用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問倫敦哪裏打第三針?
go

[英國] 請問倫敦哪裏打第三針?   [複製鏈接]

亞女在香港打了兩針BioNtech, 人現在在倫敦,請問哪裏可以打第三針?
   12    0    0    0

回覆 gdluck777 的帖子

去專門打疫苗的walk-in centre先打到,去時要帶齊香港的針紙,如果有nhs的個人資料,都帶埋去,唔好搵gp或預約的,只係會浪費時間,去之前上網搵下附近的walk-in centre,及打針時間及日期,唔係每日都開。

醒目開學勳章

回覆 skIII 的帖子

好似未到後生仔女,現在是40歲以上優先

skIII 發表於 21-12-11 20:46

去專門打疫苗的walk-in centre先打到,去時要帶齊香港的針紙,如果有nhs的個人資料 ...

謝謝,咁我叫佢試吓先。
好想佢去歐洲過聖誕前打咗booster先,NHS又未輪到佢哋。

試吓搵 walk in 嘅打針 centre,阿仔同學打咗第三針

pauline_c 發表於 21-12-12 10:21
試吓搵 walk in 嘅打針 centre,阿仔同學打咗第三針

請問自己walk in係咪一定要夠18歲及 第二針打咗超過三個月?
如果16歲香港打咗兩針 可唔可以自己走去打第三針呢?

gdluck777 發表於 21-12-12 09:34
謝謝,咁我叫佢試吓先。
好想佢去歐洲過聖誕前打咗booster先,NHS又未輪到佢哋。
...
如果係去歐洲過聖誕前打booster,咁就真係去walk-in centre打最簡單。

longlokma 發表於 21-12-12 11:33
請問自己walk in係咪一定要夠18歲及 第二針打咗超過三個月?
如果16歲香港打咗兩針 可唔可以自己走去打第 ...

我唔肯定,阿仔讀大學,同學已經夠18歲。之前睇新聞話18歲或以上可以打第三針。

pauline_c 發表於 21-12-12 12:30
我唔肯定,阿仔讀大學,同學已經夠18歲。之前睇新聞話18歲或以上可以打第三針。
...

明白,謝謝你

longlokma 發表於 21-12-12 11:33
如果16歲香港打咗兩針 可唔可以自己走去打第 ...
之前係超過6個月,而家改超過三個月:

https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/coronavirus-vaccination/coronavirus-booster-vaccine/
16歲以上而本身有身體毛病或屋企人易受感染都可以打。

skIII 發表於 21-12-12 22:40
之前係超過6個月,而家改超過三個月:

https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/coronavirus- ...

謝謝你   

之前兩針在港打復必泰,第三針如在英國打無得選返復必泰,要打莫德納,擔心溝針不太好,吾知打吾打好

picnicchu 發表於 21-12-13 11:07
之前兩針在港打復必泰,第三針如在英國打無得選返復必泰,要打莫德納,擔心溝針不太好,吾知打吾打好
...

我女在香港打了復必泰過去,打第三針無得選復必泰?莫德納是怎樣?你孩子有同學同樣case而打咗針?好似我女話放假後佢一定要打咗先可以上堂.

阿仔唔係喺倫敦,我搵過 d walk in 打針嘅 centre,大部分都係復必泰。記得要喺 NHS 加返喺香港打針記錄先去 centre 打第三針。

https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/coronavirus-vaccination/tell-nhs-about-coronavirus-vaccinations-abroad/

pauline_c 發表於 21-12-13 13:49
阿仔唔係喺倫敦,我搵過 d walk in 打針嘅 centre,大部分都係復必泰。記得要喺 NHS 加返喺香港打針記錄先 ...
可能每區唔同,試過係加唔到香港打針記錄,去之前睇該中心提供的是Moderna或biotech。

skIII 發表於 21-12-13 21:59
可能每區唔同,試過係加唔到香港打針記錄,去之前睇該中心提供的是Moderna或biotech。 ...

England 嘅話,18歲或以上,呢幾隻都可以加入 NHS

Oxford/AstraZeneca (Vaxzevria), Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Johnson & Johnson (Janssen) or Moderna (Spikevax)

我女兒在Guy’s Hospital 打

pauline_c 發表於 21-12-13 13:49
阿仔唔係喺倫敦,我搵過 d walk in 打針嘅 centre,大部分都係復必泰。記得要喺 NHS 加返喺香港打針記錄先 ..
已經試左幾日,都係唔可以用上述個連結去約GP加香港的注射紀錄,根據之前另一網頁,全國暫時得10個地方可以加外國的注射紀錄,所以好難加,都係去WALK IN CENTRE打左先算。

skIII 發表於 21-12-16 05:15
已經試左幾日,都係唔可以用上述個連結去約GP加香港的注射紀錄,根據之前另一網頁,全國暫時得10個地方可以 ...

都係,加唔到都打咗第三針先~

skIII 發表於 21-12-11 20:46

去專門打疫苗的walk-in centre先打到,去時要帶齊香港的針紙,如果有nhs的個人資料 ...

請問上網預約會有乜嘢問題?點解一定要去walk in centre打第三針?
阿囡尋日預約咗下星期打。佢D香港同學仔都係上網預約。
‹ 上一主題|下一主題