用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇讀完中二過去英國讀year10
樓主: KHappy
go

[英國] 有冇讀完中二過去英國讀year10 [複製鏈接]

Yuacc 發表於 21-12-16 10:14
我想網友們也明白我說的是普遍入學年齡。
我說你去看看圖表裡的歲數就會明白是指入學年齡在英制下與香港學 ...

香港大學已經跟英國大學學制不一樣,香港一般讀4年而英國3年。所以,不能用年齡去比較兩地學制。
堅持要用年齡比較,那麼英國Y13應是香港以前的中七,即現時的大一了,不是香港中六。

manman333 發表於 21-12-16 09:44
自家經歷,我兒子就是在香港讀完中二後,去英國讀Yr 10, 主要係我兒子在9/1前出生,屬大仔,年齡上可以入讀 ...

回覆樓主:

其實香港同英國學制始終有同有不同,無論幾多歲轉去英國讀邊一年都需要時間適應,成績好,英文好自然易適應,反之就會覺得難。英國通常壓力比香港小(A工廠或YQ11-Y13除外),我贊成跟年齡,只要成績唔係跟唔上,冇必要在班內做大哥哥姐姐。

利申:我仔香港讀完S4到英國讀Y12,唔覺得係跳班。如果可以揀過,我會安排佢讀完S1讀Y9。

回覆 KHappy 的帖子

想問下樓主最後嘅決定係點?因為我都遇到呢啲問題,想睇下應該點做

Just my two cents...My boy finished year 9 (equivalent to form 2 in local school) in ESF in HK (born in early 2007) and he is now in year 10 in a private school in U.K. According to him, he has slight difficulty studying chemistry and geography initially due to differences in syllabuses in UK/HK and he needs to catch on up these, by asking teachers to help out. I guess it could sometimes help train the kids to be more proactive. He has a smooth transition in learning the foreign language which he has been learning in ESF in HK.
I guess teenagers would be able to cope with times. But of course, it could alleviate your / your kid's stress if you can get hold of the school's year 9 syllabus beforehand and prepare in the summer.

Hope it helps and best wishes.

Babyarsene 發表於 22-4-24 00:22

想問下樓主最後嘅決定係點?因為我都遇到呢啲問題,想睇下應該點做 ...

2007年尾出世 現讀中二(Y9) 係大B
2022年9月足14歲適齡升讀 Y10
細B現讀中二才要考慮讀 Y9 或 Y10

Poyau 發表於 22-4-24 04:07
2007年尾出世 現讀中二(Y9) 係大B
2022年9月足14歲適齡升讀 Y10
細B現讀中二才要考慮讀 Y9 或 Y10

如果小朋友能力可及, 學校又畀佢讀Y10,我會揀Y10。擔心學術上跟唔上可以暑假去補一補。
細路年尾出世,讀完中四去讀Y12,報4間學校全部有offer。另外佢有好幾個香港舊同學都係讀完中二去英國讀Y10。
大仔想報低一班,英國未聽過得。相反細仔跳班一般冇問題,學校有offer就唔洗擔心太多。

我一個year10过去,一個year9過去,兩個都話有d課程係香港冇cover嘅,但要追並不難,反而year9过去学校多d活動去幫佢融入,大家都新入學,容易揾friends, year 10個個因為人哋己讀一年,要花小小時間揾朋友,好在兩個都話入sport team最快揾到朋友,teamates仲互相照顧

SmileSmileSmile 發表於 21-12-14 11:15

我女2008年10月出生,2020年9月過去讀Y8

你囡囡讀private boarding 嗎?2020年入Y8是你request? Any problems?
因所有agent都話不準(9月1號未夠歲).
你怎樣做到?在香港的成績是否超班outstanding?

KHappy 發表於 21-12-14 10:39
小兒2007年尾出世, 現在讀緊中二。英國學校及Agent見佢嘅年齡就話佢出年先應讀year10,但skip咗中三,我有 ...

你自己直接email 問下學校啦,學校都會樂意解答,唔好信晒agent

meejh 發表於 22-4-24 22:25
你囡囡讀private boarding 嗎?2020年入Y8是你request? Any problems?
因所有agent都話不準(9月1號未夠 ...

係私校寄宿,其實我都唔知,學校話可以,所以就由Y8開始,應該唔關成績事,之前都了解過,家長都係講要跟年齡入學
‹ 上一主題|下一主題