用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請分享以下英國私校的經驗
go

[英國] 請分享以下英國私校的經驗

請問有冇人讀過或讀緊以下中學的經驗,可否分享一下:

1. King's College School (Wimbledon)

2. Whitgift School

3. City of London Freemen's School

謝謝

fsm 發表於 21-11-20 12:58
請問有冇人讀過或讀緊以下中學的經驗,可否分享一下:

1. King's College School (Wimbledon)

請問有什麼選校考慮

回覆 fsm 的帖子

我多事多咀,不過你咁問法好難得到有用嘅資料。

每位家長絕大部分機會都會只係有其中一間學校嘅主觀意見(當然可能有極少量家長會有仔女喺其中兩間有仔女讀緊,不過我相信機會唔大)。

咁肯回覆嘅家長都係得兩種嘅啫,一係粉絲好喜歡學校,咁實一面到話好。一係有極不愉快經歷,要上嚟數臭學校。

無論如何都唔會有apple to apple嘅比較。

或者好似我呢類型,比較對唔同學校都有啲客觀嘅研究。但始終資料都係比較客觀,唔會係讀緊嘅經驗。

beastiebistro 發表於 21-11-20 21:34
回覆 fsm 的帖子

我多事多咀,不過你咁問法好難得到有用嘅資料。

都唔一定嘅。
雖然分享嘅家長,仔囡未必係讀帖文講嗰幾間學校,但係之前選校過程中對其他學校嘅了解,包括school visit,網上資科搜集(如EK及英國 mumsnet) ,朋友有冇仔囡讀過或讀緊等等,都有參考作用。
有時同其他香港舊學校家長傾計,亦收到唔少風,知道去其他英國學校嘅同學仔有乜際遇。
fans唔排除有,故意惡評以我所知真係好少,打手反而一定有(特別某校〉。都係嗰幾句,唔好盡信agent,網上留言亦要過濾。

樓主就咁拋幾間學校黎問,又冇講係唔係已經收左定想報,又冇講要求,其他人好難答

況且3間都唔同級數

King’s College 成績已經好過其餘2間

回覆 etoile 的帖子

就係喇,你形容嘅家長/資料就係我講最後嗰種(我覺得包埋我在內)嘅人。做咗好多資料收集,有「客觀」意見可以分享。但係始終極其量係「客觀」資料,唔係「讀緊」嘅家長嘅「主觀」資料。
當然我覺得我可能可以俾到呢啲週邊資料其他家長參考,不過我始終唔會係「所有學校」嘅「用家」,所以我話樓主嘅問法好難有答案。

如果要比較「客觀」資料,就需要樓主(好似我喺其他無數帖度都講過)俾返佢揀學校嘅條件/考慮同每項條件嘅重要性喇。希望我講嘅make sense啦。

etoile 發表於 21-11-21 09:20
都唔一定嘅。
雖然分享嘅家長,仔囡未必係讀帖文講嗰幾間學校,但係之前選校過程中對其他學校嘅了解,包括 ...

好多謝大家熱心回覆,因為我有interview 機會,所以想問吓有冇人讀過以上學校的經驗分享,想有多些資料,當然收5收我唔知,但想知多啲。感謝回覆。因我知名校跟實際情況有時落差好大,我指係學校教育理念。

fsm 發表於 21-11-21 19:34
好多謝大家熱心回覆,因為我有interview 機會,所以想問吓有冇人讀過以上學校的經驗分享,想有多些資料,當然 ...

有冇去mumsnet 睇?

fsm 發表於 21-11-21 19:34
好多謝大家熱心回覆,因為我有interview 機會,所以想問吓有冇人讀過以上學校的經驗分享,想有多些資料,當然 ...

如果係year 9, 以我所知King’s College 要早2年報名,City of London Freeman 剛剛亦已in完

唔知你係唔係出年過去,如果係King’s College 要收一早收左,又冇理由而家先in

回覆樓主:

有咩想問,可以答下Whitgift & Freeman

maomaochoi 發表於 21-11-21 21:44
如果係year 9, 以我所知King’s College 要早2年報名,City of London Freeman 剛剛亦已in完

唔知你係唔 ...

預科時間不同中學時間

fsm 發表於 21-11-24 18:08
預科時間不同中學時間

所以都係建議樓主講多啲資料,同埋想問乜,大家先可以答到你

bbeasy25 發表於 21-11-23 07:38
有咩想問,可以答下Whitgift & Freeman

想知三間學校
1.大致老師教學質素如何?
2.校園生活愉快嗎?
3.會不會好谷?

謝謝

etoile 發表於 21-11-21 20:19
有冇去mumsnet 睇?

謝謝建議

fsm 發表於 21-11-25 15:39
想知三間學校
1.大致老師教學質素如何?
2.校園生活愉快嗎?

1.  Whitgift: 沒有太多介入阿仔讀書,只見放學後網上問老師野,大都收到回覆。我見佢都明白課程,應該可以。
Freeman: 因為Year 9 先開始,學2種外語,跟不上進度,學校有加堂幫手,但最終都drop咗一科外語。

2. 我覺得2間都愉快。Whitgift課外話動選擇多,因為大校人多,咩運動都可以揀。但Freeman 一級人數少,加上男女校,要組成一隊有點困難,所以選擇就少咗。

3. 我個人覺得唔谷。阿仔係香港讀愉快學校,都無投訴,應該可以啦

我對freeman好有保留,你可以去mumsnet睇下其他人嘅comment
我阿仔亦有interview過,俾我感覺都係麻麻

bbeasy25 發表於 21-11-25 16:21
1.  Whitgift: 沒有太多介入阿仔讀書,只見放學後網上問老師野,大都收到回覆。我見佢都明白課程,應該可 ...

多謝回覆

maomaochoi 發表於 21-11-25 18:18
我對freeman好有保留,你可以去mumsnet睇下其他人嘅comment
我阿仔亦有interview過,俾我感覺都係麻麻
...

多謝回覆