用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗基元中學
go

元朗基元中學 [複製鏈接]

請問如果B2學生,自行有冇機會入到?
   1    0    0    0

醒目開學勳章

豬小B 發表於 21-12-11 18:36

冇可能,自行1B都入唔晒,1C生要口才很突出,講明要起碼30名內。以該校約50人band1計。大抽獎有band1生抽唔到,即是佢全收band1生。唔好信bigexam排名以為佢band2, 今年佢dse成績好好。再者元朗是弱區,小學生比九龍港島區略略爭的,即1C邊沿人到九龍肯定是band2. 所以,睇元朗既中學不能全用坊間以DSE排名去睇。而係以入學既元朗小學生既該區banding去看。

之但係,如果你係band2頭,一心想呈3衝上band1又不防自行去報下band1中學既。因為 如你自行唔搏,入左band2, 就冇得成绩更好去抽band1了

近呢一兩年,學校Banding升跌不能作準,實在太多人移民
每所學校Banding都係因應考DSE取決
基元以往,冇乜大升大跌
一般都係徘徊響2A

基元2021年3322率及4+達B1C水平
整體/主科4+高於趙聿修
自行應會吸引更多申請

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3863390&pid=49036859&fromuid=2734087

http://ccckyc.edu.hk/achievements/academic-performance/

謝謝大家!

醒目開學勳章

fongcnine 發表於 21-12-11 23:55
近呢一兩年,學校Banding升跌不能作準,實在太多人移民
每所學校Banding都係因應考DSE取決
基元以往,冇乜 ...

係,但係佢收既學生全部是元朗區的band1生,band2小學生根本冇可能入到。包括自行同大抽獎。

反而今年大抽獎崇德可能較少band1生揀,入左幾個band2生。不過,自行位少都全收1A生。

明年大抽獎band1有冇缺口比到band2,係邊間真係冇人知道。但個缺口一定唔會係自行出現。

piglet0529 發表於 21-12-12 08:17
係,但係佢收既學生全部是元朗區的band1生,band2小學生根本冇可能入到。包括自行同大抽獎。

反而今年大 ...

每間B2學校,如果有B1生自行,就一定鬥搶

其實基元一直徘徊都係2A,以2017-2019呢2年都係
而羅中,就最明顯,真正升Band

自行就唔清楚,但舊年我囡有個b2同學叩門入咗

從學校公佈既DSE成績睇,基元四個主科平均4率大約45%,估計最可能只係B2A水平。假設學校既增值唔係特別高或者特別低,即係收到既學生既平均水平應該大約係B2A。而元朗係弱區,全港B2A可能已經係區內B1C。
如果學校平均收到既學生係區內B1C,即係可能有20~30%係區內B1B或者以上,亦有20~30%係區內B2A或者以下,其餘(40~60%)係B1C。

0411BB 發表於 21-12-12 21:58
自行就唔清楚,但舊年我囡有個b2同學叩門入咗
絕對有可能

前兩年,也識人Band 2入左

謝謝大家!

醒目開學勳章

回覆樓主:

去到叩門,有band2生叩到唔出奇,因為當刻校方係睇唔到你成績係band1定band2, band2頭成績唔差或者畢業試都考得好有進步既有機會靠叩門試加門試叩入。但確定係band2生唔好去自行大抽獎去搏, 純粹自殺浪費位置。如真係甘鐘意既或者你大抽獎乙二要揀番間唔hit既2B兜住。

有的case有時話band1生派band3校,就是因為其實係band2頭生去揀band1校,到大抽獎可能乙3先揀band2仲要係hit既,之後位置一路比人遲填派唔到band2就會派band3了.

當然去年有人甘好彩band2冇喇喇乙1x比佢撈到跌左出黎崇德位。但今年邊間band1有機會跌果兩個位出來冇人知。又今年如果冇band1校加班就未必再有機會有位跌出黎。舊年鄉中加左,不排除有人棄崇抽鄉。

piglet0529 發表於 21-12-15 07:15
去到叩門,有band2生叩到唔出奇,因為當刻校方係睇唔到你成績係band1定band2, band2頭成績唔差或者畢業試都 ...

謝謝意見!咁我都係唔搏,留返一個自行機會!其實聽佢升中簡介會,都覺得佢而家學校好進取成績,就算俾我小朋友有幸入到去,都應該讀得好辛苦,都係無謂勉強!

另外,如果B2A揀博愛醫院鄧佩瓊,依間學校OK嗎?

回覆 豬小B 的帖子

嗰間真係好進取,唔係普通人捱得住。有朋友嗰女讀緊,一星期返六日,晚晚1一2點瞓(趕功課、温書,初中一星期四科,高中一日三科測,令到佢3朝唔埋放負文,今年10月至上完讀紙。真係想清楚自仔女抗壓力夠唔夠强至好選。

基元, 30內入到好似跨左d喎 !

前2年入左, 佢肯定唔係考級30內, b1尾到b2頭學生 !

醒目開學勳章

subb 發表於 21-12-15 11:52
基元, 30內入到好似跨左d喎 !

前2年入左, 佢肯定唔係考級30內, b1尾到b2頭學生 ! ...

如果抽,考50都入到,主要係你仲係band1 pool. 去到大抽獎,考級10同級50既機會率相同。

piglet0529 發表於 21-12-16 20:53

如果抽,考50都入到,主要係你仲係band1 pool. 去到大 ...
是否自行入, 真係不知, 因當時未開始有自行早公報(最後一年唔公報) !但肯定係, 唔係元朗區小學,要轉網去元朗 !

醒目開學勳章

subb 發表於 21-12-17 09:08
是否自行入, 真係不知, 因當時未開始有自行早公報(最後一年唔公報) !但肯定係, 唔係元朗區小學,要轉網去 ...

第二區band2頭轉入元朗好大機會可以係band1尾的,因為元朗是弱區,即pre-S1成績跟外區有少少距離。

王家爸爸 發表於 21-12-12 22:35
從學校公佈既DSE成績睇,基元四個主科平均4率大約45%,估計最可能只係B2A水平。假設學校既增值唔係特別高 ...

請教一下,如果元朗區自行跨去荃灣區,banding上變化會大嘛?謝謝
‹ 上一主題|下一主題