用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無初小成績差 高小成績變好嘅例子 ...
樓主: yeungyeung_ma
go

請問有無初小成績差 高小成績變好嘅例子 [複製鏈接]

Cherryroy 發表於 21-12-24 21:03
回覆 babybabyjoy 的帖子

咁我應該點幫佢1

學校有冇提出過做智力評估?
我2個仔女,兩個都做過智力評估,大嘅去中大做(係心理學博士負責做),成份報告分析得非常詳細,我大嗰個係資優。中大有實體報告就$5xxx(可交俾學校參考用),如果唔需要份實體報告,我記得大概$1700。
到細嗰個又係覺得佢「有d唔同」,咁啱學校提議可以評估,出嚟嘅分析就比中大差好遠,連學校老師都對結果好大懷疑。
所以你可以考慮吓做評估先,同埋考慮去邊度做評估。

zebrama 發表於 21-12-30 13:17

其實好多學校,應該係話好多小朋友都係專注力不足,就算評 ...

呢樣我好認同,有冇份報告都好,最清楚係自己觀察到幾多,尤其初小階段,如果認中文字未夠,已經可以炒晒中數常3科,學校師生比例情況下,幫到真係非常有限。
我自己冇理學校份報告(我唔認同佢結果),佢評左專注力不足、讀寫障礙、閱讀能力balabala一大堆問題,事實我小朋友重點當時認中文字未足夠應用,日常全部測考合格、成績中上,所以自己針對每日讀中文,之前私補都係針對教中文閱讀理解技巧。我完全冇用學校嘅調適,簽晒不同意就算⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題