用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 宣道會劉平齋 CAPCL prep
go

[小學] 宣道會劉平齋 CAPCL prep [複製鏈接]

請問現讀劉平齋prep or lower grades 嘅家長可唔可以分享一下?
學術,德育,師資等等…
讀得開心嗎?
   2    0    0    0

回覆 一一媽814 的帖子

讀咗三個月prep,最大嘅感受係老師校長staff都非常有愛,我小朋友用非常超級極之喜歡返學形容都不為過,超級開心的,哈哈。
我小朋友嘅homeroom,有愛心得嚟唔係氹bb嗰種,而係很有方法去引導每一個小朋友成長,例如我小朋友剛入學時性格同自理能力都仲係好baby,而家進步好大,所以媽媽我都非常喜歡老師,有耐性又有心機。而學術上老師都會因住小朋友不同嘅程度去俾課堂練習。校長就返放學都一定係門口,記得哂每個小朋友嘅名同特性,會睇lunch,陪picnic,生日佢會去課室俾surprise小朋友等等。

學術係用加制,一般認為比其他制淺,但讀落我又唔覺,尤其中文應該係我認識嘅IS裡最全面的,普教繁中,書prep用小一校本版,注重朗讀認字運用,但抄寫就的確比較少。學校以基督教育為主幹,因此德育都做得非常好。

一般認為學校比較弱嘅地方係:加制非熱門(不過我就諗讀ls出國都冇問題,is應該唔會接唔到吧),唔係龍(睇個人需要),student mix比較local(但我諗中文咁接近local程度,真。foreigners應該唔會選擇咁讀,所以trade off吧)

另外,學校都注重同家庭嘅連結,放心唔係親子功課呢。校長定期會有zoom meeting, 又有parents night, parent teacher interview, family outing, worship, fun day, etc, 此外,家長都可以join volunteers。

我女由prep升而家g1,日日都話好開心,好鐘意間學校。學校關顧學生方面我覺得做得好好,校長記得晒d學生,生日會送一本書俾學生,上年聖誕校長每人都寫左張聖誕卡俾每個學生。而且德育方面都做得幾好,我家唔係教徒,但唔抗拒祈禱,我女而家會識凡事祈禱同感恩,相信係老師們耳濡目染所得既成果。暫時黎講我對學校好滿意。

Mandy201610 發表於 21-11-27 20:14

另外,學校都注重同家庭嘅連結,放心唔係親子功課呢。校長定期會有zoom meeting,  ...

多謝分享!

candy125125 發表於 21-11-27 20:38
我女由prep升而家g1,日日都話好開心,好鐘意間學校。學校關顧學生方面我覺得做得好好,校長記得晒d學生, ...

多謝分享!家長之間有交流嗎?

Mandy201610 發表於 21-11-27 20:14

另外,學校都注重同家庭嘅連結,放心唔係親子功課呢。校長定期會有zoom meeting,  ...

咁家長與家長之間有交流嗎?

我班有啊,我比較熟嘅都係好樸實嘅家長,理念相近,溝通起上嚟都好愉快,課餘一齊玩相處都舒服。暫時未遇過愛炫耀、攀比嘅家長又戴頭盔,其他班其他級我冇深入認識啊~

家長之間我自己因為要返工,所以交流唔多,但有個WHATSAPP GP,都有時會互相交流的。

Mandy201610 發表於 21-11-29 11:25

我班有啊,我比較熟嘅都係好樸實嘅家長,理念相近,溝通起上嚟都好愉快,課餘一齊 ...

謝謝你!

candy125125 發表於 21-11-29 14:41

家長之間我自己因為要返工,所以交流唔多,但有個WHATSAPP GP,都有時會互相交流的 ...

謝謝你!

請問幾年級開始有考試?
是否有成績排名?
我見每班約2x人,每一年級有幾班?
聽聞老師大多後生,工作資歷比較短,唔似本地學校動輒十幾年資歷。請問是否有呢方面擔憂?

謝謝

CAPCL跟CAIS屬同一辦學團體,請問各位CAPCL家長,如有CAPCL OFFER,會否就沒有CAIS的OFFER 或WAITING機會?有沒有聽過兩者均有OFFER?
有沒有同學由CAPCL插班CAIS成功呢?
感謝!

回覆 lamman83 的帖子

無衝突,兩者可以同時有offer。

回覆 evveric 的帖子

PREP個時都有考試,不過上年因為疫情,所以取消左其中一次。不過內容上只有中文同數學有考試範圍,其他都唔知考乜,無名次,只係有幾個LV話你知佢個程度去到邊。
G1開始考試除中數外,其他科都有D範圍,不過都係無咩好溫,反正都無書,會有中英文默書,英文每星期一次,中文就耐唔耐先一次,大約係一個月一次啦。

老師我只在乎有無心教學,係咪愛小朋友,唔在乎年資,無年輕老師又何來年長老師呢?同埋年長又唔代表教得好或有愛心,年輕的老師又唔代表教得唔好,可能你以為經驗唔夠有影響,但有時經驗太夠可能又對做呢行無乜熱誠,所以我無呢方面既擔心。

回覆 candy125125 的帖子

我自己湊放學,比較多機會留意小朋友同老師之間交流,放學嗰時我成日見我班homeroom同好多小朋友講句秘密先走,我今日忍唔住問我小朋友老師其實講咩,佢答:you are so good today. 老師真係sweet過粒糖,到放學都不忘建立小朋友嘅自信心,肯定佢地嘅表現,所以小朋友們都咁鐘意返學,聽書聽教都好入耳好上心 btw, homeroom係後生靚女

Mandy201610 發表於 21-12-1 21:06
回覆 candy125125 的帖子

我自己湊放學,比較多機會留意小朋友同老師之間交流,放學嗰時我成日見我班homer ...

Homeroom 請教下係咩意思呢?即係兩個班主任教所有科,小朋友只會識兩位老師?
我都鍾意capcl將班房佈置好似屋企咁,俾到安全同歸屬感。

原來每年級都有考試,睇嚟都唔可以hea讀

關於升中:
請問有無期末測評考試?定只有平日每月每週嘅定期評估?
我估若有期末考試,或者類似本地學校呈分試,此成績會計入學校report,升中時候都會以成績同其他方面俾學生一個評分,以此推薦俾其他IS,不知我理解嘅IS升中政策是否正確?謝謝

candy125125 發表於 21-12-1 20:48

PREP個時都有考試,不過上年因為疫情,所以取消左其中一次。不過內容上只有中文同數 ...

謝謝用家。再問多幾條問題。請問有無校巴路線?我住港島西,面試時,操場只見到九龍區路線。咁點算?一定要自己搭地鐵?高小可以地鐵,但prep to S3最好校巴,否則太辛苦

hommroom teacher即班主任,係教英文科目既老師,英文科仲有science, health, social study,中文老師主要教中文同數學,但宗教同art會上下學期互換教學語言,詳情睇返校網會好d。有一個助教會全日係班房,同埋會去下圖書館,我女似乎唔止識自己班既老師,仲識多幾個。
一年有4次考試,每次都有report card,但無分數係上面,我諗到升中時會有其他較完整既報告整體學習成果掛,因暫時最高年級係G4。
校車方面,有聽講有人住港島,但路線係點就唔太清楚。

請問各位家長,CAPCL行雙語教學,學生的英語能力和一般國際學校學生相比有沒有差距呢?
‹ 上一主題|下一主題