用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比較幾所已有offer的學校,懇請用家給予意見。 ...
樓主: 牛肉烏冬
go

比較幾所已有offer的學校,懇請用家給予意見。   [複製鏈接]

我們不想兒子跳級就讀,只想隨正常年紀升班,發展各方面能力(包括社交)

牛肉烏冬 發表於 21-12-23 14:35
我們不想兒子跳級就讀,只想隨正常年紀升班,發展各方面能力(包括社交) ...

你仔K1識嘅嘢,似乎已經唔係K1正常程度呢~~~

minichan1 發表於 21-12-23 14:09
DBS入面可能多資優仔,朋友話沒有感覺有特別support,如果要support , 應該SMC較好!
...
謝謝分析能夠多一些支援也是好的
請問SMC會有甚麼程度上的support?

醒目開學勳章 貢獻勳章

牛肉烏冬 發表於 21-12-23 14:35
我們不想兒子跳級就讀,只想隨正常年紀升班,發展各方面能力(包括社交) ...
呢個唔係想唔想佢跳班嘅問題,係個人唔跳班,學校點去處理上堂/情緒可能出現嘅問題
LS 個別老師,你識哂? 出走廊企下 (嗰位老師已退休)

SMC,我聽返嚟係,老師會俾唔同level 嘅功課,有時會做下助教咁,學校有主動建議跳班,但小朋友同家長都唔想跳,但別數學能力強嘅,會安排跳班上數一科

可能係教法好唔同 (同傳統教學比) 小朋友會開心d,老師對紀律 (坐定定) 要求亦唔一樣,彈性大咗,用家一般開心d

你仔仲細,可能未會考慮呢點, 科大雙修課程職員話:未收過LS 同 DB 學生讀level 3 (因為要日間上課,要得到日校校長批準) 但 培僑、SMC 呢d 直資就一直有學生讀level 3
我只想講一點,就係學校行政上嘅彈性安排,你呢一刻唔覺得面,但到你真係覺得要時,無就係無,除非你轉校!我仔就係因為呢d行政問題,無得去科大同大學生一齊上堂

我唔係想推銷SMC,只係想講,有得必有失,當然你呢一刻可以話唔在乎,但作為家長,我會希望知多d 未來嘅機會先...  所以我好鍾意聽前輩家長講故事
恐龍家

小曳人 發表於 21-12-23 15:09
呢個唔係想唔想佢跳班嘅問題,係個人唔跳班,學校點去處理上堂/情緒可能出現嘅問題
LS 個別老師,你識哂?  ...
想請教一下..  "未收過LS 同 DB 學生讀level 3 (因為要日間上課,要得到日校校長批準) 但 培僑、SMC 呢d 直資就一直有學生讀level 3"  可以講多一點嗎?

小曳人 發表於 21-12-23 15:09
LS 個別老師,你識哂?  ...
謝謝詳細分析這也是考慮因素

醒目開學勳章 貢獻勳章

yin0101 發表於 21-12-23 15:38
想請教一下..  "未收過LS 同 DB 學生讀level 3 (因為要日間上課,要得到日校校長批準) 但 培僑、SMC 呢d 直 ...

科大雙修課程,係一個學科加速課程,分maths, phy, chem, bio, engineering
level 1 大約高中程度,level 2 已經係credit bearing (科大認可 credit)
level 3 就係日間同科大year 1 學生一齊上課

LSC負責資優課程嘅老師同我講,學校推崇慢火煎魚,所以係唔會鼓勵學生上資優課程或跳級之類

我曾經想過轉校,所以問過科大職員,佢地亦唔方便講太多,只願意答我個別學校,亦因為有朋友同我講,只要我地報名,DB應該會收我仔跳班,所以我只問咗職員DB有無學生讀過level 3,結果係無!
我本身係已知SMC / 培僑有學生讀到 level 3

恐龍家

呢個post,好奇怪。
是閃閃星想照耀下各位迷途小羔羊?

tummypooh 發表於 21-12-23 16:55
呢個post,好奇怪。
是閃閃星想照耀下各位迷途小羔羊?

這堆offer沒有甚麼好比較(在我角度)

你說vs spcc/cky/isch就容易理解一點

Jean1769 發表於 21-12-23 17:31
這堆offer沒有甚麼好比較(在我角度)

你說vs spcc/cky/isch就容易理解一點
如果只用名氣計,同意不用比較。但為了兒子的成長發長展,還是想更清楚了解他們的實際情況,才決定那所學校是最適合兒子入讀。

小曳人 發表於 21-12-23 13:45
認真答,我個人認識兩個有性格嘅case

女,DG vs 德萃,阿女in 完德萃就响其他學校面試唔出聲,明玩野,最 ...

有性格嘅小朋友真係要小心揀學校報,我都識小朋友拒絕讀女校,好彩最後入咗cky。你講第一個case真係有d可惜。

mcl203 發表於 21-12-23 14:46
你仔K1識嘅嘢,似乎已經唔係K1正常程度呢~~~
但心智、人際關係、行為仍是K1。因此我們沒有催谷他,每星期只讓上他自己喜歡的音、體興報班。(從沒出外上數學班,因不想操練。)。

即使面試班,亦只在K2學期尾開始上了兩個月,
K3開學後就沒有再上。

回覆樓主:

總括嚟講, 傳統唔適合
淨番DB vs SMC

牛肉烏冬 發表於 21-12-23 17:54
但心智、人際關係、行為仍是K1。因此我們沒有催谷他,每星期只讓上他自己喜歡的音、體興報班。(從沒出外上 ...

好似樓主唔係幾鍾意傳統學校,既然daddy對LS都有保留,都可以試下DB,唔啱再插smc或其它新派學校都唔係好難。

SMC la
都唔知你仲要諗乜

happyschooling 發表於 21-12-23 18:17
SMC la
都唔知你仲要諗乜
謝謝回覆。請你分享多些用家心得及經驗。
坦白說,十分抱歉。
我們沒有朋友子女讀這所學校,
而我們對學校認知層面也只是坊間傳言學生語境好。

至於中學質素、banding ,也未曾有分析及了解。

牛肉烏冬 發表於 21-12-23 18:31
謝謝回覆。請你分享多些用家心得及經驗。
坦白說,十分抱歉。
我們沒有朋友子女讀這所學校,

咁請你都自己考學校之前,諗吓自己點解會報呢啲學校,同埋吾明白點解你會唔識揀,抱歉!

minichan1 發表於 21-12-23 14:09
DBS入面可能多資優仔,朋友話沒有感覺有特別support,如果要support , 應該SMC較好!
...
DB多資優仔,因為佢哋d課程其實更加適合有dd資優的小朋友。坦白講,普通資質讀起來的確會比較辛苦。唯一要考慮就係如果小朋友資優加行為問題,特別係行為問題比較嚴重的,可能SMC包容性會更加好一些。
資優,冇嚴重行為問題,DG,DG呢d學校非常適合。讀的又輕松,又可以保持一定的挑戰性。見識,視野都可以比較闊。你叻,隔離同學可能更加叻,知道什麼叫做天外有天,人外有人。

牛肉烏冬 發表於 21-12-23 17:54
但心智、人際關係、行為仍是K1。因此我們沒有催谷他,每星期只讓上他自己喜歡的音、體興報班。(從沒出外上 ...

真心想知仔仔in DBS當日表現如何?因樓主你講到仔仔各方面都仲係似K1…
介唔介意講仔仔係大中細b?

happyschooling 發表於 21-12-23 18:34

咁請你都自己考學校之前,諗吓自己點解會報呢啲學 ...

又咁,唔報又點知考唔考到,可以滿手offers亦可以零offer. 到有offer再睇餸食飯慢慢揀。但就樓主手上offer又真係唔需要點爭扎嘛
‹ 上一主題|下一主題