用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就快精神分裂
樓主: Albeleung
go

就快精神分裂   [複製鏈接]

busydaddy 發表於 21-11-8 21:16
如果要貼家長,與其貼自己考級,不及貼自己嘅法官委任書之類更有用
...

無謂讀多個 degree 啦,啲校長話要父親要多啲參與、家校合作先有成效,一陣reject 你個理由係你工作咁忙、冇時間教細路就晒氣啦。何況我識得唔少兩公婆係醫護都可以冇 offer。

認真講,我學樂器唔係為左升小而做,反而係為左鼓勵當年已經升小既阿大。阿大嗰時第一次可能 portfolio 做得唔好,阿二嗰份可以話投入過做 final year project,你要學術有honor、父母參與有郊遊、要 ECA 有攞獎、要回饋社會有公益活動。最終懂得欣賞我小朋友而我又心儀嗰間直接收,連parents interview 都skip 埋,乜都唔駛做。

個人經驗升小遊戲,first impression>識做人>識字>識做 portfolio。 portfolio 既重要性只不過比面試班煲大左,唔好為呢啲小事比自己/家庭/小朋友太大壓力。到今時今日,莫講話點解唔收我小朋友,點解收?我有時都未明。

只係想提下家長,盡左力、平常心就可以,香港點都有書讀,最重要係家庭既 bonding。係讀到既,插返入聖喇拔大有人在,讀唔既入左都要暗然離場。

cn1988    發表於 21-11-9 13:11

tkhhung 發表於 21-11-8 14:36
潮流興all rounded 小朋友 不只要讀書 希望有身心發展 如體育或音樂
主要係唔想小朋友高分低能無 common sense.

zaba    發表於 21-11-9 10:21

pccw2017 發表於 21-11-9 09:48
主要係唔想小朋友高分低能無 common sense.

找到適合學校給小孩好重要

pccw2017    發表於 21-11-9 09:59

993rs 發表於 21-11-8 18:17
我又從來感受唔到 cert 有咩作用...
當年人有我有既:PTH、15盾、朗誦獎、運動 cert。

"為左鼓勵小朋友學樂器,我自己學埋一份、考埋級。"

學校角度睇,可能會覺得日後面對呢位家長唔易應付......

pccw2017    發表於 21-11-9 09:59

面試時老師問番關於比賽、考CERT、及一大堆活動,如果小朋友無乜印象,或講唔出,其實可能有反效果...

或者咁講,Cert本身冇咩用,但小朋友去參與和CERT有關活動時可能會有唔同得著,令佢地係面試時識多啲嘢。
但同檥地如果父母本身有時間同能力去教小朋友,CERT學到的嘢家長都可以教到。
不過出得去多,見得人多,溝通技巧同面對陌生人都會好啲,當然,你成日帶小朋友去啲聯合國公園玩都有同樣效果。前題係你要放手俾佢去自己玩,唔係做直升機

k1,k2 家長會的時候老師應該都會同家長講小朋友表現
老師觀察左兩年,基本上沒可能睇錯
每年每個幼稚園嘅升小表現都大同小異
應該不難判斷小朋友的定位:穩妥得到好嘅直私/ 得到一般直私/ 直私機會一半一半/ 機會好低
按道理家長應該對自己小朋友係公海定位有一定概念

比如說學之園雖然百分之六七十都得到好嘅直私
百分之十幾二十普通直私
幼稚園應該會提醒其他機會低的同學吧?

B.B.BaBa 發表於 21-11-9 09:51
"為左鼓勵小朋友學樂器,我自己學埋一份、考埋級。"

鐘意你既女仔:因為你對我好!

唔鐘意你既女仔:因為你對我太好!

其實我由始至終都係我

zaba    發表於 21-11-9 10:22

Azzurro 發表於 21-11-9 10:04
k1,k2 家長會的時候老師應該都會同家長講小朋友表現
老師觀察左兩年,基本上沒可能睇錯
每年每個幼稚園嘅 ...

旁觀者清 當局者迷

去到新界郊游,原來山腳空氣咁清新
行到山腰,原來仲有風景咁美麗
行到山頂,原來景觀可以咁壯麗
不同位置不同角度,可以產生不同視野~~~

mcl203 發表於 21-11-9 12:15

好同意。

我想起小時候讀書那陣子,和尖子同學們在同一間學校,同一個班房,坐同一張枱。我真的好努力了,但取8A10A的是他們,不是我。到我長大後,我才了解,大家的差距才不只表面幾張cert,補習班和面试技巧,是天賦智力記憶力耐力和性格。

上台領獎有他們的樂趣,但我也有我的自在。終有一日,各人都在自己的領域發光發亮。

mcl203 發表於 21-11-9 12:15

比喻得好好

聽過有人說現在不少人認爲小朋友係好勁,以為他們怎麽都有過人之處
加上好多人係身邊,係網上不斷講邊幾間係名校,神津,覺得孩子無可能入唔到
都向這個目標衝
由出世開始部署,考cert,考級,
一心入名幼》名牌小學》名牌中學》名牌大學 》勝利組

期望  VS  實際
幻想 VS 現實

dirtybb2000 發表於 21-11-7 09:15
同路人 我仔讀kv
同你一樣情況
不過我地只係報左12間

同學仔
You are not alone.
我仲有一個second in 同一個first in(剛apply) 就完,但手上都未有offer,只有一間waiting

今日我都心情麻麻,dbs 我都預左無既(真心無谷佢上乜班乜班),但我仲未收到德雅信

有一刻我都有懷疑係咪自己小朋友真係好唔掂(因我有個大券幼,當年都有啲offer,所以我相信讀邊間學校不是最大因素)

但剛放工見到佢既功課,佢同我講做得最快,同佢今日在學校畫在一幅農夫畫,我覺得我小朋友唔係唔掂,只係佢在面試中未發揮到。

所以你講得岩,仲有半年時間,大家努力!

樓主,謝謝你出post. 寫左我心聲,心情好番啲。
大家加油!

seaker 發表於 21-11-9 17:06
同學仔
You are not alone.
我仲有一個second in 同一個first in(剛apply) 就完,但手上都未有offer,只 ...
對..我都從來冇奢望過DB..冇希望就冇失望
尋日..終於有2個私校offers
當然明白佢係超派好多, 先有自己個仔份
但都叫做有back up去lucky draw先

我其實都看住小朋友一日一日進步
只係仲未追上出面考熱門直資果班fit馬
都睇化左
最緊要小朋友開開心心

尋日佢知道左自己有學校收, 不知幾開心
係佢地眼中根本唔知咩係名校唔名校
見到佢咁天真, 自己真係覺得慚愧
之前仲因為面試唔好話佢做咩唔試, 做咩做得咁慢

我地做家長要同小朋友一齊好好改善同成長
加油!!!!

回覆 dirtybb2000 的帖子

我上年都係有間私校offer之後,就算有直資call waiting 都唔需要考慮了!

回覆 seaker 的帖子

路過, 小朋友舊年考小一, 完全理解你的感受..我小朋友係慢熱, 觀察型, 唔會好進取表現自己, 起初我都覺得好沮喪, 但依d係佢既性格無得勉強佢去改變, 只係盡量鼓勵佢主動d, 進取d

舊年我地有好幾間要拍片的入到2nd in, 但一去到2nd in便見真章, 唔夠對答如流, 問一句答一句, 甚至有時答無, 無留意, 唸唔到 (因為有幾間我同佢一齊去2nd in), 真係有想用刀仔桔大脾的感覺

但之後調整心情再想下, 佢係學校表現都唔錯, 老師都有好多正面評價..我就同自己講其實小朋友都係醒既, 只係係面試裡面發揮唔到, 突出唔到, 唔夠時間俾老師了解佢多d, 發掘佢既優點, 佢只係需要時間去"load", 但佢load得黎已經俾其他主動, 反應快的小朋友先拔頭籌. 同埋間間直資都有至少三千人去爭百幾二百個位, 無offer又真係好合理

去到叩門階段, 身邊的朋友好多都有好好的收獲, 有幾間係手去㨂, 如果你小朋友是kv, 更加不用擔心, 做好準備, 加油!!

見上面好幾位都係kv 的家長,請問kv 係咪對考小真係無支援?同埋英文程度同考小要求有段距離?想問下性格有無因為讀左kv 內向同靜左?經歷過考小後,如果俾你哋選擇,會唔會讀kv?

sugar1redbean 發表於 21-11-10 12:24
見上面好幾位都係kv 的家長,請問kv 係咪對考小真係無支援?同埋英文程度同考小要求有段距離?想問下性格有 ...
唔關事 係我地自己冇谷有同學做offer王
總之如果一心直資 k2就開始谷盡佢 唔好猶豫
好似我咁2頭唔到岸 臨尾先去谷小朋友 就無意思

dirtybb2000 發表於 21-11-10 12:28
唔關事 係我地自己冇谷有同學做offer王
總之如果一心直資 k2就開始谷盡佢 唔好猶豫
好似我咁2頭唔到岸 臨尾 ...
明白,想問下kv 的課程對考小有無幫助?例如係咪中文數學個part 靠學校已ok?因kv 出名中數,如果再俾你谷,你會谷邊方面?
‹ 上一主題|下一主題