用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就快精神分裂
go

就快精神分裂   [複製鏈接]

第一,名幼唔係一定有優勢,老師都係睇表現,認真揾適合佢地ge 人,如果名幼有優勢,佢地一早收曬啦。第二,呢個階段針對性地了解下之後個啲in乜,教下小朋友。
group game嘅,帶小朋友去公園玩,留意下佢待人接物,1:1嘅日常落街,捉小朋友同看更打招呼,落單買野一律交俾小朋友講已經係唔錯training
第三,小朋友待人接物好重要,佢識唔識望住人講野,坐定,唔識個時會頭dupdup話唔知,不經思考一律話:我唔識丫,請問可唔可以教我,定努力點都試同撞,已經俾到好唔同印象老師
第四,cert本身無用,但學到嘅知識幫到你。
第五,我自己睇身邊小朋友offer,就算活動直私,都係揾能放能收,專心小朋友,對答正常不一定talkative, 但都係要坐定,玩時要投入有反應,聽老師指令

回覆 mcl203 的帖子

其實學校無需知你學過學緊咩學術,佢地自己會係面試個時會考學術,而你考cert個時所學到嘅野,佢地有機會考。

明白,如果你指係非學術cert,同樣無用。大部份學校都唔睇,識人成手活動直私offer,但無任何cert的,面試表現為主

明白,因為我主要考活動直私小學,小朋友無乜亮麗非學術cert,但業績托賴唔錯,身邊主攻活動直私個啲小朋友都係差不多情況

我諗樓主盡快調整心情,考直私其實個個好早有準備,依加好難比上其他用左1.2年時間準備嘅人。唯一可以做係鼓勵小朋友,面試完後買份小禮物,有offer就當bonus,無就當一個寶貴經驗,利用呢啲經驗幫助之後叩門。呢大半年就要努力準備叩門了。學術定待人接物都要好好準備。樓主加油
‹ 上一主題|下一主題