用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有個心結…求開解/求點醒 (有關RO/Banding) ...
樓主: cyym
go

有個心結…求開解/求點醒 (有關RO/Banding)   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 22-1-7 13:00
在我姨甥學校應該係b2a,基本上有8字頭都心驚(除非近9),有7字頭灰晒
不是誇張,姨甥學校,平均分差3分, ...

真,呈二真係血肉戰場。細仔呈一係邊緣人,呈二平均分升左8分咁多,諗住有機會穩上band 1,點知睇等到老師講名次,冇升到,仍是邊緣人。。喉嗰下真係灰晒。有啲仲慘保唔住位置降grade,當然有啲進步左好多升呢。

Charlotte_mom 發表於 22-1-7 13:00
在我姨甥學校應該係b2a,基本上有8字頭都心驚(除非近9),有7字頭灰晒
不是誇張,姨甥學校,平均分差3分, ...
多謝你呀! 都知道每1分都可以好大影響,算啦,盡左力就算,幸好有你們的回覆,讓我清楚知道小朋友實實在在是一位BAND 2的學生,我個心就舒服了。(因為咁多年我都無問其他人成績,所以唔知實況)

水深火熱 發表於 22-1-7 13:31
唔好諗甘多,呈三谷盡,睇吓可唔可以上去b1大抽獎
唔強求了,自行兩間都報了BAND 2,入讀已經好感恩 :)

回覆 cyym 的帖子

明白媽媽的心結 :(  

小女呈二平均分 中文B 7X (我校普遍拿8X已經係拔尖), 英文A 9X, 數學A 9X, 常識A 9X, 惟獨視藝B 7X.  

呈一加呈二級次第跌到50/135.  

學校告訴師兄姊姐配對大約50%是Band 1生, 我都好灰 .... 相信視藝令小女被拋離!  

寄望直資不只看RO, 也看學校成績及操行評語 (有操行獎, 風紀隊長, 領袖生, 獎學金 etc)   

smartcash 發表於 22-1-7 13:38
真,呈二真係血肉戰場。細仔呈一係邊緣人,呈二平均分升左8分咁多,諗住有機會穩上band 1,點知睇等到老師 ...
你啱呀,其實平均多8分真係好大進步,亦都唔容易,所以FEEL到你個感受...

回覆 水深火熱 的帖子

可能無呈三呢………唉~

CMPL 發表於 22-1-7 13:45
回覆 cyym 的帖子

感激!!!! 你一句 "明白媽媽的心結 :(" 已經令我很感動

同樣地我也戥你女女不值,其實小朋友科科成績咁高分,一點都不輕易/容易,
其實視藝呢D真係講天份,我小朋友對視藝無天份,他有在外學畫畫惡補下,
不過都係低分....分數以外,我開心他畫漸漸有進步,而且唔抗拒畫,這是一個得著

加油,祝你小朋友能入讀心儀中學 :)

回覆 smartcash 的帖子

因為呈二之前有成個暑假,成班家長都谷爆啲小朋友啦,呈二我都升左3分總分,但名次都無變……,如果無取消呈三,大年初一就要開始溫定書啦

同樓主差唔多,亞囡呈一差左,平均分81,呈二升到差唔多88,主科全部A, 都仲係 band 2. 問心,88平均分真係唔差, 都幾失望,不過唔夠人好,都冇計。(emoji)

CMPL 發表於 22-1-7 13:45
回覆 cyym 的帖子

如果學校真係頭50%係b1生,咁你女考50/135都仲係b1生喎!唔使咁灰喎

回覆 cyym 的帖子

多謝你, 有同路人明白真是太溫暖.  真是很想有直資或自行offer, 因為一想到視藝無得追 (小女本身無天份及無耐性畫畫), 就更不想再迫她. 她常說呈二我已經很努力, 但點解會咁?!

cyym 發表於 22-1-7 11:37
自行階段,已經按小朋友的Banding / 興趣,學校的理念選了合適的學校,以為選好了,個心情就會無咁忐忑不 ...

成績影響排名, 你高分時其他小孩更高、所以我覺得看似高分只是假象, 至緊要看排名及幾多%band 1-3

littleape 發表於 22-1-7 14:01
同樓主差唔多,亞囡呈一差左,平均分81,呈二升到差唔多88,主科全部A, 都仲係 band 2. 問心,88平均分真係 ...
全A 平均分88都 Band 2,實在難受 ,相信好大機會最後去到 band 1的,加油呀!
祝女女入讀到心儀的中學 :)

我哋都係呈二比呈一好 4A2B,都係band 2!
不用灰心,呈三加油

2010YL 發表於 22-1-7 14:00
回覆 smartcash 的帖子

因為呈二之前有成個暑假,成班家長都谷爆啲小朋友啦,呈二我都升左3分總分,但名次 ...
我陪你,初一開年

CMPL 發表於 22-1-7 14:16
回覆 cyym 的帖子

多謝你, 有同路人明白真是太溫暖.  真是很想有直資或自行offer, 因為一想到視藝無得追 ( ...
係囉,作為媽媽,見小朋友在學術上盡了力已經很安慰。視藝呢d點可以強人所難....

chanti 發表於 22-1-7 14:22
成績影響排名, 你高分時其他小孩更高、所以我覺得看似高分只是假象, 至緊要看排名及幾多%band 1-3
...
係呀! 明白呀! 嘻嘻,題外話,我最終自一填左你個仔嗰間,多謝你之前的分享 :)

SoyChan 發表於 22-1-7 14:24
我哋都係呈二比呈一好 4A2B,都係band 2!
不用灰心,呈三加油

大家加油,希望 3.31 有著落 !!!

回覆 cyym 的帖子

加油呀,博盡,無悔

2010YL 發表於 22-1-7 14:36
回覆 cyym 的帖子

加油呀,博盡,無悔

全在以赴,做到最好!!

wing.2bb    發表於 22-1-7 22:03
‹ 上一主題|下一主題