用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 與仔仔學奧數
go

與仔仔學奧數 [複製鏈接]

小朋友現在讀小二 平常數理理解可以的 但唔夠速度 加上想令佢邏輯思維更好 想開始自己教佢奧數 佢學校用英文數學 請問坊間有沒有好的英文奧數書推介呢?
從未接觸奧數 我們應該從小二level 開始 還是由小一開呢?
大家有心得嗎?
謝謝回覆
   3    0    0    0

我知eye level有奧數學,佢有套教學課程,讀之前要做個test (免費)睇下小朋友咩level 讀起,所以最好做完test 才決定

坊間的奧數書要買新加坡出版的,就會全英文,另外大型比賽嘅試題集,都係中英對照嘅
我覺得可以買一本小一程度嘅試吓先,如果OK再買小二程度
如果買試題集的話,一本裏面有齊好多年級可以睇
我有自己教小朋友,佢亦都參加過外面嘅奧數班,有系統的奧數班老師會有好多’絕招’教小朋友應付奧數題,如果目標想比賽得獎可以參加吓外邊d奧數班
我自己讀數學都讀完中學純數,但老師的「絕招」我有啲都係未聽過嘅,所以係值得一試,而且奧數老師熟習每個年級嘅題型,學習有效好多

yyshiu 發表於 21-11-16 09:29
我知eye level有奧數學,佢有套教學課程,讀之前要做個test (免費)睇下小朋友咩level 讀起,所以最好做完te ...

謝謝(emoji)

nanakochan 發表於 21-11-16 12:22
坊間的奧數書要買新加坡出版的,就會全英文,另外大型比賽嘅試題集,都係中英對照嘅
我覺得可以買一本小一 ...

是sap嗎? 我就想看看有沒有好的出版商,多謝你的意見實在很有用

個人愚見,樓主本身對奧數有冇認識?個人覺得奧數同一般數學係兩樣野,奧數比較多tricky位同邏輯思維,學奧數唔係直接幫到小朋友處理計算加快,或加強邏輯,相反係需要小朋友本身數感同邏輯強,先比較易理解

糯米米糍 發表於 21-11-16 19:12
個人愚見,樓主本身對奧數有冇認識?個人覺得奧數同一般數學係兩樣野,奧數比較多tricky位同邏輯思維,學奧 ...

absolutely agree

糯米米糍 發表於 21-11-16 19:12
個人愚見,樓主本身對奧數有冇認識?個人覺得奧數同一般數學係兩樣野,奧數比較多tricky位同邏輯思維,學奧 ...

同意
‹ 上一主題|下一主題