用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 天水圍一線小學「邊緣人」家長求教
go

天水圍一線小學「邊緣人」家長求教 [複製鏈接]

大家好,本人兒子喺天水圍一線小學 (崇德係聯繫中學) 就讀 6 年級,排名只係 70 頭,被視為 band 1 C 至 band 2A 嘅「邊緣人」。

本人兒子英文能力唔錯,因為中文同數學成績一般,所以校內排名唔高。喺咁嘅情況下,應該如何選校?個仔本身係比較喜歡崇德同埋羅桂祥嘅,但我仔嘅排名嚟講,自行係咪唔應該再諗崇德,以免浪費咗個位?定係反而可以試吓呢?

另外,如果跨區,係咪反而會跌 band,情況會更差?

實在令我苦惱不已,懇請賜教,感謝!!!
   6    0    0    0

terenceytf 發表於 21-12-18 18:25
大家好,本人兒子喺天水圍一線小學 (崇德係聯繫中學) 就讀 6 年級,排名只係 70 頭,被視為 band 1 C 至 ba ...

請問全級多少人
學校以往相近名次自行中什麼中學?

http://www.tswcps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=3509&mode=published&lang=zh

Poyau 發表於 21-12-18 18:47
請問全級多少人
學校以往相近名次自行中什麼中學?

全級大約 130 人。至於另一個問題,唔好意思,我現時唔知。(emoji)(emoji)(emoji)

terenceytf 發表於 21-12-18 19:09
全級大約 130 人。至於另一個問題,唔好意思,我現時唔知。(emoji)(emoji)(emoji)
...
天水圍一線小學,全級130人既話,排名70,點都係區內B2學生,係「邊緣人」既機會唔大。元朗係相對弱區,跨區係會跌band,不過點跌都仍舊係B2,所以其實跨去啲英中比例高既區,會比較有利。

回覆樓主:

我情況一樣。老師話b2a建議基朗但地點我唔太方便,青年會同鄧兆棠可取嗎。鄧中會唔會好過青中,因為青中好早in如果註冊就不可自行同大抽獎

王家爸爸 發表於 21-12-18 20:16
天水圍一線小學,全級130人既話,排名70,點都係區內B2學生,係「邊緣人」既機會唔大。元朗係相對弱區,跨 ...

原來如此。例如應該跨去邊區呢?

同埋喺咁嘅情況下,以個仔嘅英文能力明顯較強 (有 85 分以上) 嘅特點,應該 target 邊啲元朗區嘅學校會比較好呢?感謝!(emoji)(emoji)(emoji)

terenceytf 發表於 21-12-18 22:44

有冇報直資李兆基?
佢係全英文教學

Mchacha 發表於 21-12-18 22:55
有冇報直資李兆基?
佢係全英文教學

冇呀
我哋太遲了

唔好意思,可唔可以借個位問下崇德?
我個女全級keep到頭5,之前我一心報信義但佢越來越鍾意崇德。之前參加個崇德challenge活動我以為係資訊日,當知道資訊日要另外報已經full。請問你地聯繫學校會唔會有d資訊分享?B1B報機會大唔大?

醒目開學勳章

terenceytf 發表於 21-12-18 22:44

可以試基朗,2A, 今屆多左英文班

大家好,本人兒子喺天水圍一線小學 (崇德係聯繫中學) 就讀 6 年級,排名只係 70 頭,被視為 band 1 C 至 ba ...

自一揀崇德,自二揀另一間都得呀
留嚟搏將來有機會的扣門位都好丫

MelonPanda 發表於 21-12-18 23:50
唔好意思,可唔可以借個位問下崇德?
我個女全級keep到頭5,之前我一心報信義但佢越來越鍾意崇德。之前參加 ...

我小朋友就話好多同學仔都係小學頭十名入,自行同抽獎都有

崇德有聯小學既咩????

bananaGi 發表於 21-12-23 11:03
崇德有聯小學既咩????

iwrps 發表於 21-12-20 22:52
自一揀崇德,自二揀另一間都得呀
留嚟搏將來有機會的扣門位都好丫

我有諗過咁做,不過就要預咗叩門了 ......

回覆 terenceytf 的帖子

70/125人..... 應該唔係band 1...
校網有入英中人數60左右...
70應該係b2, 英文85分都係邊緣A... 84已經B了

bananaGi 發表於 21-12-23 11:19
回覆 terenceytf 的帖子

70/125人..... 應該唔係band 1...

我明白。不過我個仔又同我講,佢個班主任話佢係 B1C 至 B2A 喎,所以咪咁樣形容囉。佢英文同常識都係 85 分或以上,中文同數學接近 80 分。

terenceytf 發表於 21-12-23 11:23
我明白。不過我個仔又同我講,佢個班主任話佢係 B1C 至 B2A 喎,所以咪咁樣形容囉。佢英文同常識都係 85  ...
博下前面同學B1唔揀... 其他學校B1又唔揀......  

bananaGi 發表於 21-12-23 11:31
博下前面同學B1唔揀... 其他學校B1又唔揀......

所以真係難搞,好似充滿不確定性咁。究竟搏 b1 嘅,定係相對穩陣啲揀 b2 頭呢?但係佢英文明顯好過中文。

terenceytf 發表於 21-12-23 11:33
所以真係難搞,好似充滿不確定性咁。究竟搏 b1 尾嘅,定係相對穩陣啲揀 b2 頭呢?但係佢英文明顯好過中文 ...
佢英文好過中文, 但8X既英文其實未到B1水平.... (唔好意思, 如果太直接)
自行係應該試下. 有D叩門又要有揀過先IN...
要預左抽獎...先有結果

‹ 上一主題|下一主題