用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 酒店自動更改為14天隔離期
樓主: rainbowwall
go

[英國] 酒店自動更改為14天隔離期   [複製鏈接]

sunny.moon 發表於 22-2-6 23:30
我 book 荃灣 冇喎!可能佢已過左21天房間錢?!

我都係book荃灣無收到通知,我book6月21日已全付款,諗住6月頭才改或取消

三國1 發表於 22-2-8 16:26
回覆 rainbowwall 的帖子

我噚日先book 酒店,酒店唔俾book 21日

當然啦!政府已改14日

Brianmommy 發表於 22-2-8 09:09
Booking 嘅email 最尾有寫的

我book左荃灣帝盛6月,寫左入住前7日可以改或免費取消,暫時冇收到email通知!

Brianmommy 發表於 22-2-9 10:05
網上訂,系統自動發出email 喎!

係,我網上訂和已收到確認email,但暫無收到6月份booking會取消,真係擔心如果6月份都被政府用就麻煩!

rainbowwall 發表於 22-2-9 17:05
佢哋吾系取消booking,系自動由21日更改為14日,如果你擔心可以考慮直接打電話去酒店查詢下,祝福大家一切 ...

但如果自動改由21去14,我都應該收到email,但仍未收到email,我反而怕政府5月至7月繼續用佢地做檢測中心而唔做檢疫酒店,我地book左嘅又唔知点安排!我諗緊應唔應該揾多間做後備!

bero 發表於 22-2-14 16:37
唔好意思, 想問吓以下個條款是否政府有任何入境政策更改導致我要CANCEL OR AMEND, 酒店會收我1日房價? (荃 ...

如心免費更改只規限政府政策更改或飛機 熔斷,如果自己更改日子或房景,就需要收取一晚房租加10%,如果現在book21晚,到時政府仍然是14晚要求,都可以免費更改去14晚,但現在當然要先全付21晚啦!我需要的日子若要book21晚已經無$900晚,要$1182晚

TTEE1819 發表於 22-2-15 11:04
//林鄭月娥又公布,會物色更多整幢酒店作隔離設施,目前有8至9間酒店作檢疫用途,由於家居檢疫已上軌道,會 ...

我剛剛都聽到,但有啲唔明,又話家居 檢疫以上軌道,但又話唔足夠,要物色酒店,唔係好明?!

rubycourt 發表於 22-2-15 14:52
有無問過其他酒店有無你要的日子?

其實我有book左荃灣帝盛6月份21日,佢地2至4月停做檢疫酒店,只接受5至7月booking,我怕5至7月又會被政府徵用做檢疫中心,所以考慮緊book多間做後備!

llmom 發表於 22-2-15 15:08
我估多數係Best Western 和 Dorsett 那些集團連鎖酒店。

如心呢,你估有無機會?

rubycourt 發表於 22-2-16 09:16
所以我都唔明,咁個個轉哂14天,即使宜家book只可book14日,如政府一轉21日咁酒店點安排?
...

有位就幫你加番去21天,無就幫你取消退返錢比你,我問荃灣如心係咁講,不過荃灣如心比你book21天,即使現在只要求14天,入住前可以免費改回當時檢疫日數,如果取消只需比1天房租加10%,今時今日做海外家長真辛苦!

rainbowwall 發表於 22-2-16 00:08
我已經同我小朋友講咗暑假都未必返到香港比定心理準備佢,吾想佢抱太大希望,到時返吾到又失望:sigh ...

希望在明天

rubycourt 發表於 22-2-15 14:52
有無問過其他酒店有無你要的日子?

我最後決定book左荃灣如心21日做後備,如果帝盛6月被政府徵用而被取消,起碼仲有如心,如果帝盛無取消,就取消如心比1晚penalty。

一家三口 發表於 22-2-16 12:26
但現在唔係BOOK 14天嗎? 今早我都試過, 但話用邊張VISA 咭人名, 就要一齊必住.

如心可以book21天,我問左職員佢話會有張form填如果visa card和入住名不同的話

一家三口 發表於 22-2-16 13:37
不過剛CHECK, 我想BOOK 的時間無啦, 現在唯有不變應萬變.

你用website check? 真係勞心勞力!

Brianmommy 發表於 22-2-18 10:02
其實外地返港應該家居隔離啦!有乜理由驗到陰性去酒店隔離,驗到陽性返屋企隔離等入院吖 ...

贊成呀!希望佢遲小小會改啦!

TTEE1819 發表於 22-3-23 15:21
只book 7天即可

我前兩日收到荃灣如心自動改到7日
‹ 上一主題|下一主題