用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 低肌肉張力- 請問去邊度做評估及物理治療推介 ...
發新帖回覆
go

低肌肉張力- 請問去邊度做評估及物理治療推介 [複製鏈接]

如果小朋友有低肌肉張力問題,推測應該前庭或感統都需要做評估。請問邊間私人機構好啲?同埋有冇私人職業治療或物理治療師推介?請pm,無言感激
   0    0    0    0

回覆 lsk88hk 的帖子

想起多年好友,她是物理治療師,醫德和經驗都一定好好!已經 pm她的診所資料給您。
祝  孩子天天進步,開心健康成長!

回覆 giver 的帖子

Thank you so much

giver    發表於 22-1-2 09:35

無相熟介紹的私人訓練要小心,有間黑店凱勵 victory kidult academy,呃過唔小家長錢,觀塘泓富中心,無專業人士,訓練唔會俾你睇到點做,專搵d語言弱小朋友,貪佢地唔識同家長講返,然後就咁開小小野俾佢地自己玩,冇人去訓練,俾人踢爆無專業資格,就會退錢跟手簽保密協議,但退錢前佢仲會報警屈人騷擾佢。
佢間野好細間,最初係補習社形式,後來睇到人講話佢facebook睇讚好好多買返嚟造假,有2個專頁ah/hd專注力不足同埋小星星sen群組,打中文名就搵到好多留言關於呢間野,網上打佢名加好唔好都有其他人講過。而家個名衰晒就唔用中文名,同埋原先個專頁刪了又再開過新,仲有開好多假account賣廣告,咩rookie academy,有d群組/專頁,甚至whatsapp group都係佢開,太多都講唔晒。當你留言時佢就扮專業引你上去傾,問晒你資料然後話做評估,所謂評估係跟你俾嘅資料講,你聽得出係唔專業,收錢係海鮮價

唔想中伏去唔熟悉場地要留意幾樣野,一講話有專業資格就要間野俾證明,光明正大個d係網頁有寫埋治療師甚至有相,如冒充已經犯法。如果自稱資深導師問清楚叫咩名,最好暗中錄音等佢冇得賴,事前了解小朋友邊方便有問題,唔好講太多小朋友邊方面弱,咁樣試到對方係咪真係識野。留意場地係咪真係啱做感統地方,通常場地唔會太細。如果門口落晒簾你完全見唔到入面就要小心喇!

起來行走
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊