用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 而家d補習社愈來愈精英制
發新帖回覆
樓主: Nat思
go

而家d補習社愈來愈精英制   [複製鏈接]

CocaJude 發表於 21-12-8 17:24
但又咁諗,如果補習社只係為錢,何不見一個收一個呢? 點解要多此一舉踢走學生?
...

接唔切吖嘛~~~

要你排隊又話佢麻煩,拍繩嘅又話佢唔掂~~~

b3410 發表於 21-12-9 19:59
大家都唔想。不過到了公開試階段,分數就係全部,唔由得你唔低頭

...

去到高中階段,仲有人以為‘一定’係家長捉佢哋去補習,呢個想法似乎已經偏離現實~~~

PTL_L 發表於 21-12-9 21:07
都唔好分高唔高中,因人而異,小女初中已要求我代她了解一下,因為想成績更鞏固。 ...

我見b網友咁講,我C跟佢啫。補唔補睇自己需要啦,唔係果啲成日話自己買一大疊卷自己操,操都要自己識至得㗎,莫非又係一句要靠自己努力啲就問題已解決~~~

天外之人 發表於 21-12-10 12:30
但事實又唔係真係冇,衹可以講你冇見到或唔知. 以為識諗既小朋友主動去補習,得到父母想要既分數,衹係小朋友 ...

‘一定’,並非否定咗不存在~~~

hoivy 發表於 21-12-20 13:02
有時聽下就算啦,好多頂級學生直頭話唔洗溫習,日日玩、日日打機都無問題。 ...

我都識果啲已經驗證咗嘅頂級學生,似乎無一個無去補習班~~~

不過,我唔否定真係會有嘅,亦相信存在~~~

頂級學生,還須看驗證與否,驗證前或後,可以有不同說法嘛~~~

piyohk 發表於 21-12-21 23:48
這個可能真的沒有補習,但家長係老師

https://topick.hket.com/article/3011770/【DSE2021】保良局董玉娣 ...
校方亦表示,該校今屆中六生92.5%達到升大學基本門檻,該校亦提供尖子及補底計劃,針對資優生提供額外支援,安排暑假外面資優課程。

piyohk 發表於 21-12-22 08:17
學校嘅安排,資源嘅分配,真的能助功/幫助同學

所以有無補習,係無統一嘅歸類。某些嘅認為,可能只係滿足自己嘅感覺良好,或欲達頂級生級別嘅稱譽~~~

學校為目標生狂谷狂補,所謂嘅補習堂,算否補習呢?在家狂操卷,物資何來?真係去商務買三兩本練習就足夠?咁就算如此,若碰上疑題,支援何在?學校見到有頂級生嘅成長,相信唔少學校都會出力推行去為校增光吧。去得左邊,唔去或少去右邊係可以理解~~~

我有位好友,都應該係1%內認證生,佢父母聲稱話從小無外補,但父母係行內人呢,小學已經晚晚功課輔導到8-9點,365天如是,佢哋嘅剩餘物資,已經係非常充裕。操卷,卷從何來?~~~

天外之人 發表於 21-12-22 16:58
真係真心讀書,冇補習都好正常,的確都會如你所講有碰上疑題,以前就真係冇辦法,一係返學校問老師,一係就去補 ...

我係話佢父母係‘行內人’,似乎大家都誤會咗~~~

佢父母話,佢無出去補,但大把同學比大量才料佢呢,似乎好過出去收料了~~~

補,呢個term係無標準答案~~~

天外之人 發表於 21-12-22 18:31
"行內人"定義都有好多,有知識份子都可以叫"行內人".但亦都有好多所謂"行內人"小朋友都一樣效果參差.他們輔 ...

我認知嘅行內人係得一隻款~~~

piyohk 發表於 21-12-22 18:53
畀妳發現咗另一狀元有補習添。
但「基本上」我「估」佢父母已經足夠幫到這位狀元,連學校嘅助攻都 ...

曾經有行內人話,唔係一個咁話,我哋可以幫到幾多,始終時間和資源問題,我哋不可能夠外面一個團隊嘅力量,都鼓勵學生外求~~~

clz 發表於 21-12-23 07:08
依D不負責任既講法!咁不如科科補唔驶返學啦無谓浪费時間。DSE課程有幾深?專科專教老师教得幾年都掌握唔 ...

每個人可以有佢自己嘅認為和睇法~~~

現實係,如果真係真係咁唔負責任,就唔會有咁衷心嘅私下說法,我理解佢哋嘅説法係並非如你所說掌握唔到如何面對DSE,無能力教好學生~~~

DSE課程有幾深幾難,咁視乎你目標係234567了,若果真係咁易,就應該抬頭望星星滿天了~~~

piyohk 發表於 22-1-31 19:54
噢被人發現,又一自我感覺良好嘅謊言,家長還是⋯⋯老師。

學生印象中係話,考試期間無補。咁非常正常下,考試期間緊係唔會補啦,補習社都收咗工離場~~~

追神,又似乎家長著緊好多,見分享都唔少啦~~~

piyohk 發表於 22-2-3 12:02
去到高中補習為追星是很普通,始終學校(表面)教嘅唔會只為考試;但教育制度卻以公開考試定成敗。
...

咁已經做唔到學神了~~~

b3410 發表於 22-2-4 17:34
學神緊要還是星星緊要?現實d

可能,就係未去分辨取唔取到星星前,不少為求自己感覺良好,都會走去吹住做學神,起碼良好咗幾年先~~~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊