用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園&民生&德望
go

根德園&民生&德望 [複製鏈接]

瑜子酱1118 發表於 21-12-11 22:09
上下午共10個班,大概330個K3學生,照小學6個班,每班39個人計算,234個小學學位的85%,收200個左右,應該 ...

你呢個係最低保證的升小率(何況民小小一好多年都已經開7班)。我嗰年同對上嗰年學校差不多用盡小學位收幼稚園,係7班39人,273個學位,即收到接近8成小朋友。聽番好多用家,都係每年收到7~8成民幼生。

有啲小朋友考到更好直私,或讀津校,有位放左出來先收外校生,或收番原本唔收的民幼生。

Jean1769 發表於 21-12-13 13:21
嘩,咁多升唔返,基本上我唔會當係有龍

樓主講嘅係最低保証,另外民小開緊七班小一。
事實上,年年都收緊7~8成民幼生。我嗰年民小用盡小學位收民幼生。

瑜子酱1118 發表於 21-12-11 18:06
民生哥哥讀緊,學術優秀,但係因為比較活躍,做野慢,升唔翻民生小學,發覺民生唔收出黎考好難,學校教滴 ...

現在嘅小一面試,如你諗住只靠學校,自己唔去跟下,就考到,諗得太理想了。
揀邊間幼稚園都要家長跟。
講番妹妹,會建議你揀MS及GH。

瑜子酱1118 發表於 21-12-13 20:26
係唔係開7班未公布,之前試過開7班,後尾又開6班,當多一個班都係多39個位,無論滴考到更好學校的學生放唔 ...

你不如睇下民小,開左幾多年7班啦。

就當開6班,85%都係最低保證。你係民生用家,問下啲上幾年啲家長啦

瑜子酱1118 發表於 21-12-13 20:39
你都聽唔明我講乜,就當開7班係唔係都淘汰左將近100個人啊?就算最後滴優秀的走左放左滴位出黎,又收翻之 ...

我咪同你講85%of民小學位係最低保證。
而事實上我嗰年同對上嗰年(之後冇問啦),民小係用盡所有小學位收民幼,咁樣點樣淘汰100個人呀?你問下民小,現在的班,有幾多個外來生?

我明你講乜,第一輪收唔番,你會好擔心。事實係民小收番7~8成民幼生,收唔到全部。學校從來都收唔到100%。

而且,你覺得收唔番,要出來考,唔夠能力,我講左,如果你認為只靠學校,父母唔跟就考到直私,就過於理想。
‹ 上一主題|下一主題