用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 sis py vs cdnis ey
樓主: aababywong
go

[其他] sis py vs cdnis ey [複製鏈接]

SIS比較多人走係升中一(新加坡人回國升中)和中五(去英國讀A level),而不是學校問題。小朋友雖然已經畢業,一直都讀得開心。

兩家學校運作不同,要看看樓主喜歡什麼類型。

SIS的中文是比其他IS好一些,但係比LS真的差了一點。我兩個小朋友平時溝通都係英文,看英文圖書和電影。中文對他們來說只係second language。

回覆 Jane1983 的帖子

唔請問是那一年?因為要入讀CIS和GSIS要有一定的能力,這個數比我了解的多好多。

回覆 poonseelai 的帖子

到中三學校會分開三組(first language、second language和foreign language)。當中first langage比較多國內和香港人讀,但都係10個左右。

回覆 nervousmichelle 的帖子

明白,但係我了解只係幾個轉入這三家。

回覆 poonseelai 的帖子

只有高中的中文有分班,其他科和年級係無分的。
當然,IB有自己的分班systems

回覆 nervousmichelle 的帖子

太好啦!多咗學生讀母語。
‹ 上一主題|下一主題