用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 會買kindle俾囝囡嗎?
go

會買kindle俾囝囡嗎? [複製鏈接]

未用過,唔知有咩好處壞處,有冇人可以分享下?如買,有咩注意事項?
   4    0    0    0

幾大?如睇英文chapter book可以買,好處不傷眼,輕便,慳位,kindle書平過實體書。不過我地一般旅行先用,試過知道要搭長途火車即刻在車站download d書看,但而家冇得旅行都係睇番實體多。

lukeskywalker 發表於 22-1-13 23:02
未用過,唔知有咩好處壞處,有冇人可以分享下?如買,有咩注意事項?
書蟲建議買!我家用來看小說類,唔洗咁厚咁大本又可調字體大小,出街好方便帶好多書又有內置燈。我唔係kindle係其他牌子,電子閱讀器大同小異。

angelfish228 發表於 22-1-17 18:00
書蟲建議買!我家用來看小說類,唔洗咁厚咁大本又可調字體大小,出街好方便帶好多書又有內置燈。我唔係kindl ...

還有甚麼牌子選擇?

lukeskywalker 發表於 22-1-17 18:09
還有甚麼牌子選擇?
我喺書展睇咗好多,買咗boox,書展平D

回覆 lukeskywalker 的帖子

我舊年開始都轉左主攻電子書,因為屋企書櫃真係無哂位(尤其是我本身係套書控),而且疫情後D 圖書館開放時間變動,而且而家主要睇小說多,無以前咁睇D chapter books or non fiction 為主。
入手左兩部,一部係kindle oasis 用黎專門睇英文書,文石boox nova 3 專門睇中文書。

kindle 好處係有word wise 睇英文小說會有英文字顯示出黎,幫助理解。

文石好處係開放式同彩色(可以買非彩色版但彩色好處係可以睇漫畫)。而且我會去hyread app借中文書,咁要裝hyread app 就開放式先裝到。

分兩部當然洗多左錢,但各有其目的,而且有時想小朋友睇中文書為主,我就會收埋部kindle。

多謝各位嘅推介

北歐小星塵 發表於 22-1-21 10:36
回覆 lukeskywalker 的帖子

我舊年開始都轉左主攻電子書,因為屋企書櫃真係無哂位(尤其是我本身係套書控) ...

唔好意思,咩係開放式呀?

lukeskywalker 發表於 22-1-21 13:25
唔好意思,咩係開放式呀?
即係可以比你隨時好似手機咁裝你自己鐘意的app,我可以裝哂readmoo app, hyread app(用香港圖書證借書,或學校圖書館證借書), 漫畫app, 等等
kindle 無得裝呢D 咁多app,但kindle 除左我講有word wise 好處,如果鐘意任睇plan, 佢有個kindle unlimited 版本,有好多書都係響個plan 內,比左monthly fee 就可以免費睇,大路如HP, LORT, Percy Jackson係包響unlimited plan. 不過更多係大家都未聽過既一堆書,未必岩小朋友睇。

某D 書唔響unlimited plan e.g. Roald Dahl, 其實都係要自己比錢買(或自己搵免費資源)。

自疫情開始即買左kindle ,已兩年,獲益良多,已買左百幾本書。我仔不喜歡實體幾百頁字細厚書,但kindle 可放大字就解決咗呢個問題,近期寒燈夜讀緊harry potter..

回覆樓主:

我買左比丫女,自己本身都有用開。

上年sales話8歲以上適合用,今年即刻買咗一部比我女,再吾買,屋企冇咁多位放書!
‹ 上一主題|下一主題