用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大坑真光中學 vs 瑪利曼中學
go

大坑真光中學 vs 瑪利曼中學  

請問各位點睇呢兩間?
自行會點點排一/二?

吓 一定瑪利曼中學 自1

datejust 發表於 21-11-19 12:07
請問各位點睇呢兩間?
自行會點點排一/二?

自1 瑪利曼 自2 坑真

回覆 datejust 的帖子

自一瑪利曼

請問各位點睇呢兩間?
自行會點點排一/二?
自一MSS自二坑真

請問各位點睇呢兩間?
自行會點點排一/二?
揀得 MSS, 另一間應係 BPS 或 YWGS 呢D同級數選擇先啱
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-19 15:06
揀得 MSS, 另一間應係 BPS 或 YWGS 呢D同級數選擇先啱

對 所以我只選自1 給她

hkpapa852 發表於 21-11-19 15:06
可能2個原因,想自二穩陣又或又睇「亂作排名」,MSS好屎的,只是1B,又唔知排到邊個no.不能與YWGS(但你個list mss又高過ywgs 喎)及Bps媲美

PTL_L 發表於 21-11-19 16:40
可能2個原因,想自二穩陣又或又睇「亂作排名」,MSS好屎的,只是1B,又唔知排到邊個no.不能與YWGS(但你個lis ...

可能樓主看餸食飯 BPS YWGS 再高一班少少

tkhhung 發表於 21-11-19 17:09
可能樓主看餸食飯 BPS YWGS 再高一班少少
咁就睇吓以咩排名嚟睇喇
Ywgs 比 mss 高班?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158&extra=page%3D1

PTL_L 發表於 21-11-19 17:11
咁就睇吓以咩排名嚟睇喇
Ywgs 比 mss 高班?

藍塘道同司徒拔道邊個地段高班D呢?

我真係唔識
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-19 17:26
藍塘道同司徒拔道邊個地段高班D呢?

我真係唔識
其實兩邊按「地理」是差不多分別應該在於「收入/income」喇
Mss收生有band 2 mps生
Ywgs全收band 1,成績係mss 比ywgs好一個馬鼻?兩間都係好學校,但坊間都係一直看輕mss.

Bps冇異議。

PTL_L 發表於 21-11-19 18:06
其實兩邊按「地理」是差不多分別應該在於「收入/income」喇
Ywgs全收band 1, ...

無得比較,可能係,又可能唔係,MSS都無公佈 5+ 率~~~

PTL_L 發表於 21-11-19 18:06
Ywgs全收band 1, ...

係坊間睇高左YWGS,就自己小學睇,近年級頭個堆又真係離唔開MCS BPS YWGS三間。上年身邊識BPS+YWGS(自一/自二不分,2種排法都有)

係FB 升中我都有話直說,YWGS DSE係跌緊架,但家長門聽唔聽就控制唔到了。

Arabellahk    發表於 21-11-21 15:41

mcl203 發表於 21-11-19 18:09
無得比較,可能係,又可能唔係,MSS都無公佈 5+ 率~~~
老實講句,呢啲級數既學校,如果只比較成績,有咩意思?要睇就係睇喜好、能力、學校style、環境、交通嚟取捨啦!
講環境,我呢啲老人家鍾意有味道的校園;後生仔女鍾意新穎,無問題既,按自我喜好而定囉,唔會有錯!

jacknetpass    發表於 21-11-21 22:09

PTL_L 發表於 21-11-19 18:32
老實講句,呢啲級數既學校,如果只比較成績,有咩意思?要睇就係睇喜好、能力、學校style、環境、交通嚟取 ...

入到其中一間 已經無悔

kirstyau 發表於 21-11-19 18:11

係坊間睇高左YWGS,就自己小學睇,近年級頭個堆 ...
極欣賞你好中肯,但長遠我都睇好ywgs,無計,外貌協會贏哂

PTL_L 發表於 21-11-19 18:32
老實講句,呢啲級數既學校,如果只比較成績,有咩意思?要睇就係睇喜好、能力、學校style、環境、交通嚟取 ...

網友要睇成績,一定要分勝負瓜。贏就係贏,自己無份都係開心嘅~~~

Arabellahk    發表於 21-11-21 15:42

kirstyau 發表於 21-11-19 18:11

係坊間睇高左YWGS,就自己小學睇,近年級頭個堆 ...

你係九龍人,你知唔知MSS係邊?我相信,頗多九龍人係未聽過Marymount,更加唔知係邊度,包括,以前嘅我,我以前都係九龍人~~~

若果話俾佢哋知,M以前叫Maryknoll,應該多啲人會知,哦,原來係!~~~

vickymok717    發表於 21-12-1 17:52

mcl203 發表於 21-11-19 18:41
你係九龍人,你知唔知MSS係邊?我相信,頗多九龍人係未聽過Marymount,更加唔知係邊度,包括,以前嘅我, ...

點會唔識?! 未免太睇小 MSS
家姐考過小三插班架 半粒鐘作文中英2篇

Arabellahk    發表於 21-11-21 15:42