用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請指教Nursing哪間好
go

請指教Nursing哪間好

如題

POLYU

polyu > CU> HKU>others

回覆樓主:

_____

youma 發表於 21-11-23 21:33
polyu > CU> HKU>others

點解polyu>cu?兩者之間分別?

回覆 木木宅 的帖子

Poly U收分最高

隨樂 發表於 22-1-8 12:16
回覆 木木宅 的帖子

Poly U收分最高

係中大收分最高,2021中大個收生分數係未換算(未加分)30 29 29,理大個收生分數係已經換算(已加分)29.5!
理大護理4x幾年歷史,係香港第一間提供護理讀的大學,歷史最悠久。而中大那打素護理學院在2021年QS世界大學護理學科排名榜上名列前茅,獲評為香港第一、亞洲第一及全球第二十二。

2jkidsfather    發表於 22-11-24 13:29

Hello嘻嘻 發表於 22-1-8 15:26
係中大收分最高,2021中大個收生分數係未換算(未加分)30 29 29,理大個收生分數係已經換算(已加分)29. ...

其實這科有什麼好呢,前景麻麻。

Hello嘻嘻 發表於 22-1-8 15:26
係中大收分最高,2021中大個收生分數係未換算(未加分)30 29 29,理大個收生分數係已經換算(已加分)29. ...

理大護理40+年?我記得我考大學個陣都未有護理架喎?!個陣是有PT,PT,Optom, radiography,未聽過有護理讀。當年讀護理都係去政府醫院讀,一入去讀仲有錢收,唔洗畀錢大學讀架喎。個陣都只係20-30年之馬.

nicolemummy 發表於 22-1-8 17:31
理大護理40+年?我記得我考大學個陣都未有護理架喎?!個陣是有PT,PT,Optom, radiography,未聽過有護理 ...

係理工大學網站睇到

香港理工大學護理學院 成立四十週年慶祝活動        2017/10/23         

香港的護理行業一直求才若渴,加上人口老化,對醫護界的人手更是需求殷切。在過去半個世紀,香港理工大學對護理院秉負對護士教育的承擔、對科研的成就和對服務的創新,作出卓越的貢獻。為配合社會不斷變化的需要,理大護理院是本港首間提供多個護理學理學士課程,引領香港護理學教育的發展先驅;為滿足社區的需求,更發展針對性的研究生課程,造福醫護界。今年,理大護理學院亦在QS世界大學排名中名列第30位,發揮學院在研究和教育上卓越的領導地位,可謂實至名歸。

適逢今年是學院成立四十週年,以口號「栽種四旬,護理教研花開遍;承先啟後,繽紛錦繡看明天」學院舉行了一連串精彩的慶祝活動,現在來回顧一下全年的精彩活動吧。

Hello嘻嘻 發表於 22-1-8 17:45
係理工大學網站睇到

香港理工大學護理學院 成立四十週年慶祝活動        2017/10/23         

謝謝資訊。

但我當年D護士朋友親人都係讀政府有錢收的,好迷呀!

Ozguy 發表於 22-1-8 16:09
其實這科有什麼好呢,前景麻麻。

前景麻麻?請問你是否香港人

2jkidsfather    發表於 22-11-24 13:30

nicolemummy 發表於 22-1-8 17:31
理大護理40+年?我記得我考大學個陣都未有護理架喎?!個陣是有PT,PT,Optom, radiography,未聽過有護理 ...
你對,第一届護理係92定93年先開的大學full time degree.我識人係第一届畢業

bearbear2003 發表於 22-1-9 00:03
你對,第一届護理係92定93年先開的大學full time degree.我識人係第一届畢業

感謝

就算92年開第1屆,到今年9月先叫30年(即現在還是29年)。

PolyU點解話自己40年呢?迷呀。

nicolemummy 發表於 22-1-9 03:48
感謝  

就算92年開第1屆,到今年9月先叫30年(即現在還是29年)。

學院成立後提供既唔係學位課程囉,poly 以前讀High Dip 㗎嘛

2jkidsfather    發表於 22-11-24 13:31

jollyma 發表於 22-1-9 05:03
學院成立後提供既唔係學位課程囉,poly 以前讀High Dip 㗎嘛

謝謝資訊。有High Dip nursing嗎?真係完全唔知。

nicolemummy 發表於 22-1-9 05:22
謝謝資訊。有High Dip nursing嗎?真係完全唔知。

我唔知, 只想講一間學院成立同該課程年資唔一定要對等

回覆樓主:

他們的網頁有寫,80年開辦Post-experience Diploma in Nursing Education。可能是護士進修之類。之後陸續有其它關於 nursing 的 diploma課程。到90年開辦護理學學位課程。

Unclejt 發表於 22-1-9 05:44
他們的網頁有寫,80年開辦Post-experience Diploma in Nursing Education。可能是護士進修之類。之後陸續有 ...

明白,迷團解開了。

喧嘩 發表於 22-1-8 23:22
前景麻麻?請問你是否香港人

當然香港人啦,中學同學做了護士多年已退早退休去外國啦,有幾好前景自己想一想。