用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 聖誕節回港
go

[英國] 聖誕節回港  

請問大家有冇仔女這幾天回港呀?

朋友個仔,一個已經返咗2星期,一個明天到。

rba93 發表於 21-12-1 10:36
如無意外星期六飛

星期五飛

阿仔學校今個星期六一共有4個返

請問各位這程機票是早已購買的嗎?
各位仔女約何時回英國?
想知聖誕假逗留在港時間是否有1個多月?謝謝
http://hk.myblog.yahoo.com/

其實聖誕返香港已經比咗21日隔離酒店,出嚟嘅時間最多留一兩個禮拜,一個人困喺隔離酒店又辛苦,其實真係好似唔係咁值得返嚟。

rba93 發表於 21-12-1 10:36

今個星期四回港,我地學校有10 幾個學生回港

foxli 發表於 21-12-1 14:22
其實聖誕返香港已經比咗21日隔離酒店,出嚟嘅時間最多留一兩個禮拜,一個人困喺隔離酒店又辛苦,其實真係好 ...
但今個聖誕留喺英國成本唔平。同埋我驚過時過節,阿女會有被left out 既感覺,始終聖誕對外國人嚟講係一個family union 既日子

squeaky 發表於 21-12-1 14:48
但今個聖誕留喺英國成本唔平。同埋我驚過時過節,阿女會有被left out 既感覺,始終聖誕對外國人嚟講係一個f ...

我女同級香港人上星期已回港, 但我不想佢走來走去, 佢在這聖誕假會住在英國同學家中, 大家一齊過節兼温書, 因為一月要考mock。

yuyueng 發表於 21-12-1 13:33
阿仔學校今個星期六一共有4個返
請問點解可以咁早返?請假?學校開始放假?放到幾時?我仔嗰間12月18日先放

WUINE 發表於 21-12-1 17:48
請問點解可以咁早返?請假?學校開始放假?放到幾時?我仔嗰間12月18日先放 ...

應該都會提早回港 , 咁留港自由活動時間多一D .  現在疫情,學校都會理解酒店隔離和航班問題准許學生提早回港而又提供網上學習。

學校offer 兩星期online class ,所以隔離期間有嘢做,跟住仲有兩星期自由,其實九月我已經換咗機票準備飛過去陪仔女,不過個仔自己選擇返香港,我只有支持。

機票十月買時超平,BA 四千幾Econ 八千幾PE,可惜最後航班取消咗。

katrinafu 發表於 21-12-1 17:55
應該都會提早回港 , 咁留港自由活動時間多一D .  現在疫情,學校都會理解酒店隔離和航班問題准許學生提早 ...

吾該晒 katrinafu & Chole! 原來可以咁安排

WUINE 發表於 21-12-1 17:48
請問點解可以咁早返?請假?學校開始放假?放到幾時?我仔嗰間12月18日先放 ...

有學校提供網課
讓學生可選擇提早回鄉/延期返英

回覆 rba93 的帖子

亞女噚晚返到,5:30降落,大概凌晨12先入到酒店房。

回覆 bkfans123 的帖子

我女1/12-6/1留港

回覆 squeaky 的帖子

認同,果邊又凍又好多鋪頭關門,又要租酒店住,反正隔離21天,繼續Zoom+溫書。

回覆 WUINE 的帖子

暑假亜女走之前已經訂了聖誕機票,用積分換來回機票,只比300鎊左右稅

jj100c 發表於 21-12-2 10:00
回覆 rba93 的帖子

亞女噚晚返到,5:30降落,大概凌晨12先入到酒店房。
請問多唔多人,預幾個鐘check in?你喺機場做pcr test?謝謝