Gimbal".
超級防抖.
部機仲係超級特價.
比我所有相機質素要好.

收藏總讓人牽掛,要閱讀CD也要心思,我在等3D立體投射面世,近距離現場感。

希望身體足夠健康去等

For Hong Kong Tamaki Kōji

ABC-DAD 發表於 22-7-15 18:29
For Hong Kong Tamaki Kōji
超正
我目標,年紀大時,要有咁上下質素.

炎熱日子,我喜歡炎熱.
寒冷日子,我喜歡寒冷.
飽足日子,我喜歡飽足.
飢餓日子,我喜歡飢餓.
失敗日子,我喜歡失敗.
成功日子,我喜歡成功.

因為,感恩.
那便不會厭煩了!

回覆 stillgood20 的帖子

炎熱日子,我忍耐炎熱.
寒冷日子,我忍耐寒冷.
飽足日子,我享受飽足.
飢餓日子,我享受飢餓.
失敗日子,我接受失敗.
成功日子,我接受成功.

同樣感恩.熱愛生活

今日聽這個喜歡的版本

谷川新司

stillgood20 發表於 22-7-21 14:02
炎熱日子,我喜歡炎熱.
寒冷日子,我喜歡寒冷.
飽足日子,我喜歡飽足.
很高興有你到訪

ABC-DAD 發表於 22-7-21 14:55
很高興有你到訪
這post特別日子,很有趣!
大家分享感受,也不錯.

這兩天香港天氣炎熱.
我居然叫感恩.

~~~

公司有做非洲客.
每年暑假, 他們都叫熱,他們的熱,不是一般熱.
戶外50℃以上, 車面煮熟蛋.這兩年法國偶然都面對熱浪.
今年,這三幾天,英國歷史新高.

有位老同學,剛在英國參加畢業禮.
真係有歷史價值.

stillgood20 發表於 22-7-21 16:20
這post特別日子,很有趣!
大家分享感受,也不錯.
What’s app 得知朋友在英近四十年首次夜裹開cooler.

ABC-DAD 發表於 22-7-15 18:05
收藏總讓人牽掛,要閱讀CD也要心思,我在等3D立體投射面世,近距離現場感。

希望身體足夠健康去等 ...
漏了這一段.
3D立體投射.看過日本一個節目,3D投影了鄧麗君唱歌.
效果十分好.

進入了元宇宙時代, AR , Al人工智能.
可以從現好多影像.

可能,好快, 我自己拍自己3D影像.
宣布遺言.
多謝親友,歡送

ABC-DAD 發表於 22-7-21 16:33
What’s app 得知朋友在英近四十年首次夜裹開cooler.

伦敦晚上26-28C,可以不开cooler。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-7-21 19:56
伦敦晚上26-28C,可以不开cooler。
朋友都七字頭,老公係大學教藥劑,開唔開Cooler,我唔會過問人地幾多度咁無聊啦。
我理想睡眠温度23/4度。

ABC-DAD 發表於 22-7-21 20:03
朋友都七字頭,老公係大學教藥劑,開唔開Cooler,我唔會過問人地幾多度咁無聊啦。
我理想睡眠温度23/4度。
...

J就冇裝冷氣,他用冰格雪凍幾個大汽水樽,放喺風扇前面吹,開埋露台門,就ok。西斜時候熱,日落之後冇問題。

我都笑為乜咁慳家!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-7-21 21:45
J就冇裝冷氣,他用冰格雪凍幾個大汽水樽,放喺風扇前面吹,開埋露台門,就ok。西斜時候熱,日落之後冇問題 ...
朋友住屋會唔同,老人家都好慳下,特別老公係猶太人。

stillgood20 發表於 22-7-21 18:30
漏了這一段.
3D立體投射.看過日本一個節目,3D投影了鄧麗君唱歌.
效果十分好.
太好玩了,或者重可以同場剪輯過往歷史名人、藝人接風,加番d恐龍仙鶴咁就大場面啦。

ABC-DAD 發表於 22-7-21 14:55
很高興有你到訪
https://youtu.be/Vs_HR8IJSuQ
剛看到一個日本小學女生跑一百米的視頻.
好治愈.分享一下.
‹ 上一主題|下一主題