用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 細B選校問題
go

[小學] 細B選校問題 [複製鏈接]

你小朋友幾大?我地同一情況,我女喺一間IS讀完K2去左另一IS要 “repeat” reception,由細b 變大b。仲要兩間學校curriculum 一樣,有啲theme直頭係重複。

不過好彩即使相同theme,唔同學校都有唔同活動,同學又唔同左,感受都唔同左。而家 reception 班上大部份小朋友都係5歲,之前嗰班就4歲多,所以今年學校教啲嘢整體程度都深啲。

我女幼稚園我覺得冇所謂,反正之前兩年停左咁多課… 讀多年幼稚園都幾開心丫…

如果小朋友大個啲,考量可能又有啲唔同。

你地本身心儀9月cutoff嗰間多啲?我覺得視乎兩間學校差幾遠(喺你心目中嘅評分),如果差得遠,咁我會揀心儀多啲嗰間。

rowanmama 發表於 22-1-9 13:05
謝謝你,小朋友四歲。

學校我地有比較過,雖然各有利弊,但整體水平差唔多。

我自己覺得,4歲,咩制轉咩制都冇咩所謂,亦唔特別存在「追唔追得上」嘅問題。

我自己都係12月出世,由細到大我唔覺得自己喺學業上會比其他人吃力。我相信年紀對能力嘅影響嘅差異喺幼稚園時最大,上到小學、中學,年頭定年尾出世唔會係導致能力分別嘅原因。

既然你喜歡pyp,又唔使repeat一年,咁就揀呢間啦!

我地當時比較兩間學校,無論係second language、學校設施同埋cultural mix都太大分別,我地全家都偏好9月cutoff嗰間,先至「忍痛」repeat。可以嘅話我都唔想轉去9 月cutoff,因為high school好可能去外國讀書(12月cutoff),到時真係大人成年有多…

‹ 上一主題|下一主題