用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行排位選校
go

自行排位選校  

我係要升中一既宜家 咁我捻住第一間試1A 第二間揀1B 但係數學差 唔知得唔得 想你地比下意見:
(就讀觀塘官立小學)(牛頭角個間)
四年級得一張成績表 中文84.85 英文71.25 數學97 常識84 操行A 缺席一日(生病) 級名次13/105

五年級考試
中文83.9 英文83.6 數學81.6 常識87 視藝80 音樂86
操行A- 缺席0日 級名次13/107

五年級呈分試
中文91 英文90.5 數學73 常識88 視藝80 音樂85 缺席0日 操行A 級名次15/107

六年級呈分試 (未派成績表)
中文92.5 英文93 數學46 (數學係喊晒) 常識98 音樂86 視藝85

五年級係班長 (副風紀因為疫情所以冇落成績表) 六年級係總風紀 班長 基本法大使

冇咩特異功能 識跳中國舞(三張獎狀) 三年級喔中文作文比賽冠軍 六年級中文作文比賽入圍(未去考初賽) STEM環保模型設計優異獎(獎盃)Sport act金獎 自學法文 興趣班學韓文同漫畫 課外活動STEM 水墨畫

咁我自行派位第一揀瑪利諾修院學校 第二揀聖傑靈
(唔知得唔得 因為我聽呢兩間今年好似全in 就想試下 唔知你地有咩意見)  

XXXTENTACION 發表於 21-11-30 19:47
我係要升中一既宜家 咁我捻住第一間試1A 第二間揀1B 但係數學差 唔知得唔得 想你地比下意見:
(就讀觀塘官立 ...
望到個46,如果係中學成績或者仲好少少.

再請問,之前的成績表有具體分數還是ABC?

如果成績表有具體分數或係個D字,我念,安心等大抽獎穩陣.

PS:忠言逆耳.

Arabellahk    發表於 21-12-7 10:27

XXXTENTACION 發表於 21-11-30 19:47
(就讀觀塘官立 ...

睇咗呈一呈二成績, 得罪講句應該頂盡係band 2a-band1c生! Band 2生冇走雞!

自行2間多數落空!

呈三努力啲! 加油!     

Arabellahk    發表於 21-12-7 10:28
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-11-30 20:08
睇咗呈一呈二成績, 得罪講句應該頂盡係band 2a-band1c生! Band 2生冇走雞!

自行2間多數落空!
觀官小15,第二次可能30~35.甘就B2?

B1率沒25%嗎?

利申:唔識,所以真心問.

medicine 發表於 21-11-30 20:13
觀官小15,第二次可能30~35.甘就B2?

B1率沒25%嗎?

數學4X分, 數學X9

除非全級大部分人一齊跌到咁甘, 我哋一線小學主科一科7字頭已經跌到band 1尾喇!

利申: 觀官小唔識, 請其他高人指教
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-11-30 20:08

自行2間多數落空!

我上年師姐都係差唔多分數入聖傑靈架wor但係 因為我個班主任同我講我今次排名唔會同上次有太大變化 而且話其實我想入1B就1B 冇問題wor 定還是你既意思係因為我數學衰咗所以先跌落two A?

(就讀觀塘官立 ...
二樓講得沒錯,呈三加油,搞好數學,三次加埋保住B1應該機會大(當B1率22%.第一次15,第三次15,第二次35)
PS:自行報B2不值得.該寄望呈三.

medicine 發表於 21-11-30 20:03
望到個46,如果係中學成績或者仲好少少.

再請問,之前的成績表有具體分數還是ABC?

有具體分數同埋ABC 今次呈分係全A除咗數學

XXXTENTACION 發表於 21-11-30 20:21
我上年師姐都係差唔多分數入聖傑靈架wor但係 因為我個班主任同我講我今次排名唔會同上次有太大變化 而且話 ...
某非數學考試非常難?大家好低分?

medicine 發表於 21-11-30 20:23
某非數學考試非常難?大家好低分?

今次啲數學係難 少90分以上

medicine 發表於 21-11-30 20:22
二樓講得沒錯,呈三加油,搞好數學,三次加埋保住B1應該機會大(當B1率22%.第一次15,第三次15,第二次35)
PS:自 ...

但係我五年級呈分84 今年83 跌一分入b2?

XXXTENTACION 發表於 21-11-30 20:24
今次啲數學係難 少90分以上
平均分.宜家自己46,係睇平均分,即係咪難度係數有大變化

medicine 發表於 21-11-30 20:26
平均分.宜家自己46,係睇平均分,即係咪難度係數有大變化

可否詳細啲 唔係好明

XXXTENTACION 發表於 21-11-30 20:25
但係我五年級呈分84 今年83 跌一分入b2?
樓上已經講過,呈分999632.數學X9.46的影響好大

Arabellahk    發表於 21-12-7 10:30

medicine 發表於 21-11-30 20:27
樓上已經講過,呈分999632.數學X9.46的影響好大

ooh,咁姐係2931(分數乘大後)係入b2?

XXXTENTACION 發表於 21-11-30 20:27
可否詳細啲 唔係好明
如果知道數學的平均分,咪可以大概知道是否數學試題的難度大幅增加,從而整體成績降低,但單科名次沒大變化.即無影響.但如果係僅僅自己跌,甘就可能B2啦

XXXTENTACION 發表於 21-11-30 20:29
ooh,咁姐係2931(分數乘大後)係入b2?
中英數常視音分別X999632的比重.(視3音2還是調轉忘記)

medicine 發表於 21-11-30 20:30
如果知道數學的平均分,咪可以大概知道是否數學試題的難度大幅增加,從而整體成績降低,但單科名次沒大變化.即 ...

唔該晒 今年啲人都跌咗好多 90幾跌78 佢地數學大多70_85 三個唔合格

medicine 發表於 21-11-30 20:32
中英數常視音分別X999632的比重.(視3音2還是調轉忘記)

2931是我計算出來的結果 視藝係乘3 音樂乘2

醒目開學勳章

(就讀觀塘官立 ...

唔係嚇你,呈分唔係就甘乘9996321, 要再計mean出標準分,當你小朋友數46如果其他同學既數普遍有80, 甘你46就會拉到全科名次都好後,唔止係數既乘9. 最好等老師提供banding, 同時放眼呈3吧,考番好的的數唔好再被拋離,不要甘著意自行了。

Arabellahk    發表於 21-12-7 10:32